ČEMU SLUŽI VAR?

Nediljko Labrović osujetio pokušaj spašavanja Hajduka

Ponedjeljak, 06. veljače 2023. 10:51 Napisao/la  Igor Vranić

Hajdukova momčad bez raspoloženog Marka Livaje izgleda toliko nemoćno da splitskom klubu više ni suci ne mogu pomoći

Nediljko Labrović osujetio pokušaj spašavanja Hajduka
Foto: HNK Rijeka/Facebook

Rijeka je u derbiju 20. kola pobijedila (2:1) Hajduk u dramatičnoj završnici utakmice na Poljudu!

Dramatičnu završnicu nisu priredili igrači nego suci!

Da Nediljko Labrović nije u 96. minuti obranio kazneni udarac Marku Livaji, nakon utakmice više bi se pisalo i govorilo o sucima utakmice nego o sadržaju utakmice.

Uloge glavnog suca Ante Čuline (Zagreb) i VAR suca Zdenka Lovrića (Đakovo) postale su sporedne stjecajem okolnosti koje treba istaknuti zbog higijene odnosa u hrvatskom nogometu.

Odnosi su toliko zagađeni da se tumačenje iznuđenih sudačkih pogrešaka počelo gaditi svima koji još uvijek vjeruju da hrvatski nogomet pripada iskosnim sportašima.

Redom, Hajduku su u završnici utakmice dosuđena dva kaznena udarca.

Prvi je dosuđen u 88. minuti nakon kontakta tijelima Veldina Hodže i Nikole Kalinića, drugi je dosuđen u sudačkoj nadoknadi nakon kontakta ispruženim nogama Nike Galešića i Marka Livaje.

U prvom slučaju VAR-sudac se nije javno uključio, glavni sudac preuzeo je odovornost za odluku.

U drugom slučaju VAR-sudac se uključio, glavni sudac pogledao je snimku i dosudio kazneni udarac.

Nakon utakmice oglasio se kontrolor suđenja Draženko Kovačić, inače pridruženi član Komisije za nogometne suce HNS-a.

Malo je kasnio s izjavom, očito se morao s nekim konzultirati prije nego što je pred kamerama MAXtv-a izjavio da suci pogriješili kada su dosudili drugi kazneni udarac dok je procjena kod prvog kaznenog udarca bila ispravna.

Kada se pogledaju snimke, jasno se vidi da se u najboljem slučaju za hrvatsko suđenje na Poljudu dogodilo suprotno od onoga što je trbuhozborac Komisije za nogometne suce HNS-a govorio pred kamerama MAXtv-a!

U prvoj situaciji nije bilo elemenata za kazneni udarac, točno se vidi kako igrač  Hajduka (Kalinić) namjerno iznuđuje prekršaj pokretom noge.

U drugoj situaciji bila je riječ o klasičnoj sudačkoj navlakuši o kojoj se može raspravljati jedino zbog toga što je kontakt ispruženim nogama bio očigledan.

Ako je igrač Rijeke (Galešić) skrivio prekršaj nad igračem Hajduka (Livaja) onakvim intezitetom u kontaktu ispruženim nogama, onda je praktično svaki kontakt nogama tijekom utakmice trebao biti prekršaj.

Naravno da je Kovačić u pravu kada kaže da intezitet nije bio takav da bi se dosudio kazneni udarac.

Da se u nastavku sezone na Poljudu nije slučajno dogodilo onakvo suđenje potvrdila je Komisija nogometnih sudaca HNS-a, koja je pod pritiskom VAR-analiza javno priznala da su Hajduku prije utakmice protiv Osijeka u 16. kolu u čak šest utakmica ove sezone izravno pomogli suci.

Sve što se događalo na Poljudu već se zaboravilo nakon što je Rijeka zasluženo pobijedila Hajduk, momčad kojega bez raspoloženog Marka Livaje izgleda toliko nemoćno da splitskom klubu više ni suci ne mogu pomoći.

Neuspjelu misiju spašavanja Hajduka ovog puta osujetio je Nediljko Labrović, kako sezona odmiče uloga VAR-a u hrvatskom nogometu postaje sve jasnija.

VAR nema svrhu utjecati na regularnost natjecanja nego razotkrivati korumpiranost sudačke organizacije!

loading...
Standings provided by SofaScore