BORIS KONJUH

Team-menadžer Zameta osvojio svjetsko odličje

Utorak, 10. rujna 2019. 10:06 Napisao/la  Igor Vranić

Konjuh je član uprave MRK-a Zamet i posade maxi-krstaša EWOL

Boris Konjuh je dvije godine član posade trećega maxi krstaša na svijetu
Boris Konjuh je dvije godine član posade trećega maxi krstaša na svijetu

 

Boris Konjuh protekli vikend nije sjedio na klupi Zameta tijekom turnira u Crikvenici, team-menadžer momčadi Zameta vikend je proveo u Porto Cervu odakle se vratio sa svjetskim odličjem.

Na moru ispred mondenskog ljetovališta Costa Smeralda na Sardiniji održano je 30. izdanje Maxi Yacht Rolex Cupa, na svjetskom prvenstvu maxi krstaš EWOL (Way of Life) osvojio je treće mjesto klasi maxi - racer.

- To su najbolji brodovi na svijetu, kaže Konjuh koji je dvije godine član posade maxi-krstaša, aktualni pobjednik Fiumanke nekada se zvao Maxi Jena.

Atraktivna flota najboljih svjetskih krstaša iz 14 zemalja natjecala se u 8 klasa, EWOL sa skipperom Gašparom Vinčecom i multinacionalnom posadom u svojoj klasi u pet plovova dvaput je bio drugi, dvaput treći i jednom četvrti.

Konjuh se iz Italije vratio s novom kolajnom oko vrata:

- Rukomet je moja prva ljubav, ali mi je jedrenje u životu donijelo radosne trenutke koje nisam mogao ni zamisliti. Dvije godine biti član takve posade, na takvom brodu i u 62. godini osvojiti bročanu medalju na svjetskom prvenstvu, nije baš česta pojava. Jedrim pretežito u razdobljima kada se rukomet ne igra, ova se regata iznimno preklopila s turnirom u Crikvenici, govori Konjuh.

Već u ponedjeljak Konjuh je bio posvećen rukometu u koji se vratio kao član uprave Zameta zadužen na logistiku prve momčadi:

- Rukometu sam se vratio kada sam shvatio da netko u ovom gradu konačno počinje razmišljati onako kako treba, mislim tu na predsjednika Vedrana Devčića i direktora Vedrana Babića. Konačno je netko odlučio da ne treba dovoditi izvana nikakve zvijezde nego da treba odgajati svoju djecu. I kada dovodimo igrače sa strane, nastojimo da to budu mladi igrači. Ove sezone roster smo pojačali kadetskim reprezentativcem Kolerom  iz Umaga koji je budućnost hrvatskog rukometa, iz Labina je došao Šehić, mladić od 19 godina došao je studirati u Rijeku, jedino je Zarev iz Crikvenice došao zato jer ga je doveo Valter Matošević o kojemu ne trebam ništa govoriti. Nismo mi ništa spektakularno radili u prijelaznom roku, složili smo karakternu momčad što je za mene najvažnije. Nebrojeno se puta pokazalo da skup zvijezda ništa ne mora značiti. Karakterna momčad ne može se složiti umjetno nego prirodno, barem ja tako mislim. Došao sam kada su mi Devčić i Babić objasnili da Zamet žele vratiti u vrh hrvatskog rukometa, da Zamet bude među prva tri kluba. Nismo još na takvoj razini, ali ako ostanemo na okupu dvije sezone, nadam se da ćemo moći konkurirati za vrh ljestvice iako je jasno da Zagreb nitko u Hrvatskoj ne može napasti, govori Konjuh.

Imate li uvjeta za takvo nešto, volja i znanje nisu dovoljni?

- Mislim da imamo! Svi dečki koji igraju kod nas svjesni da u Zametu neće zaraditi veliki novac, znaju da ozbiljan novac mogu zaraditi nakon što odu iz Zameta. Važno je da to što dobivaju, dobivaju uredno. Znamo kakva je situacija u hrvatskom sportu što se tiče financiranja, oko Zameta se stvorila takva klima da dečki znaju zbog čega se isplati doći. Većina igrača iz ove generacije Zameta naći će svoja mjesta negdje u europskom rukometu. Na našu žalost i na njihovu radost! Mi ne možemo pratiti brojke koje se vrte u eruopskom rukometu, ali moramo biti sretni kada Tin Lučin ode u Ademar Leon. Tko sretniji od nas ako Tin postane najolji igrač španjolske lige! Kod nas su se tek počeli nazirati rezultati nakon što su Načinović, Martinović, Starčević, pa i Fran Lučin koji je otišao, već četiri sezone odigrali zajedno. Moraju stasati!

Ne kaže se uzalud da je prvi znak besparice u klubu oslanjanje na mlade igrače?

- Neću govoriti o novcima, to nije moj posao. Ne zbog toga jer ne želim znati što se događa, nego zato što se bavim samo sportskim segmentom. Znamo kakva je situacija u hrvatskom sportu, neću ništa novo reći ako kažem da u državi nema dovoljno sluha za sport. Hrvatska vrhunske sportaše proizvodi individualno ili zahvaljujući entuzijastima u klubovima. Nikada u klubu nisam uzeo ni lipe, niti ću uzeti! Tu sam isključivo zbog ljubavi prema rukometu, želim vratiti rukometu ono što sam dobio od rukometa u životu.

Kako ste zadovoljni uvodom u sezonu?

- Valter Matošević sa Sandrom Guljom odradio je vrhuske pripreme na kojima se pokazao karakter o kojemu sam govorio. Na turniru u Crikvenici noge su bile malo teže od priprema, odaziv i odnos prema treninzima sasvim su drugačiji nego što su bili prošle sezone. Očekujem eksploziju ove generacije, Valter se zaista maksimalno pripremio. Bio je veliki igrač, proričem mu veliku trenersku karijeru. Sretan sam da na klupi sjedim s legendom rukometa, Valter bi trebao postati primjer drugim vrhunskim rukometašima koji bi trebali više dati rukometu. A mi ostali samo smo servis.

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT