GDJE SU GLEDALI?

Jamillu Collins pet godina nije dobio priliku u Rijeci

Subota, 16. svibnja 2020. 18:26 Napisao/la  Igor Vranić

 Nisu pogreške u procjeni potencijala mladih igrača rijetkost, ali u Collinsovu slučaju nije riječ o nijansama, razlika u kvaliteti između Bundeslige i HNL-a velika je kao razlika između neba i zemlje

Jamilu Collins (Paderborn)
Jamilu Collins (Paderborn)

Nastavila se sezona u Bundesligi.

Jamillu Collins igrao je derbiju začelja 26. kola  za Paderborn, koji je u Dusseldorfu osvojio bod (0:0) u borbi za ostanak.

Padeborn je zadnji sa 17 bodova, Werder ima bod više i dvije utakmice manje, Fortuna Dusseldorf ima šest bodova više.

Šanse Padeborna za ostanak svedene su na teoriju, ali nema više ni teoretske rasprave o tome da se struka HNK-a Rijeka mora dobro zamisliti.

Nisu pogreške u procjeni potencijala nekog mladoga igrača rijetkost, često se dogodi da se mladi igrači afirmiraju u nekom klubu kroz tzv. dopunsku selekciju nakon što otpadnu iz prve selekcije u matičnom klubu.

Posebice u klubu kakav je bio HNK Rijeka, kada je novcem Gabrieleja Volpija od 2012. godine počelo najuspješnije razdoblje u klupskoj povijesti.

Međutim, u Collinsovu slučaju nije riječ o nijansama u procjeni potencijala, razlika u kvaliteti između Bundeslige i HNL-a velika je kao razlika između neba i zemlje.

Otkada je HNL-a nekoliko je bivših igrača Rijeke igralo prvu Bundesligu (Brajković, Milinović, Mijatović, Elez...), jedini je standardno već četvrtu sezonu igra Andrej Kramarić, inače najbolji igrač Rijeke otkada je HNL-a

Jamillu Collins nije čak ni bivši igrač Rijeke, jer nikada nije dobio priliku zaigrati za prvu momčad iako je pet godina bio pod ugovorom.

Collins je kao 18-godišnjak u Rijeku stigao 2012. godine u prvoj turi s mladim nigerijskim igračima poniklih u Abuji, školi nogometa koju je financirao Gabriele Volpi.

Najbrže od svih naučio je kako se govori hrvatski jezik, očito nije naučio kako se igra hrvatski nogomet.

Igrao je za Rijeku II, bio je na posudbama u Pomorcu, Istri 1961, Šibeniku, Krki...

Jedino je u Pomorcu odigrao standardno cijelu sezonu u doba kada je kostrenski drugoligaš bio podružnica HNK-a Rijeka.

U lipnju 2017. godine Rijeka se Collinsu zahvalila na suradnji, dobio je ispisnicu bez odštete i tri mjeseca tražio klub prije nego što u rujnu otišao u drugoligaša Paderborn.

Danas vrijedi oko 2,5 mil. eura, otprilike isto kao najskuplji igrač Rijeke Antonio Čolak.

Collins cijelu ovu sezonu standardno igra za bundesligaša (odigrao 22 utakmice), postao je standardni nigerijski reprezentativac, osvojio je broncu na Afričkom kupu nacija prošle godine, u utakmici za 3. mesto protiv Tunisa asistirao je za jedini pogodak...

Nikada se u novijoj povijesti HNK-a Rijeka nije dogodio takav propust u procjeni nekog mladog igrača!

HT Prva liga

Rbr Klubovi Gol razlika Bodovi
1 GNK Dinamo 40 65
2 HNK Rijeka 11 47
3 NK Lokomotiva 13 46
4 HNK Hajduk Split 17 45
5 NK Osijek 13 42
6 HNK Gorica -8 35
7 NK Slaven Belupo -19 26
8 NK Istra 1961 -21 19
9 Inter Zaprešić -23 17
10 NK Varaždin -23 17