Regata tisuću otoka: Slovenska jedrilica Elaya pobjednik prve etape

Utorak, 20. rujna 2022. 21:56 Napisao/la  SC
Damaco prvi ušao u cilj
Damaco prvi ušao u cilj

Slovenska jedrilica “Elaya” s vlasnikom i kormilarom Dušanom Ušeničnikom pobjednik je prve etape 9. Regate tisuću otoka koje se jedrila na 278 NM dugom kursu of Rijeka to Porto Montenegro marine u Tivtu.

Ova je etapa donijela sve ono što najbolje opisuje Regatu tisuću otoka kao jednu od najzahtjevnijih regata na Jadranu koja postavlja izazove kojima je teško odoljeti, ali istovremeno i teško savladati.

Prva etape je počela već tradicionalnom bonacu na startu u Rijeci, ali na kursu između više od 1000 otoka hrvatskog dijela Jadrana flotu su na pojedinim dijelovima pratili i vjetrovi do 30 čvorova.

To je dovelo i do odustajanja tri jedrilice srećom bez posljedica na posade.

Najprije je austrijski „Vento Cadela“ morao odustati zbog oštećenja pramčanog leta te se vratio u Rijeku u prvoj noći između nedjelje, 18. rujna, i ponedjeljka, 19. rujna, zatim je austrijski „Canopus“ koji je sudjelovao s dvočlanom posadom morao odustati nakon što je prošao Lošinj, dok je austrijski trimaran „Namaste“ zbog oštećenja jednog trupa morao zatražiti pomoć, te se uspješno sklonio u mirnu luku Gršćica na Korčuli.

Prva je na cilj u Tivtu došla hrvatska jedrilica „Damaco“ Berislava Vranića nakon 49:23:03 sati jedrenja.

Međutim, čim je „Damaco“ prošao kroz cilj bilo je jasno da će teško zadržati pobjedu po korigiranom vremenu, jer je „Elaya“ bila vrlo blizu te je završila samo 43 minute iza „Damaca“ što je bilo dovoljno za preuzeti vodstvo po korigiranom vremenu, ali i dovoljno da je druge jedrilice više ne mogu stići.

Slovenski „Kapro“ Maksa Vrečka završio je malo više od dva sata nakon „Elaye“ što je bilo dovoljno za drugo mjesto po korigiranom vremenu.

Tako će se na podiju na dodjeli nagrada za 1. etapu naći:

1. Elaya SLO Dušan Ušeničnik JK Loka Timing
2. Karpo SLO Maks Vrečko JK Loka Timing
3. Damaco CRO Berislav Vranić JK Galeb, Kostrena

Zadnju je na cilj u Crnoj Gori došao austrijski trimaran „Sayg I“ koji je ostao jedini višetrupac na regati, za što mu treba odati priznanje za upornost i izdržljivost u ovako teškim uvjetima.

Nakon kraćeg odmora u srijedu, 21. rujna, u zaljevu Boke kotorske održat će se i promotivna Regata Tisuću otoka + 2 gdje će se sudionicima Regate tisuću otoka pridružiti i lokalni jedriličari u organizaciji Porto Montenegro Yacht Cluba. Dan će završiti prigodnom svečanosti dodjela nagrada za obje regate.

Druga etapa Regate tisuću otoka startat će u četvrtak, 22. rujna, iz Tivta na istom kursu prema Rijeci gdje se jedrilice očekuju od subote, 24. rujna, do nedjelje, 25. rujna.

Rezultate možete vidjeti OVDJE