Fiumanka 2017: Shining Umago četvrti put zaredom pobijedio, posada Željka Perovića postavila novi rekord

Subota, 11. lipnja 2016. 17:19 Napisao/la  Igor Vranić

 Dobro da je svake godine sve jača konkurencija, ove godine jedrila su tri broda otprilike istih mogućnosti, pa je regata bila zanimljivija, kaže skiper Željko Perović

 


Maxi-krstaš Shining Umago četvrti put zaredom pobijedio je na Fiumanki. Pobjednik 17. Fiumanke ciljnu ravninu prošao je u rekordnom vremenu ispred Adriatic Europe i Ancilla Domini.

- Novi rekord iznosi 1 sat i 26 minuta, kaže skiper Shining Umaga Željko Perović nakon četvrte uzastopne pobjede.

U čemu je tajna rušenje rekorda, u posadi ili vjetru?

- U oboma, ha, ha...!

Dušan Puh na Adriatic Europi prvi je dio rute vozio blizu vaše krme?

- Do Omišlja je bio blizu. Kada smo okrenuli bovu, dignuli smo gennaker što se pokazalo boljim, pobjegli smo još malo više.

Izgleda da Fumanka postaje privilegija Shining Umaga, koji je ukupno sedam puta pobijedio?

- S jedne strane je svake godine sve teže, nije lako kada si favorit, jer je svima bitno da te pobjede. Dobro je ispalo, zadovoljan sam kako smo jedrili. Na kraju je sve ispalo idealno, uvjeti na moru i vjetar, ni kiša nije padala dok smo jedrili. Općenito je dobro da je svake godine sve jača konkurencija, ove godine jedrila su tri broda otprilike istih mogućnosti, pa je regata bila zanimljivija. Sve je više boljih brodova, sve je atraktivnije.

Prošle godine dobili ste pokal u trajno vlasništvo nakon tri uzastopne pobjede, izgleda da želite još jedan pokal u trajno vlasništvo?

- Dogovor je da pokali više ne idu u trajno vlasništvo, ovaj je prijelazni. I bolje da je tako! Na ovom pišu sva imena, na onom piše samo ime vlasnika pokala. Meni ovako pokal više vrijedi, zaključuje Perović do iduće godine i petog uzastopnog razgovora s pobjednikom:

- Ha, ha... Četvrtu godinu uzastopno pobijedio sam kao skiper, a još sam triput pobijedio kao član posade, kaže Perović.

Inače, prvu pobjedu Željko Perović ostvario je kao član posade skipera i poslovnog partnera Zvonimira Bezića, kojemu je ove godine organizator desetogodišnjicu tragične pogibije u prometnoj nesreći obilježio imenovanjem posebne nagrade.

 Memorijal Zvonimira Bezića postaje prijelazni pokal, koji će dobivati najmlađa posada.

Poredak Liburnijske regate: Adriatic Europa, Baraonda, Supernova, Damaco, Taia2& White Goose, Red Wine, Tekla

Poredak Medijske regate: HRT, RTV SLO, KANAL RI, LA VOCE, ORF, Novi list, MTVA, Rario Rijeka, NOVA TV, MEDIAQ, RTL

I ove godine jedrilo se u tri kategorije  na tri rute. Brodovi tradicionalne gradnje jedrili su ispred Porto Baroša, obiteljski krstaši do Kostrene, a regatni krstaši do bove ispred Omišlja.

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.