VLADO PETKOVIĆ OPET U PRIMORJU

Neshvatljivo je da svaki trener radi po svom programu

Ponedjeljak, 15. rujna 2014. 20:25 Napisao/la  Leandar Kelentrić

Raduje me pozitivna atmosfera među mojim kolegama, kaže Petković

Vlado Petković, nekadašnji plivač i trener Primorja te reprezentativac bivše države, vratio se kao trener i voditelj škole plivanja u svoj klub Primorje nakon 15 godina izbivanja. Profesor Petković je u plivanju 40-tak godina, a trenersku karijeru započeo je u Primorju.

- U periodu 1994 - 1999. godine ustrojio sam i vodio školu plivanja Primorja. Vrlo brzo stigli su rezultati rada kada smo krajem 90-tih  prvi puta u mlađim kategorijama počeli  pobjeđivati do tada nedodirljive Mladostaše. Istina da je tada Mladost bila cijeli Zagreb, kasnije su nastali još neki klubovi kao npr. ZPK-a.

Što se promijenilo u tih 15 godina, koliko Vas nije bilo?

- Novi bazen! Uvjeti su ovdje vrhunski, ovo nema niti jedan grad u Hrvatskoj, naravno da detalji mogu biti još bolji. Ovdje ćemo imati i jutarnje termine za trening od 6 sati što u Zagrebu nije baš uvijek bilo moguće. Plivači su počinjali treninge nešto kasnije i onda bi morali izostajati sa prvog školskog sata, večina profesora imala je razumijevanja, ali...

Pregovori o Vašem povratku započeli na proljeće u Splitu na državnom prvenstvu?

- Pričali smo u Splitu, a sve dogovorili u Zagrebu na ljetnom državnom prvesntvu. Imam dvostruku ulogu, voditelj sam škole plivanja i trener jedne natjecateljske grupe mlađih juniora plus Svena ArnaraSaemundssona, koji je sa mnom stigao iz Medveščaka. To mi zapravo jako odgovara. Odgovoran sam za rad plivačke škole Izvršnom odboru Kluba.

 

Plivački vrtić počinje 29. rujna
Koncem rujna započinje radom popularni plivački vrtić suprotno kuloarskim pričama da ga neće biti.
- Važan nam je i taj segment da djeca nauče plivati, plivanje je osnova za sve sportove u vodi, za mene je poražavajuća činjenica da u Rijeci u 2. razredu osnovne škole, kada započinje projekt Rijeka pliva, gotovo 50% djece ne zna plivati, a živimo u gradu na moru, rekao je Petković.

Kakvo ste stanje zatekli po povratku u Primorje?

- Zatečeno stanje nije bilo najbolje. Ustrojit ćemo pravilnu strukturu plivačke škole po godištima. Sada nam se dešava da pojedino dijete preskače plivačku godinu zato što je kasnije upisano, a to svakako nije dobro. Djeca trebaju pravilno naučiti plivati, a ako preskoče jednu godinu onda negdje moraju to sve pohvatati u hodu što nije baš jednostavno. No, činjenično stanje je takvo kakvo je, neću bježati od odgovornosti. U školi plivanja provodit će se moj program, a na osnovu takvog rada možemo nakon nekoliko godina utvrditi da li je to bilo dobro ili treba nešto mjenjati. Želim naglasiti da će u Primorju i dalje biti mjesta za svako dijete, svi će dobiti priliku da realiziraju svoj kapacitet i da plivački napreduju. Što se tiče natjecateljskog dijela trenera, mislim da smo tu jako dobro ekipirani.

Pred Vama je puno posla s obzirom na situaciju?

- Treba neko vrijeme da se sve posloži, svakodnevno sam u kontaktu sa svim trenerima škole plivanja i njihovim pomoćnicima. Raduje me pozitivna atmosfera među mojim kolegama, dobro su me prihvatili od trenutka mog dolaska. Sada su brifinzi svakodnevni, kasnije ćemo prijeći na tjedne  brifinge. Bilo mi je nezamislivo da su do sada treneri radili svatko po svom programu.

Na Kantridi obitavaju četiri plivačka kluba. Koliko je to dobro?

- Ako je konkurencija postavljena na zdravim temeljima, to je dobro. Mislim da će se u konačnici za jedno 6-7 godina vidjeti da li je to previše klubova za ovaj grad. Malo mi je čudno da svi klubovi treniraju na istom objektu i u istim terminima, to vam je kao da bi na nogometnom terenu u isto vrijeme trenirala dva različita kluba. U Zagrebu je situacija malo drugačija što se toga tiče.

Izuzetno ste cijenjen trener u plivačkim krugovima. Iza Vas je kontinuitet dobrih rezultata, a dosadašnja kruna trenerske karijere je Sven Arnar Saemundsson?

- Sven je  izuzetan momak u svakom pogledu. U školi je odličan, na treningu daje maksimum. Njegovi dosadašnji rezultati su vrlo dobri, ima još potencijala za daljnji razvoj i napredak, neki treneri se ustvari čude da sa tako malo treninga plivaju takvi rezultati. Što se tiče moje trenerske karijere zahvalan sam svojim mentorima Bobevu i Seleznevu, no i drugi treneri usmjerili su me u mom trenerskom razvoju. Ne piše sve u knjigama, nešto je i u komunikaciji.

Jeste li pratili posljednje EP u Berlinu?

- Da budem iskren, samo preko interneta, Britanci jako puno ulažu u mlade što je rezultiralo berbom medalja u Berlinu. Njihov sustav je uređen, a njihov budžet je nevjerojatan, gotovo 10 milijuna eura.

Da li ponekad uskočite u bazen?

- Skočim, naravno, plivačima je neke elemente potrebno pokazati u vodi, onima mlađima pogotovo, ali jako puno vremena provodim i na biciklu. Godišnje prijeđem gotovo 15.000 kilometara, rekord mi je 20.000 kilometara godišnje, završio je Petković.

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT