VELIKA NAGRADA BRAZILA

Vettelu treći uzastopni naslov svjetskog prvaka!

Nedjelja, 25. studenog 2012. 18:35 Napisao/la  SC

Vettel 6. mjestom zadržao 3 boda prednosti, Button slavio ispred Alonsa

Sebastian Vettel svjetski je prvak u Formuli 1. Treći naslov prvaka osvojio je zauzevši šesto mjesto na posljednjoj utrci Svjetskog prvenstva u Brazilu, dok je Fernando Alonso osvojio drugo mjesto što mu je bilo nedovoljno da u ukupnom poretku preskoči Vettela koji je postao najmlađi vozač u povijesti s tri uzastopna naslova. Budući da je Vettel u završnici držao šesto mjesto Alonso je morao pobijediti da stigne do naslova, ali je bio 20 sekundi iza Jensona Buttona koji je na kraju slavio. Da je Button i slučajno odustao, a Alonso pobijedio, Vettel bi vjerojatno stigao do naslova, budući da bi se onda našao na petom mjestu, a ispred njega je još bio klupski kolega Mark Webber.

Ukupan poredak
1. Sebastian Vettel (Red Bull) 281, 2. Fernando Alonso (Ferrari) 278, 3. Kimi Raikkonen (Lotus) 207, 4. Lewis Hamilton (McLaren) 190, 5. Jenson Button (McLaren) 188, 6. Mark Webber (Red Bull) 179, 7. Felipe Massa (Ferrari) 122, 8. Romain Grosjean (Lotus) 96, 9. Nico Rosberg (Mercedes) 93, 10. Sergio Perez (Sauber) 66...

- Teško je pronaći prave riječi, sve što je moglo poći krivo, pošlo je krivo. U jednom trenutku nakon početka utrke sam se odjednom našao u drugom smjeru. Jednosatavno sam se zarotirao i vidio bolide kako dolaze, a ja idem u krivom smjeru. Pokušali smo smanjiti štetu, bili smo spori na ravnom dijelu, izgubili smo radio vezu, napravili smo izmjenu guma u krivom trenutku. Vratio sam se u boks po nove gume, koje nisu bile spremne jer radio nije funkcionirao i nismo se čuli, izjavio je Sebastian Vettel nakon utrke.

- Nisam znao da li sam postao svjetski prvak na kraju s obzirom na sve što se dogodilo, a na kraju nisam čuo radio. Radio je jako bitan u ovakvim uvjetima, odlično je završilo. Morali smo se boriti do kraja. Teško je naći prave riječi što mi naslov znači, treći u nizu. Bili smo na pravom mjestu u pravo vrijeme, ali sreća se može i isprovocirati ako se uloži veliki trud, zaključio je Vettel.

- Ponosan sam na momčad. Prvenstvo smo izgubili ranije u prvenstvu. Kada nešto radiš srcem i sa sto posto onda moraš biti sretan i ponosan. Pokušat ćemo opet iduće sezone, rekao je Fernando Alonso.

Brazil je kao posljednja utrka u kalendaru ponovo ponudila nevjerojatna uzbuđenja. Već u prvom krugu Vettel se zavrtio u kontaktu sa Sennom i pao na posljednje mjesto. Nijemac se polako počeo vraćati iskoristivši kaos na stazi ubrzo stigavši među deset najboljih. U 19. krugu Nico Hulkenberg prestigao je Buttona i preuzeo prvo mjesto. Kiša je stvarala puno problema vozačima, bilo je puno kockanja. Jednom kada se Vettel našao u poziciji da može kontrolirati situaciju u Red Bullu su uglavnom pratili poteze Fernanda Alonsa.

Kiša je ponovo počela padati u drugom dijelu, Vettel je u 53. krugu ušao u boks i vratio se na gumama za suho. Tri kruga kasnije ponovo je bio u boksu, a ovoga puta mehaničari su gubili dragocjeno vrijeme budući da prednja desna guma nije bila spremna. Kao da to nije bilo dovoljno Hulkenberg i Hamilton su se sudarili, Britanac je morao odustati, a Alonso se ubrzo našao na trećem mjestu. Uskoro je prestigao Massu, ali Button je bio predaleko. Jedino se mogao nadati da će Vettel odustati, no Nijemac je na kraju prestigao i Michalea Schumachera i osvojio šesto mjesto. Vozači su na kraju utrku završili pod safety carom nakon što se Di Resta zabio u zid.

VN Brazila, poredak: 1. Jenson Button (McLaren) 1:45:22.656, 2. Fernando Alonso (Ferrari) +2.754, 3. Felipe Massa (Ferrari) +3.615, 4. Mark Webber (Red Bull) +4.936, 5. Nico Hulkenberg (Force India) +5.708, 6. Sebastian Vettel (Red Bull) +9.453, 7. Michael Schumacher (Mercedes) +11.907, 8. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) +28.653, 9. Kamui Kobayashi (Sauber) +31.250...

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.