Regata tisuću otoka: U nedjelju ispred Rijeke točno u podne počinje peta regata

Subota, 16. rujna 2017. 12:56 Napisao/la  SC

Kurs vodi uz otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i nakon 277 NM završava ispred prekrasne marine Porto Montenegro u Tivtu

Regata tisuću otoka: U nedjelju ispred Rijeke točno u podne počinje peta regata
Foto: facebook


Točno u podne u nedjelju, 17. rujna, u akvatoriju ispred Rijeke startat će 5. Regata tisuću otoka na kojoj će u dvije etape od Rijeke do Tivta i nazad sudjelovati jedrilice iz Austrije, Crne Gore, Češke, Čilea, Latvije, Litve, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Velike Britanije.

Na jednom od najljepših kursova za navigacijske regate dizajniranim prirodnim ljepotama Jadranskog mora, kurs prolazi među više od 1000 otoka pri čemu jedrilice moraju otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija ostaviti desno da bi se došlo do cilja nakon 277 NM ispred prekrasne marine Porto Montenegro u Tivtu.

 Druga etapa jedri se na istom kursu u povratnom smjeru.

Takav kurs iziskuje od jedriličara izuzetno poznavanje navigacije i meteorologije.

Bez izlaza na otvoreno more među otocima uvijek je veliki broj mogućnosti kako izabrati najpovoljniji kurs koji ne mora nužno biti najkraći duljinom, treba samo biti najbrži.

U protekla četiri izdanja Regate tisuću otoka pokazalo se nekoliko važnih točaka na kursu na kojima je prava odluka o odabiru kursa često znala biti presudna za konačni rezultat.

Naravno, sve ovisi o vjetrovima koji mogu promjeniti taktiku više puta tijekom jedne etape.  

Upravo je to ono što jedriličari vole i jedan od razloga zašto se uvijek rado vraćaju na ovu regatu.

Rekorde obaju etapa koji su službeno priznati od World Speed Sailing Record Councila drži mađarski Wild Joe s 27:24:05 sati za prvu etapu i 32:00:45 za drugu etapu

Regatu će biti moguće pratiti uživo na internetu putem tracking sustava gdje će se u realnom vremenu moći vidjeti pozicije jedrilica, trenutne brzine i kurs koje su odabrale od starta do cilja.

 Tijekom regate će se prikazivati i trenutni rezultati po korigiranom vremenu, dok će se na Facebook stranici regate objavljivati fotografije s jedrilica tijekom regate.

Pokrovitelji Regate tisuću otoka su: Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Lučka kapetanija Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica Grada Rijeke uz sponzore: Porto Montenegro, Botel Marina i Caffe Bar Corto Maltese

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.