World Speed Sailing Record Council potvrdio rekorde Regate tisuću otoka

Subota, 13. kolovoza 2016. 08:47 Napisao/la  SC

Priznanje rekorda je novi izazov za sudionike Regate tisuću otoka i prilika za uvrštenje u popis svjetskih jedriličarskih rekorda, kaže Neven Baran


Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Yacht Club sa zadovoljstvom objavljuju da je World Speed Sailing Record Council potvrdio rekorde Regate tisuću otoka.

Dva rekorda za svaku etapu od lani drži mađarska jedrilica R/P 60 Wilde Joe vlasnika i kormilara Martona Josze. Prosječnom brzinom od 10.14 čv Wilde Joe je presjekao liniju cilja prve etape od Rijeke do Tivta nakon 27h 24 min i 5 sec, a u drugoj etapi iste duljine od 278 Nm ali u obrnutom smjeru nakon 32 sata i 45 sec prosječnom brzinom od 8,86 čv.

- Izuzetno smo zadovoljni da World Speed Sailing Record Council priznaje rekorde naše regate. Regata tisuću otoka jedri se na jednom od najboljih kurseva koje priroda može pružiti. Jedrilice se natječu između više od tisuću otoka hrvatske obale s ciljem u fascinantnom Bokokotorskom zaljevu. Beskonačne su mogućnosti odabira najbolje rute pri čemu najkraća ne mora biti i najbrža. Natjecanje zahtjeva česte izmjene kombinacije jedara u danonoćnoj navigaciji i vjerujemo da je upravo to odlika odobalnog natjecanja. Priznanje rekorda je novi izazov za sudionike Regate tisuću otoka i prilika za uvrštenje u popis svjetskih jedriličarskih rekorda. Trenutno je prijavljena 21 jedrilica iz 12 država i nestrpljivo očekujemo nove prijave među kojima i one koje bi htjele oboriti trenutne rekorde regate, kaže Neven Baran, predsjednik organizacijskog odbora Regate tisuću otoka.

Neven Baran

Start prve etape od Rijeke do Porto Montenegra je predviđen u nedjelju 18. rujna u 12 sati. Jedrilice se vraćaju u drugoj etapi od Porto Montenegra do Rijeke sa startom u četvrtak 22. rujna. Regata će se moći uživo pratiti na internet stranicama on-line sustavom praćenja pozicija jedrilica u realnom vremenu

Format regate ostaje isti. Regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati jedriti samo prvu etapu, samo drug etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima.

Prva etapa starta u nedjelju 18. rujna iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja desno otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u novoj marini Porto Montenegro u Tivtu. U

Uzduž rute od 277 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između mnogo otoka i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaljeva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom diljem svijeta.

Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 21. rujna, flota starta u četvrtak 22. rujna u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada u nedjelju 25. rujna u Rijeci.

Prije starta u Rijeci planirana je i promotivna pripremna regata baš kao i Regata 1000 otoka + 2 u zaljevu Boke Kotorske prije starta druge etape. Zajedno s nizom društvenih događanja u Rijeci i već poznatom Porto Montenegru, Regata tisuću otoka nudi jedinstveni jedriličarski doživljaj.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.