Samir Barać: Određene smo rezultate ostvarili, a s njima dolaze nova promišljanja!

Ponedjeljak, 11. prosinca 2023. 21:32 Napisao  I. V.

Ovakav način natjecanja ne vodi ničemu, broj utakmica mora se smanjiti, kaže predsjednik VK-a Primorje EB

Samir Barać
Samir Barać

Samir Barać predsjednik VK-a Primorje EB postao je u srpnju 2017. godine, šest godina trebalo mu je da Primorje EB vrati u vrh hrvatskog vaterpola, ove sezone na Bazenima Kantrida igra se najbolji vaterpolo otada je postao predsjednik.

- Najviše me raduje prosjek godina naše momčadi od 20,9 godina uz nekoliko starijih igrača koji su došli izvana, tu mislim na Darka Brguljana i Jašu Kadiveca. Riječki dečki koji daju najveći obol uspjesima, potvrđuju dobar rad u riječkoj školi vaterpola. Dobra igra momčadi uvijek iznjedri dobre pojedince, na tržištu se nalazi veći broj naših mladih igrača. Raduje nas kako funkcionira momčad koju vodi stručni stožer na čelu s Igorom Hinićem, drago mi je da su zaživjele naše ideje od prije četiri godine, kada je većina tih igrača tek počela igrati seniorski vaterpolo. Presretni smo da sada imamo vratara Ivana Maura Čubranića, koji se nalazi na širem popisu A-reprezentacije, Tina Bubnjaka, Niku Čubranića, Viktora Tončinića i ostale mlade igrače. Oni su dokaz da se dobro radi i da darovitih igrača uvijek ima, kaže Barać i ističe sljedeće:

- Tako mlada momčad ima nevjerojatan prostor za napredak, tu svoj motiv nalazi Igor Hinić i svi mi u klubu. Ti dečki svojim radom i odnosom prema sportu strahovito nas motiviraju da stvorimo što je moguće bolje uvjete i da ostvarimo još bolje rezultate. Određene smo rezultate ostvarili, a s njima dolaze dodatne obveze, nova promišljanja. Ova momčad definitivno može puno više, smatra Barać.

Održavanje kvalitetne momčadi na ovako visokoj razini iziskuje dodatne napore uprave, koliko lokalna zajednica pomaže u (su)financiranju ovakvog projekta?

- Moram biti zadovoljan, općenito ne mogu biti nezadovoljan sa stanjem. Pomažu Grad Rijeka, RSS, sponzori, prijatelji, donatori, ima puno ljudi koji pomažu, tu jednim dijelom moram uključiti i PGŽ. Moram ipak istaknuti da bez Erste banke ne bismo uspjeli održati ovu momčad na okupu, a nevjerojatna pomoć dolazi od Hrvatskog vaterpolskog saveza. Savez daje veliki obol, ljudima u savezu jako je stalo da su klubovi što je moguće bolji.

Uz kvalitetne rezultate u regionalnoj ligi i državnom prvenstvu, ove sezone posebno se ističe plasman u osminu finala LEN Euro kupa?

- Nitko od nas nije znao koliko je kvalitetna europska liga, nismo mi još svjesni koliko je liga kvalitetna. Jako je izjednačena, mi izgubimo od Mađara devet razlike, pa ih devet razlike dobijemo na Kantridi. Odlučuju nijanse, puno toga ovisi to tome kakav ti je dan. Nastupima u Europi ove sezone htjeli smo predstaviti klub, nismo mladim igračima htjeli uskratiti europsko iskustvo čime mogu još više napredovati, govorim o igračima koji su blizu ili će biti blizu najbolje reprezentacije. Kvaliteta natjecanja u Europi donosi veliko iskustvo. Igranje na tri fronta donijelo nam je dosta toga dobrog, Igor Hinić dobio je odgovore od svih igrača, uvidio je da su spremni na takve napore. Velika je prepreka što zbog sustava natjecanje više puta u sezoni momčad treba dignuti na vrhunac, što je još jedan obol sazrijevanju igrača. Uz radost igranja, ovakva natjecanje donose veliku potrošnju energije, jako je teško bilo u tako kratkom vremenu biti stalno u jako dobroj formi. Stručni stožer je odradio jako dobar posao, sve se dobro poklopilo.

Iduće godine igra se Europsko i Svjetsko prvenstvo, nakon toga održavaju se Olimpijske igre u Parizu. U takvom kalendaru malo slobodnog mjesta ostane za klupska natjecanja?

- Sve najveći međunarodni savezi, pa ni Međunarodni olimpijski komitet ne bave se adekvatno temom koja je za mene postala problematična i zabrinjavajuća. Ne vodi se statistika ozljeda važnih igrača za reprezentacije, ne moramo se daleko odmaknuti od nogometa, na Europskom prvenstvu bit će upitan nastup brojnih zvijezda svojih reprezentacija. Ovakav način natjecanja ne vodi ničemu. Broj utakmica mora se smanjiti, a zbog prekida tijekom sezone, kada se velika natjecanja održavaju usred ligaških natjecanja, gubi se draž natjecanja.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.