VN Bahreina: Nico Rosberg u Bahreinu do drugog pole positiona u karijeri

Subota, 20. travnja 2013. 15:46 Napisao/la  SC

1. Nico Rosberg (NJE/Mercedes) 1:32,330, 2. Sebastian Vettel (NJE/Red Bull) 1:32,584, 3. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari) 1:32,66

 

 

Prvu startnu poziciju za nedjeljnu utrku na Velikoj nagradi Bahreina osvojio je Mercedesov vozač Nico Rosberg. Nijemac je pomalo iznenađujuće nadmašio svoje konkurente i došao do svog drugog pole positiona u karijeri. Iz prvog startnog reda startat će još Sebastian Vettel, dok će se u drugom startnom redu naći bolidi Ferrarija. Fernando Alonso osvojio je treću poziciju, dok se Felipe Massa na četvrtu probio zahvaljujući kaznama koje su ranije zaradili Lewis Hamilton i Mark Webber.

 

- Bio sam malo iznenađen, istina. Nije baš bilo jasno tko ima najbrži bolid, pogotovo po pitanju jednog kruga. Jutros sam bio sretniji nego jučer. Ekipa je napravila odličan posao tijekom noći jer smo se jučer zaista mučili. Jako sam sretan. Jasno nam je da će sutra biti teška utrka, pogotovo ako uzmemo u obzir degradaciju stražnjih guma.  Imao sam teške tri utrke i danas sam imao prve normalne kvalifikacije. Želim da nastavim u ovom ritmu do kraja sezone. Spreman sam za sutrašnju utrku, ali znam da će konkurencija biti jaka. Ne znam imamo li dovoljno brzine za pobjedu u utrci, ali dat ćemo sve od sebe, rekao je najbrži Rosberg.

 

- Nismo razočarani. Čestitam Nici, on je odradio odličan krug. Kad sam prošao cilj vidio sam da sam drugi i nisam znao koliko sam zaostao jer je krug bio u redu. Kad su mi rekli koliko sam zaostao za Nicom bilo mi je jasno da čak i sa savršenim krugom ne bih mogao biti brži od njega. Sutra će sve biti o gumama i o degradaciji, još jednom. Ali, lijepo je startati iz prvog startnog reda, rekao je drugoplasirani aktualni svjetski prvak Sebastian Vettel

 

- Kad sam u bolidu onda ne znam kakva vremena vozi Nico, nemam televizor u bolidu. Vidio sam da sam desetinku sporiji nego u prošlom krugu pa smo odlučili da se vratim u boks jer nikad ne znate kad će vam zatrebati te gume. Bolid je bio vrlo kompetitivan u kvalifikacijama i ovo je odlična pozicija za startati utrku. Borit ćemo se za podij sutra,  poručio je čovjek sa trećim vremenom Fernando Alonso

 

Prvi dio kvalifikacija prošao je bez većih iznenađenja. Najbrži je bio Alonso s vremenom 1:32,878, a ispred Vettela i Rosberga. Sasvim očekivano, nastup su već u Q1 završili vozači Caterhama i Marussije, a pridružili su im se Esteban Gutierrez u Sauberu i Pastor Maldonado u Williamsu.

 

Trojica s kaznama
Velike nagrade Kine kazne su donijeli Mark Webber i Esteban Gutierrez. Zbog izazivanja sudara s Jean-Ericom Vergneom Australac je dobio kaznu od tri startne pozicije na utrci u Bahreinu, dok je Meksikanac kažnjen s pet mjesta slabijom startnom pozicijom zbog izazivanja sudara s Adrianom Sutilom. Identičnu kaznu u Bahreinu je zaradio Lewis Hamilton zbog promjene mjenjača. Na trećem slobodnom treningu pukla mu je guma i oštetila bolid pa su mehaničari Mercedesa morali zamijeniti mjenjačku kutiju.

 

Od četvorice vozača iz najslabijih momčadi uvjerljivo najbrži je ovoga puta bio Caterhamov Charles Pic, a Marussijin bolid Julesa Bianchija zapalio se u garaži nakon što se Francuz vratio sa staze. Meksikanac Gutierrez već je treći put ove sezone zapeo u Q3, a zbog kazne s prošle utrke startat će sa začelja. Nastavljena je i vrlo loša forma Williamsa. Maldonado i Bottas imali su identičan najbrži krug, no Finac je prošao u drugi krug kvalifikacija jer je vrijeme 1:34,425 postavio prvi, dok je Maldonado završio subotnji nastup.

