RIJEKA TEČE

Mjerilo nisu utakmice protiv Gorice nego protiv Dinama

Utorak, 06. travnja 2021. 23:25 Napisao/la  Igor Vranić

Uz dužno poštovanje prema dosadašnjim Tomićevim pobjedama, ni jedna se prema sportskom značaju ne može uspoređivati s Rožmanovom pobjedom protiv Dinama

Mjerilo nisu utakmice protiv Gorice nego protiv Dinama
Foto: HNK Gorica

Rijeka je u 27. kolu pobijedila (4:3) Goricu u Velikoj Gorici u utakmici koja je tijekom turbulentne sezone opet skrenula pažnju na visoke potencijale riječke momčadi u HNL-u.

Način igre kojega protežira Goran Tomić očigledno se razlikuje se od načina igre Simona Rožmana, isti igrači ne igraju isto!

Najkraće, u Tomićevoj utakmici protiv Gorice bilo je više okomitosti u igri nego u svim Rožmanim utakmicama ove godine zajedno, do zadnjih dvadesetak minuta središnji blok djelovao je besprijekorno.

Tomić polako uvodi linije kretanja prilagođene stilu igre po kojemu je postao poznat dok je vodio Lokomotivu, istodobno se mijenja mentalitet igrača Rijeke koji odavno nisu toliku uživali u jednoj utakmici kao u Velikoj Gorici sve dok u zadnjih dvadesetak minuta nisu pokazali da još uvijek nisu prevladali strahove iz Rožmanova mandata.

Prema općem sudu, Rijeka je u Velikoj Gorici prema konstruktivnom sadržaju odigrala najboljih sat vremena ove godine uz jednu važnu napomenu!

Rijeka je godinu počela pobjedom (2:0) u zaostaloj utakmici 6. kola protiv Dinama u Maksimiru!

Uz dužno poštovanje prema dosadašnjim Tomićevim pobjedama u HNL-u i kupu (Osijek), ni jedna se prema sportskom značaju ne može uspoređivati s Rožmanovom pobjedom protiv Dinama.

U krizi rezultata i igre brzo se zaboravilo da objektivno mjerilo kvalitete ove momčadi Rijeke nisu utakmice protiv Gorice nego protiv Dinama, nije se Rijeka bez razloga nakon pobjede u Maksimiru prometnula u kandidata za prvaka u siječnju ove godine.

Točno dva mjeseca kasnije, Dinamo je lakoćom pobijedio (2:0) u utakmici 24. kola, Rijeka prema načinu igre nije bila ni blizu pozitivnog rezultata u prvoj Tomićevoj utakmici na Maksimiru.

Sadržaji utakmica Rijeke protiv Dinama i Gorice ne mogu se uspoređivati zbog velike razlike u kvaliteti: Dinamo se ove sezone prvi put u klupskoj povijesti plasirao u četvrtfinale Europske lige, Gorica se ove sezone u HNL-u bori za prvi europski plasman u klupskoj povijesti.

Rožman tijekom cijeloga mandata nije uspio pronaći svrsishodan način igre u utakmicama protiv momčadi poput Gorice, ali je u utakmicama protiv jačih protivnika isprofilirao specifičan način igre zbog kojega je Rijeka ove sezone u Europi izgledala bolje nego u HNL-u.

Unatoč velikoj razlici u kvaliteti protivnika u Europi i HNL-u, u sedam europskih utakmica Rožman je osvojio skoro isti postotak bodova (48%) kao u HNL-u (50%).

Ako je suditi prema utakmici protiv Gorice, Tomić bi relativno brzo mogao profilirati učinkovitu igru za utakmice protiv svih protivnika u HNL-u osim protiv Dinama.

Nadigravati se protiv momčadi Dinama i Gorice za obojicu trenera Rijeke ove sezone značilo je baviti se različitim sportovima po istim pravilima!

Tomić je pokazao kako Rijeka treba igrati protiv momčadi poput Gorice, Rožman je pokazao kako Rijeka treba igrati protiv momčadi poput Dinama.

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 44 68
2 NK Osijek 29 66
3 HNK Rijeka 6 51
4 HNK Gorica 16 50
5 HNK Hajduk Split 4 44
6 NK Slaven Belupo -9 31
7 HNK Šibenik -11 29
8 NK Varaždin -29 25
9 NK Istra 1961 -22 24
10 NK Lokomotiva -28 23