TREĆA HNL - ZAPAD

Pročitajte kako čelnici promišljaju nastavak sezone

Četvrtak, 19. ožujka 2020. 21:51 Napisao  I. V.

Željko Biondić, Igor Čargonja, Remzo Zalihić, Vlado Kirinčić, Marko Prpić i Neven Pavelić iznijeli svoja viđenja trećeligaškog natjecanja

 

Pročitajte kako čelnici promišljaju nastavak sezone

Izvršni odbor HNS-a donio je odluku da se nacionalna natjecanja trebaju završiti do 28. lipnja!

Razmjeri pandemije koronavirusa ne mogu se predvidjeti, u ovom trenutku jedino se može predvidjeti da bi natjecanja morala početi u svibnju da bi pravodobno završila i da se eventualno može igrati u srpnju...

Budući da je Treća HNL - Zapad nacionalno natjecanje kojega igraju amateri, evo kako trenutačnu situaciju promišljaju čelnici klubova:

- Ne govorim ovo kao član Izvršnog odbora HNS-a nego kao čelnik uprave Nehaja, trećeligaša koji se nalazi u nezavidnoj situaciji kao i ostali klubovi. Mislim da je odlukom da se prologira prvenstvo amaterskim klubovima postalo jako teško održavati formu igrača, tim prije što nigdje ne smiju trenirati. Ne znam koliko bi bilo produktivno i pametno nastaviti natjecanje s igračima u takvom stanju, mislim da to ne bilo previše dobro. S obzirom na situaciju u kojoj se nalaze klubovi, bilo bi korektno da se ovo prvenstvo na neki način zamrzne, da se iduće sezone ponovo odigra u istom sazivu s time da bi se trebao naći način da se priključe klubovi četvrte lige koji imaju ambicija napredovati, da im se prema trenutačnom stanju na ljestvici to omogući.  ZELJKO BIONDIC 11To će biti moj stav u budućnosti ako se budu donosile odluke u tom smislu. Ovako je jako teško održati regularnost prvenstva, treba donijeti rješenje koje je najkorektnije za svih. Nikako nam ne bi odgovaralo igrati u srpnju, ne bismo ništa time dobili, samo mogućnost da se netko ozlijedi. Lokalne samouprave najviše sudjeluju u financiranju klubova, pitanje je koliko će morati ograničiti sredstva. Vidimo da se na razini Vlade donose određene mjere, spominju se interventna sredstva, govori se o prenamjerni komunalnih naknada i doprinosa, vjerojatno će sredstva koja se odvajaju za sport prva doći pod znak pitanja, kaže Željko Biondić, član Izvršnog odbora HNS-a i uprave NK-a Nehaj.

- Nitko ne može predvidjeti do kada će sve ovo skupa trajati i kada će završiti. Deplasirano je u ovom trenutku govoriti o tome kada ćemo igrati, kako ćemo igrati, što moramo odigrati...  Ništa se ne mora! Ako ovo potraje dva mjeseca, neće se ništa igrati! Ako se steknu uvjeti za nekih mjesec dana, bilo bi najbolje da se odigra šest kola do kraja dvokružnog dijela sezona i da odigramo završnicu kupa. Sezona se nikako ne bi trebalo produžiti u srpnju samo zbog razigravanja. Pa mi već u drugoj polovici srpnja moramo početi pripreme za iduće prvenstvo, naglašava predsjednik Grobničana Igor Čargonja.

- Samo neodgovorni i lakomisleni forsiraju nastavak sezone u amaterskim ligama. Preko 95 posto igrača u ovom rangu bavi se nogometom uz rad ili školovanje, suludo je nakon mjesec i pol dana pauze tjerati igrače da igraju ritmom srijeda - subota. Zdravlje jest najvažnije, ali postoji još nešto jako važno, a to je dugoročna opstojnost klubova. Rudar trenutno nema ni kune duga, čak imamo i neki novac na računu, a do srpnja na "papiru" imamo cca. 250.000 kuna prihoda. Veliko je pitanje da li ćemo ih naplatiti?!  Realno, prije ne nego da. Odmah bih pristao da od tih 250 naplatimo 50 do 100 tisuća! Za razliku od nas, vodstvo lige bi svaku kunu naplatilo uobičajenim suspenzijama. A koga ćemo mi suspendirati? Možda svoje dugogodišnje sponzore koji će, kad ovo prođe, još dugo vremena muku mučiti kako održati likvidnost ili Grad Labin čiji će se proračun gotovo prepoloviti. Pitanje je da li su ovo shvatili u ostalim klubovima, a mnogi su u puno delikatnijoj situaciji od nas, kaže predsjednik Rudara Remzo Zalihić.

- Moramo biti realni! Mi smo na sastanku Izvršnog odbora odlučili da ćemo pratiti situaciju, da ćemo novu odluku donijeti nakon tjedan dana. U međuvremenu je HNS objavio svoje priopćenje, oglasili su se stožeri civilne zaštite naše županije, oglasio se Nacionalni stožer... Objektivno, mislim da je situacija takva da se epidemija neće smiriti u kratkom roku, daj Bože da se smiri.   Ako uđemo dijelom u ljetnu sezonu, naš su igrači amateri, većina je zaposlena i imali bismo još veće probleme. Osim toga, ne bi bilo u redu da moraju početi igrati nakon što nisu trenirali nekoliko tjedana. Mislim da će biti problema za prvoligaške klubove, a kamo li da neće biti problema za nas. Ako se situacija ne smiri do 14. tavnja, sve nakon toga je besmisleno organizirati, rekao je predsjednik Krka Vlado Kirinčić.

- Dao Bog da sve skupa ovo završi negdje do Uskrsa, da se opet može normalno živjeti i raditi, ali igrati nakon tako dugačke stanke nema smisla.    Bili bismo u poziciji kao da opet počinjemo zimske pripreme! Mora se naći neko rješenje, ali nema smisla forsirati. Nismo mi profesionalci! Ne znam kako bismo mogli igrati ljeti, igrači nam rade, a dogodilo bi se da bi odmah nakon ovog prvenstva igrači moraju početi pripreme za iduću sezonu, govori predsjednik Crikvenice Marko Prpić.

- Izvanredna situacija zahtjeva izvanredne mjere! Ovo nije kraj nego tek početak! Po nalogu države i stožera civilne zaštite mi smo prekinuli sve aktivnosti na igralištu. Jasno da igrači smiju trenirati individualno u okolici, ali nema treninga s loptom. O ligi o tom-potom! Koliko god smo mi amateri, treća liga je ipak nešto drugačija nego niže lige, ovi dečki žive za nogomet i ako budu morali početi igrati u svibnju, oni jedva čekaju igrati. Ja u to ne sumnjam! A što će biti do tada, nitko ne zna! Nema druge nego slušati što nam govore! Ova situacija sigurno ne ide u prilog gradskom proračunu, mi se financiramo osamdeset posto iz gradskog proračuna, ostalo su donacije kroz opremu. Mislim da se liga neće odigrati do kraja pa tu može biti nekih ušteda za putovanja, suce... Ja ću se truditi koliko mogu kao predsjednik Gradskog vijeća, svjesni smo da ćemo morati smanjivati sredstva za sve što nije važno za normalni život, kaže Neven Pavelić, predsjednik NK-a Vinodol i predsjednik Gradskog vijeća Novog Vinodolskog.

 

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT