UPITAN NASTUP NA OI

Blanka Vlašić: Ne želim ići u London kao turist

Utorak, 22. svibnja 2012. 11:40 Napisao/la  Ivan Jelić

Nalazi su pokazali da se radi o bakteriji, najbitnije je da mi daljna karijera nije upitna, kaže Blanka

Proteklih mjeseci ponajbolja svjetska skakačicu u vis Blanka Vlašić muči muku s ozljedama zbog čega je propustila zimsku dvoransku sezonu, propustit će početak sezone na otvorenom. I ono što je pod najvećim upitnikom,  pitanje je hoće li propustiti nastup na Olimpijskim igrama koje će se za manje od dva mjeseca održati u Londonu. Novi problem je bakterija koja se pojavila u skočnom zglobu lijeve operirane noge. Na presicu je došla vidno šepajući  zbog bolova u lijevoj nozi:

 

- Primijetili ste da nisam ušla lepršajući, vjerujem da je svima jasno o čemu se radi. Tema presice nisu samo Olimpijske igre već sam smatrala mojom obavezom da vas upoznam sa svim onim što mi se događalo proteklih dana i mjeseci. Jako sam sretna što sam "blagoslovljena" s 13 godina karijere tijekom kojih nisam imala nekih većih zdravstvenih problema. Malo se sportaša mogu pohvaliti sa takvom činjenicom.

Prije nekoliko mjeseci suočila sam se sa ozljedom skočnog zgloba lijeve noge zbog čega sam bila podvrgnuta atroskopskom zahvatu. Operacijom koju sam obavila u Goteborgu  dobila sam novi zglob. Liječnici su mu kazali kako će dosta vremena proći dok budem  mogla odrađivati treninge bez bolova, skakati bez bolova. Od četiri šava jedan od njih, i to onaj s unutarnje strane, nije zacijelo kako je trebao. U periodu bazičnih treninga šav je počeo smetati, nešto se tu stvorilo što sam osjetila pod prstima. Otkrilo se poslije da se radilo o granulomu. Počelo me užasno boljeti tako da sam granulom operacijskih zahvatom odstranila, dobila sam četiri nova šava. Kako nisam mogla trenirati otišla sam u London kod doktora Đurovića, koji ima poseban aparat koji se zove tekar. Taj aparat izvlači upalu. Počela sam nakon toga ponovno trenirati, vjerovala sam da je to novi početak.

Skinula sam šavove, rana je ostala otvorena. Dok sam skakala nije me ništa boljelo. Bila je to prva i posljednja bezbrižna večer. Nažalost ujutro kada sam se probudila osjetila sam jaku bol u nozi i  prvi puta sam ponovno uzela štake nakon operacije da bih mogla hodati. U tom trenutku mi ništa nije bilo važno osim da mi netko reče hoću li uopće moći nastaviti karijeru. Toliko me boljelo da jednostavno nisam mogla staviti stopalo na pod. Odmah sam nazvala liječnika u Goteborgu, koji mi je kazao da što prije dođem kod njega. U nedjelju me je došao vidjeti u hotelu i kazao mi je da sumnja da se radi o infekciji. Bilo mi je malo lakše jer sam mislila  da sam skočni zglob skroz smrskala, da sam napravila totalnu štetu.

Sutradan su  njegove sumnje dobile potvrdu, magnetska rezonancija je pokazala da u zglobu ima dosta tekućine i da se radi o upalnom procesu. Nalaz krvi to je samo još sve to potvrdio. Liječnik je uzeo bris  i nalazi su pokazali da se radi o bakteriji. U prvom trenutku nije se znalo o kojoj bakteriji radi. Ostala sam u Švedskoj nekoliko dana, liječnik mi je pripisao uzimanje antibiotika, koje još uzimam. Polako sve ide na bolje i što je za mene najvažnije, daljnja karijera mi nije upitna.

Ono što sada dolazi u pitanje, trebam biti realna, nastup je na Olimpijskim igrama. Ne želim ići u London kao turist i skočiti 190, 195 cm. Znate koje mene visine zanimaju! Isto tako niti na koji način neću kompromitirati 10 godina buduće karijere. Neću žuriti sa treninzima.  Bila sam već na trima Olimpijskim igrama i znam dobro kako to izgleda. Kada se vratim, vratit ću se spremna. Predobro poznajem svoje tijelo i kada dođe vrijeme za odlazak u London znat ću jesam li spremna za nastup, bio je uvodni monolog Blanke Vlašić.

Kada ćete donijeti konačnu odluku da li ćete ipak otputovati na Olimpijske igre?

 - Dan prije puta! Ne želim se baviti nikakvim prognozama.

 Uzvratila je Blanka protupitanjem:

 - Zar vi mislite da bih tamo trebala otići bez veze. Mislim da to nitko ne želi.

 Prije otprilike godinu dana u suzama ste obznanili odluku da ćete ipak nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Daegeu,  ovog puta nema suza?

 - Treba mi čista  i hladna glava.

 Kada ćete početi skakati?

 - Kada bol prestane. Trebam se i tada vratiti korak nazad jer ću trebati ojačati nogu, Ahilovu tetivu. I tada će mi trebati sve ići po špagi, a ta se špaga bogme dobrano "zamrsila", zaključila je Blanka.

 

 

 

 

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.