Četiri U-15 vaterpolska reprezentativca uvjereni da Hrvatska može do zlata

Četvrtak, 01. srpnja 2021. 23:05 Napisao/la  KS

Gabrijel Burburan, Viktor Tončinić, Mauro Dipić i Duje Klarić četiri su mlade Primorjeve nade koje se na bazenu na Kantridi s U-15 reprezentacijom pripremaju za nastup na EP-u

Mauro Dipić, Viktor Ivančić, Duje Klarić i Gabrijel Burburan
Mauro Dipić, Viktor Ivančić, Duje Klarić i Gabrijel Burburan Foto: Kristian Sirotich

Hrvatska U-15 vaterpolska reprezentacija u petak putuje u Portugal, gdje ih očekuje nastup na Europskom prvenstvu.

Baš kao i seniorska momčad, mlade nade hrvatskog vaterpola posljednje treninge uoči nastupa na smotri najboljih mladih europskih momčadi odrađivale su na bazenu na Kantridi, a izbornik David Burburan zadovoljan je kako je momčad pratila njegove zamisli i pripremila se za ono što ih očekuje u Loulu.

Generalku za Portugal ovi su mladići imali na Montenegro Kupu u Budvi, na malom Europskom prvenstvu Hrvatska je zauzela četvrto mjesto.

- U Crnoj Gori smo pokazali da se možemo nositi s ostalim ekipama. Možda konačni plasman baš i nije bio kakav smo priželjkivali jer smo bili četvrti, ali mi smo se dokazali i to nam je najvažnije. Protiv svih ekipa smo odigrali kvalitetno, protiv svih smo vodili četiri, pet razlike u prvim dvjema četvrtinama, ali onda bi nam popustila koncentracija, pojasnit će Garbijel Burburan,  jedan od četiriju mladih primorjaša u U-15 vrsti, koji ni na koji način nije u povlaštenom položaju zato što mu je otac izbornik, upravo suprotno, uvijek se mora dvostruko dokazati.

A uz Gabrijela Burburana tu su još Viktor Tončinić, Mauro Dipić i Duje Tomić, ovom pokeru mladih riječkih vaterpolskih aseva zajedničko je da su ponikli u Primorjevoj vaterpolskoj školi, da će sada upisati Prvu riječku gimnaziju i da vjeruju da ova reprentacija na Europskom prvenstvu može doći do zlata.

- Idemo po zlato. Vjerujem da ćemo biti svi u najboljoj formi i da će sve biti najbolje za nas, rekao je Burburan, stariji brat kojega je nedavno potpisao profesionalni ugovor s riječkom momčadi, i prepustio riječ svojim suigračima.

Najviši među njima je Viktor Tončinić, stasiti centar kojem bi malo tko na prvi pogled dao 15 godina unuk je najtrofejnijeg riječkog odbojkaškog djelatnika svih vremena - Livija Tončinića.

Ako Viktor dijeli nonotovu sportsku strast, želja za osvajanjem trofeja sasvim je razumljiva.

- Apsolutno mislim da smo jedni od favorita za Europsko prvenstvo. U Crnoj Gori smo u svaku utakmicu dobro ušli i onda bi nam se dogodio neki pad. No, vjerujem da možemo napraviti lijep rezultat u Portugalu, jer imamo jako dobru reprezentaciju. Najveći rivali će nam biti Mađari, protiv njih igramo odmah prvu utakmicu i vjerujem da ćemo za njih biti spremni.

A isto vjeruje i Mauro Dipić, prvi vratar mlađejuniorske reprezentacije.

- Naravno da sam zadovoljan. Znamo ponekad pasti u igri, ali igramo odlično. Idemo mi po zlato. I to je to. Mađari su nam najveći suparnici, rekao je Mauro uoči jednog od posljednjih treninga na Kantridi.

Hrvatska će u Portugalu igrati u skupini s Mađarskom, Gruzijom i Poljskom, plasman u izlučni dio natjecanja sigurno nije upitan.

-  Dobra smo ekipa, mislim da ćemo u Portugalu ostvariti dobar rezultat. Vjerujem da ćemo svi biti u top formi, zaključio je Duje Tomić.