Automobilizam: Hrvatsko prvenstvo nastavlja se u Slovačkoj

Četvrtak, 20. kolovoza 2020. 22:05 Napisao/la  Miroslav Krpan
Žarko Knego
Žarko Knego Foto: Miroslav Krpan

Kalendar automobilističkih natjecanja Prvenstva Republike Hrvatske, ove je godine, zbog sveprisutne pandemije virusa korona, znatno izmijenio svoj obim predviđen s čak 55 natjecanja u devet disciplina, od kojih je gotovo polovina trajno otkazana.

Dio ih je doživio promjenu termina, a za sada je izgledno da će se, što natjecanjima unutar Hrvatske, što gostovanjem na inozemnim stazama, uspjeti okončati i bodovati sezone kružnih i brdskih auto utrka, te auto rallya.

Prije 20-tak dana uspješno održanom „Nagradom Hrvatske 2020.“ na Automotodromu Grobnik, počelo je PH na kružnim stazama.

Umjesto utrke u Banja Luci brzo je pronađeno rješenje uvrštavanjem „Nagrade Slovačke“ u hrvatski kalendar, tako da će ovog vikenda, od 21. do 23. kolovoza, 35 hrvatskih vozača iz 20-tak klubova, sudjelovati na dvije bodovne utrke uvrštene u Kalendar Prvenstva RH.

Prvo je ovo gostovanje hrvatskog prvenstva na Slovakiaringu i ovako značajnog broja vozača iz Hrvatske, a prije tri godine sudionici VIP Bussiness Kupa vozili su ovom stazom.

Do gostovanja u Slovačkoj došlo se uspješnom suradnjom čelnih ljudi dva nacionalna saveza, a hrvatskim je vozačima osiguran i besplatan organizirani transport automobila od Zagreba do Slovakiaringa i natrag.

Gotovo svim vozačima koji su startali sezonu na Grobniku priključili su se i neki novi, tako da se ova sezona, usprkos objektivnih teškoća provođenja, može smatrati izuzetno uspješnom i brojnom.

Dosta je vozača koji su se ove godine odlučili nastupati na kružnim stazama, a vjeruje se da će do kraja sezone biti još jedno gostovanje u Srbiji.

Na Grobniku su dvojica vozača, s po dvije pobjede, zasjeli na čelo ljestvica grupe 1 do 1400 ccm Frane Jukić (AK Makarska) i u grupi 3 do 2000 ccm Maro Franić (AK Dubrovnik Racing).

Izvrsnim vožnjama u prvim nastupima na krugu vodeći u grupi 2 do 1600 ccm u Slovačku odlazi Lovro Badurina (Karting klub Rijeka), dok je u najjačoj grupi 4 preko 2000 ccm čelnu poziciju zauzeo Veljko Bubičić (AK Dubrovnik Racing).

Najbrojniji, ali i najuspješniji, kao ekipa, su uoči ogleda u Slovačkoj, višestruki državni prvaci, vozači Autokluba Dubrovnik Racinga.

Uz bodovanje za PH, među 150 automobilista u višestrukoj bodovnoj konkurenciji Prvenstva CEZ-a, ESET Cupa, TCR-a, GT i Formula, u Twingo Cupu i TCR sudjelovat će četvorica hrvatskih automobilista.

Prve treninge hrvatski vozači imaju već u petak, a u subotu i nedjelju voze po jednu bodovnu utrku PH na kružnim stazama.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.