VAR SUCI POSTALI GLAVNI

Glavni suci ostavljaju dojam polaznika tečajeva o suđenju!

Četvrtak, 29. veljače 2024. 09:34 Napisao/la  Igor Vranić

U HNL-u se sve više zaboravlja da je VAR sudac asistent glavnom sucu, koji može odbiti VAR provjeru ako je siguran u svoju prosudbu

Glavni suci  ostavljaju dojam polaznika tečajeva o suđenju!

Afera oko objavljenih snimki razgovora između glavnog i VAR suca utakmice Varaždin - Hrvatska dodatno je kompromitirala poziciju sudačke organizacije.

Čelnik Komisije nogometnih sudaca HNS-a u video-audio analizi objavljenih snimki objasnio je da Hajduk nije bio oštećen, Bruno Marić naglasio je da je na kraju jedino oštećena sudačka organizacija.

Ispada da integritet sudačke organizacije ne ovisi o kvaliteti suđenja nego o kvaliteti objavljenih snimki!

Trend pada kvalitete HNL-a na ljestvici UEFA-e još je više izražen u trendu pada kvalitete suđenja u HNL-u!

Hrvatski suci nisu na margini europskih natjecanja zbog toga što dolaze iz male države, teza da hrvatske suce nema tko protežirati u Nyonu demantiraju suci iz susjedstva.

Irfan Peljto iz BiH ove sezone sudi utakmice Lige prvaka, Damir Skomina iz Slovenije sudio je finale Lige prvaka između Liverpoola i Tottenhama.

Hrvatska je prema BiH i Sloveniji nogometna velesila, u viltrinama HNS-a sjaje dvije svjetske bronce i jedno srebro!

Unatoč tome zadnji hrvatski sudac koji je sudio na SP-u bio je Damir Matovinović, riječki sudac sudio je na SP 1982. godine u Španjolskoj.

Dojam je da je uvođenje VAR-a dodatno unazadilo kvalitetu hrvatskog suđenja, da trendovi nisu dobri ukazuju razmjeri afere oko objavljenih snimki.

Činjenica da se više raspravlja o odlukama VAR sudaca nego o odlukama glavnih sudaca ukazuje na negativnu tendenciju, utakmice HNL-a počeli su suditi VAR suci!

Glavni suci u HNL-u sve više ostavljaju dojam polaznika tečajeva o suđenju koje mjerodavno ocjenjuju VAR suci, teško se prisjetiti kada je  jedan glavni sudac u HNL-u odbio VAR provjeru.

U HNL-u se sve više zaboravlja da je VAR sudac asistent glavnom sucu, koji može odbiti VAR provjeru ako je siguran u svoju prosudbu.

VAR je postao alibi za pogrešne odluke glavnih sudaca!

U tom kontekstu utakmica četvrtfinala između Rudeša i Rijeke vratila je vjeru u kvalitetu hrvatskog suđenja.

Duje Strukan iz Splita utakmicu je odsudio bez ijedne pogreške iako nije imao mogućnosti koristiti VAR!

Jedino se četvrtfinalna utakmica u Rudešu igrala bez VAR-a, jer na igralištu nema tehničkih uvjeta za video analize.

Ispada da bi ukidanje VAR-a vratilo povjerenje u hrvatske suce.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.