TRAGIČAN KRAJ

Jules Bianchi preminuo od posljedica nesreće

Subota, 18. srpnja 2015. 11:10 Napisao/la  SC

Bianchi stradao prije devet mjeseci u Japanu


Jules Bianchi preminuo je od posljedica teške nesreće devet mjeseci nakon što je stradao na utrci Formule 1 u Japanu. Bianchi je na mokroj stazi Suzuka izletio sa svojim bolidom Marussije u kojem je 2013. debitirao u Formuli 1. Udario je u auto-dizalicu koja je bila na stazi da bi pokupila bolid Adriana Sutila, koji neposredno prije izletio sa staze. Otada je bio bez svijesti.

Posljednje mjesece proveo je u bolnici blizu obiteljskog doma u Nici, u studenom su ga liječnici probudili iz umjetne kome, a krajem prošle godine njegova je obitelj objavila da je Jules još uvijek bez svijesti, ali da samostalno diše. No, tijekom sljedećih mjeseci nije bilo nikakvog napretka, pa je Bianchijev otac prošli ponedjeljak izjavio da je sve manje nade da će se njegov sin oporaviti.


Jules Bianchi rođen je 3. kolovoza 1989. u Nici, u obitelji čiji su gotovo svi muški članovi desetljećima unazad na ovaj ili onaj način bili usko vezani uz auto-moto sport. Njegov djed Mauro bio je tri puta svjetski prvak u GT kategoriji, dok je njegov stric Lucien 1968. bio pobjednik kultne utrke 24 sata Le Mansa i u periodu od 1959. do 1968. imao sasvim solidnu karijeru u F1.

Jules je debitirao u F1 2013., vozeći za tim Marussiju, no prvi njegov pravi kontakt sa svijetom Formule 1 je bio 2011., kada je bio test vozač Ferrarija i polaznik Ferrarijeve akadamije.

Upravo je on osvojio i prve bodove Marussije u Formuli 1, bilo je to na Velikoj nagradi Monaka 2014. godine, kad je osvojio deveto mjesto. Bili su mu to i jedini bodovi u F1 karijeri, u sklopu koje je odvozio 34 utrke, od Australije 2013. do kobne Suzuke 2014. godine.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.