Brzi i žestoki u Zagrebu, kronometar i autoslalom u rekordnim brojkama

Petak, 20. rujna 2019. 18:10 Napisao/la  Miroslav Krpan
Dejan Kopajtić
Dejan Kopajtić Foto: Miroslav Krpan

 

Zagrebački Autoklub „INA Delta“ pripremio je svojevrsni dvodnevni oktanski spektakl jedinstvenog nazivnika „Brzi i žestoki – Zagreb 2019.“.

Na zasigurno najatraktivnijoj zagrebačkoj lokaciji , Ulicom Hrvatske bratske zajednice, poznatijim prostorom „oko ZG fontana“, u subotu 21. i nedjelju 22.rujna vozit će dnevno više od 110 automobila i to u dvije discipline auto sporta.

Sve se to odvija pod počasnim pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a uz dnevni sportski program za bodove, kao i prezentacijski niza sadržaja, večernji je rezerviran za zabavni program u kojem će subotnje veče ukrasiti pjesmom i stasom Lidija Bačić, a nedjeljno Sandi Cenov.

Subota je dan za kronometar vožnje „2. Nagrada Grada Zagreba 2019.“.

Četvrto natjecanje ovogodišnjeg Prvenstva Republike Hrvatske primamilo je rekordnih 107 vozačica i vozača iz 20 klubova.

Odvijat će se, za kronometar na specifično pripremljenoj „kružnoj“ stazi ukupne duljine 2.410 metara, uz pet specijalnih usporenja i dvije šikane.

S najvećim brojem bodova u Zagreb stiže Dean Jurasić (Škoda Felicia) iz pazinskog „Istra racing teama“ i prednošću od devet bodova ispred prošlogodišnjeg državnog prvaka i jednohg od najuspješnijih vozača discipline Dejana Kopajtića iz AK Rijeka (Zastava Yugo).

Za vratom, u borbi za prvaka, ali i pobjedničko postolje sezone Hrvatskog auto i karting saveza, pušu im Bojan Krota (AK Buzet Autosport), Lovro Badurina (KK Rijeka) i Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj).

U konkurenciji ekipa bitku za tron vode tri istarska kluba (IRT Pazin, Buzet Autosport i Skok racing 1993), no zanimljiv će sraz biti s brojčano nadmoćnim domaćinima – zagrebačkim klubovima INA delta (33 sudionika), Zanatlija, Dubrava,...

Prema svemu sudeći prvak će ipak biti odlučen početkom studenog na Grobniku.

Za razliku od kronometra, autoslalom natjecanje „17. Nagrada Grada Zagreba – 7. Memorijal Mire Nikolić“ za zagrebačko područje ima svoju tradiciju u svakom pogledu.

Međunarodnog je karaktera, pa se uz hrvatsko prvenstvo boduje i za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, te Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija sjever HAKS-a).

Prijavljeno je 110 vozačica i vozača iz Hrvatske (96), Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Austrije.

Vozi se oko fontana, staza duljine 1.170 metara usporena je u pet sektorskih cjelina „slalom“ vratima ili čunjevima.

Peto je ovo i odlučujuće natjecanje sezone, a na proteklima u Slanom, vrbovečkoj i zagrebačkoj Dubravi, te Novskoj, u pojedinačnoj su konkurenciji dominirali članovi Autokluba „Pula-Rovinj“.

Tako prva tri mjesta „generalke“ drže Nenad Damarija (Autobianchi A112 1.4), te braća Domagoj (Renault 5 GTT) i Hrvoje Belinić (Renault Clio Cup).

Bračni par Iva i Nenad Damarija (Pula-Rovinj) vodeći su u još dvije konkurencije – Iva među vozačicama sa četiri pobjede u nizu, te Nenad u Grupi 2 sportskih automobila.

Grupu 1 serijskih automobila, s tek dva boda više, predvodi Dario Mučnjak (SAK Samobor, Citroen AX) ispred Marka Mirosavljevića (AK Pula-Rovinj, Renault Clio), dok ekipno pred novim su naslovom vozači SAK Samobor.

O juniorskom prvaku odlučivati će vozači zagrebačke regije Arian Suša (AKK Zanatlija), Matej Radovanović (AK Ina Delta) i Tin Beraković (AKK Sveta Nedelja).

Dnevna satnica za oba dana je identična.

Verifikacija i tehnički prijam, kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, od 8 sati, trening od 10,30 sati, a prva od tri bodovne vožnje kreće u 13 sati nakon svečanog otvaranja.

Proglašenja najboljih su u 18 sati, a koncerti kreću u 19 sati.

Da „bogati ne plaču“ dokaz je i mogući razlog velikog broja prijavljenih, čak i vozača koji nisu česti posjetitelji krono ili slalom vožnji.

Organizator će svakog dana za trojicu najboljih u ukupnom poretku dodijeliti i novčane nagrade, na hrvatskim natjecanjima posljednja dva desetljeća neuobičajene, i to 5.000 kuna pobjedniku, tri drugom i dvije trećem.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.