EP na brdskim stazama, Domagoj Pereković vozi u Švicarskoj

Petak, 18. kolovoza 2023. 13:02 Napisao/la  Miroslav Krpan
Domagoj Pereković
Domagoj Pereković Foto: Miroslav Krpan

Osma od deset utrka ovogodišnjeg kalendara, vozi se u Švicarskoj, na stazi St. Ursanne-Les Rangiers, dugoj 5.180 metara, s usponom 10,8 posto, uz skroman broj sudionika u bodovanju FIA EHCC. Među 200-tinjak vozača u raznim konkurencijama, tek su 32 vozača na FIA EHCC listi u Katarorijama I (turistički automobili) i II (formule i prototipovi).

Među sudionicima samo je jedan hrvatski automobilist, višestruki hrvatski prvak Zagrepčanin Domagoj Pereković koji je ove sezone, uz izostanak na otvorenju u Francuskoj, odvezao preostalih šest utrka osvojivši 74 boda što ga već dugo i sigurno drži na trećoj poziciji FIA Grupe 1 u kojoj sudjeluje vozeći Mitsubishi Lancer Evo IX.

Ispred njega su Švicarac s češkom licencom Ronnie Bratschi (Mitsubishi Lancer Evo VII RS) s 93 boda i Talijan Luca Gaetani (Porsche 911 GT3) s 87,5 bodova. U ovoj je grupi na dosadašnjih sedam utrka nastupio 21 vozač. Pereković je u ukupnom poretku Kategorije I trenutno deveti, a tijekom sezone do sada je nastupilo 95 vozača.

Poslije Švicarske, od 1. do 3. rujna najbolji europski automobilisti stižu u Sloveniju, na stazu u Ilirskoj Bistrici, da bi finale, već tradicionalno posljednjih više od 20 godina, bilo u Buzetu, hrvatskoj automobilističkoj prijestolnici, gdje se, od 15. do 17.rujna, odvija 42. izdanje Buzetskih dana.

U Kategoriji I lider ovogodišnjeg prvenstva je Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR), svojevremeno dvostruki prvak Starog kontinenta grupe N, a među prvih deset, upravo na desetoj poziciji s dva boda manje od našeg vozača je srpski as Milovan Vesnić (Audi RS3 LMS), koji se nakon niza uspjeha na kružnim stazama ove sezone posvetio isključivo brdskim utrkama.

Na listama poretka, u samom vrhu nalazi se još uvijek mladi riječki automobilist Matija Jurišić, koji je nakon tri utrke prekinuo europski niz nastupa, a uzrok je bila nesreća, bez posljedica po vozača, ali znatno oštećenim automobilom na utrci u Austriji.

Sezonu je izvrsno otvorio pobjedom FIA Grupe 4 u prvoj utrci u Francuskoj, a potom s iznajmljenim automobilom u Španjolskoj bio drugi. S osvojena 34 boda još uvijek je na četvrtom mjestu grupe.

U Kategoriji II, nizom sedam pobjeda nadomak novog naslova europskog prvaka je Talijan Christian Merli u prototipu Osella FA30

Utrka u Švicarskoj satnicom u subotu 19.kolovoza predviđa rani start prvog od tri treninga već u 7 sati, a u isto vrijeme sutradan kreće i prva od dvije bodovne vožnje.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.