Fiumanka 2022: Maxi krstaš Portopiccolo Prosecco pobijedio u rekordnom vremenu

Subota, 11. lipnja 2022. 15:28 Napisao/la  SC
Fiumanka 2022: Maxi krstaš Portopiccolo Prosecco pobijedio u rekordnom vremenu

Maxi krstaš Portopiccolo Prosecco postavio je novi rekord Fiumanke.

U bezmalo idealnim uvjetima za jedrenje, talijanski brod postao je pobjednik 23. Fiumanke za nešto manje od sat vremena, drugi je bio maxi-krstaš Maxi Jena sa skiperom Milošom Radonjićem iz Crne Gore.

Treći je bio slovenski brod Generali sa Samom Žvanom.

U konkurenciji obiteljskih krstaša prva je bila posada INA-e, posada NovaTv bila je najbolja u medijskoj regati.

Od 163 prijave, nešto manji broj sudionika našao se točno u podne na startu 23. Fiumanke. Savršenim vremenskim uvjetima glavne regate kakvima smo se samo mogli nadati, prethodilo je jutro u kojem je jačina vjetra onemugućila dolazak nekim prijavljenim sudionicima.  Sa startne linije na ulazu u riječku luku zaplovila je rekordno brza Fiumanka, a za dojmove o njoj dovoljno je pogledati galeriju fotografija i ozarena lica sudionika koji su istinski uživali u jedrenje i ovogodišnjoj regati.

Uvjeti su ovoga puta išli na ruku najvećem maxi-u “Portopiccolo Prosecco Doc” koji je ušao u cilj za svega 59 minuta, a tek minutu kasnije ciljem je prošao prošlogodišnji najbrži brod regate Maxi Jena. Među prvih pet očekivano su bili oni najveći, no regatu je ovoga puta uspješno završio veliki broj posada.  

Bok uz bok regatnim krstašima bili su i sudionici obiteljske grupe koji su priredili pravi spektakl zajedničkog ulaska u luku. Zadovoljstvo regatom ne kriju ni sponznori koji su i aktivni sudionici Fiumanke pa su tako na njoj gotovo svi jedrili. Dio Fiumanke je i njezina medijska regata na kojoj je pobijedila ekipa NOVE TV, drugi je bio HRT, a treći NOVNET TV.

Najmlađa posada 23. Fiumanke ove godine bila je ona broda Melanie M s korimilarom Marinom Matahlijom dok je najsratija posada bila na jadrilici Iva 2, kormilara Stjepana Ivaniševića.

Nagrade i prijelazni pehar preuzeli su i natjecatelji prve sveučilišne regate Studentska Fiumanka. Najuspješnija ekipa je ona s Pomorskog fakulteta koji će s ponosom na godinu dana čuvati prijelazni pehar regate. Na drugoj poziciji je ekipa Zdravstvenih studija dok je na trećem mjestu ekipa Uniri. 

Program Fiumanke nastavlja se i u nedjelju kada se u Preluci održava drugi dan Windsurf Fiumanke te u Rijeci u luci 2. SUP Fiumanka dok će se program na kopnu nastaviti kreativnom Placom na Trgu 128.. brigade HV.