Oscar Pistorius zbog ubojstva osuđen na zatvorsku kaznu od šest godina

Srijeda, 06. srpnja 2016. 13:21 Napisao/la  SC

Pistorius je ušao u povijest kao prvi paraolimpijac koji se ravnopravno natjecao s atletičarima bez invaliditeta na Olimpijskim igrama 2012. godine


Oscar Pistorius osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Južnoamerički paraolimpijac proglašen je krivcem nakon tri i pol godine medijske trakavice oko njegova suđenja. Pistorisu je ubio je svoju djevojku s četiri metka ispaljena kroz zatvorena vrata kupaonice 14. veljače 2013, tijekom suđenja branio se ubojstvom ih nehaja, je je mislio da je ustrijelio provalnika.

Tužitelji su trvdili da je djevojku ubio namjerno. Sutkinja Thokozile Masipa prihvatila je Pistoriusovu verziju i osudila ga 2014. na pet godina zatvora za ubojstvo iz nehaja.

Paraolimpijac je odslužio gotovo godinu dana zatvora po toj presudi, a potom je u listopadu prošle godine pušten u kućni pritvor.

Pistoriusu je u prosincu prošle godine presuda za ubojstvo iz nehaja preinačena u ubojstvo. Minimalna kazna za ubojstvo u Južnoj Africi je 15 godina, ali očito je pobijedilo mišljenje da je Pistorius imao više olakotnih okolnosti.

Inače, Pistorius je ušao u povijest kao prvi paraolimpijac koji se ravnopravno natjecao s atletičarima bez invaliditeta na Olimpijskim igrama 2012. godine. Postao je južnoafrički junak koji je nadvladao svoj hendikep i postao međunarodna superzvijezda.

Pistorius će steći pravo na uvjetnu slobodu kada odsluži pola kazne.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.