 

U drugom kvalifikacijskom krugu najbrži je bio Vettel, a pratili su ga Rosberg i Webber. Najugodnije iznenađenje bili su vozači Force Indije, Paul di Resta i Adrian Sutil, koji su osvojili šesto i deveto mjesto. Jenson Button uspio je ugurati svoj McLaren među deset najbržih, dok isto nije uspjelo njegovom momčadskom kolegi Sergiju Perezu. Meksikanac će startati s 12. mjesta.

 

Osim Pereza, svoj su nastup u Q2 završili Lotusov Romain Grosjean, još jednom daleko sporiji od momčadskog kolege, zatim vozači Toro Rossa Daniel Ricciardo i Jean-Eric Vergne, Sauberov Nico Hülkenberg te Williamsov Valtteri Bottas.

 

Na početku trećeg dijela kvalifikacija na stazu su izašli samo Rosberg, Alonso, Hamilton i Di Resta te postavili vremena u točno tom redoslijedu. Ostali su u svojim garažama čekali samu završnicu i čuvali preostale gume. U završne tri minute na stazi se našlo svih deset vozača u finalnoj borbi za pole position.

 

Pobjednik te borbe bio je Nico Rosberg u Mercedesu i stigao do svog drugog pole positiona u karijeri. Prvi je ostvario prošle godine u Kini, kada je i pobijedio, a povijest će pokušati ponoviti na nedjeljnoj utrci. Nijemac je postavio odlično vrijeme 1:32,330 i bio dvije i pol desetinke sekunde brži od drugoplasiranog Sebastiana Vettela.

 

Fernando Alonso je u svom posljednjem krugu napravio jednu veću pogrešku i nije uspio popraviti ranije postavljeno vrijeme. Startat će kao treći. Četvrto vrijeme postavio je Lewis Hamilton koji će zbog promjene mjenjača startati s devetog mjesta, dok je peti najbrži bio Mark Webber. On također ima kaznu pa će startati kao osmi. Zbog njihovih kazni profitirali su Felipe Massa, koji će startati s četvrtog mjesta, te vozači Force Indije koji će popuniti treći startni red. Kimi Räikkönen je pomalo razočarao i ostvario deveto vrijeme, a startat će s osmog mjesta, dok Jenson Button na kraju nije postavio vrijeme u Q3 i startat će kao deseti.

Start nedjeljne utrke zakazan je za 14 sati po hrvatskom vremenu.

 

VN Bahreina, rezultati kvalifikacija:1. Nico Rosberg (NJE/Mercedes) 1:32,330, 2. Sebastian Vettel (NJE/Red Bull) 1:32,584, 3. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari) 1:32,667, 4. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes) 1:32,762**,5. Mark Webber (AUS/Red Bull) 1:33,078*, 6. Felipe Massa (BRA/Ferrari) 1:33,207, 7. Paul di Resta (VBR/Force India) 1:33,235, 8. Adrian Sutil (NJE/Force India) 1:33,246, 9. Kimi Räikkönen (FIN/Lotus) 1:33,327, 10. Jenson Button (VBR/McLaren) bez vremena; Q2:11. Romain Grosjean (FRA/Lotus) 1:33,762, 12. Sergio Perez (MEK/McLaren) 1:33,914, 13. Daniel Ricciardo (AUS/Toro Rosso) 1:33,974, 14. Nico Hülkenberg (NJE/Sauber) 1:33,976, 15. Valtteri Bottas (FIN/Williams) 1:34,105, 16. Jean-Eric Vergne (FRA/Toro Rosso) 1:34,284, Q3:17. Pastor Maldonado (VEN/Williams) 1:34,425, 18. Esteban Gutierrez (MEK/Sauber) 1:34,730**, 19, Charles Pic (Fra/Caterham) 1:35,283, 20. Jules Bianchi (FRA/Marussia) 1:36,178, 21. Giedo van der Garde (NIZ/Caterham) 1:36,304, 22. Max Chilton (VBR/Marussia) 1:36,476 * kazna od tri startne pozicije, ** kazna od pet startnih pozicija

 


 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.