TREĆA HNL Cres i Buje postaju trećeligaši, Naprijed navija za Opatiju u kvalifikacijama

Ponedjeljak, 04. svibnja 2020. 22:35 Napisao/la  SC

Središte Rijeka predložilo  da se Treća HNL - Zapad poveća najviše do 14 klubova, što znači da se liga povećava za dva kluba

Kristijan Cianci (Cres) iduće sezone u trećoj ligi
Kristijan Cianci (Cres) iduće sezone u trećoj ligi

Na sastanku Izvršnog odbora HNS-a u utorak trebala bi biti donešena odluka da će se iduće sezone prekinuti natjecanja u svim ligama osim u Prvoj HNL.

HNS namjerava povećati sve lige osim Prve HNL, koja prema tumačenju predsjednika Davora Šukera ostaje Liga 10 čak i ako Vlada prekine natjecanje.

Od druge do prve županijske lige nitko ne ispada, sve lige osim Druge HNL šire se prema procjenama i potrebama pet središta.

Svako središte predložilo je središnjici formate novih trećih liga, Izvršni odbor HNS-a mora formalno potvrditi prijedloge središta budući da  vodi natjecanja u trećim ligama.

Središte Rijeka predložilo je da se Treća HNL - Zapad poveća najviše do 14 klubova, što znači da se liga povećava za dva kluba!

Tri četvrtoligaša podnijela su zahtjeve za trećeligaške licencije, redom prema ljestvici zahtjeve su podnijeli drugi, treći i četvrti klub: Cres (29), Buje (29) i Naprijed (27).

Videći Vihor (32) odustao je od treće lige!

Cres i Buje već mogu početi slaviti ulazak u treću ligu dok Naprijed mora navijati za Opatiju u kvalifikacijama za Drugu HNL.

Ako se Opatija plasira u Drugu HNL, otvara se treće mjesto u trećoj ligi!

Jasno, uvjet je da sva tri četvrtoligaša dobiju trećeligaške licencije koju će Naprijed dobiti jedino ako se kriteriji znatno ublaže.

Kako će iduće sezone izgledati četvrta liga ovisi od odluke Središta Rijeka, koje vodi natjecanje međužpanijske lige od 12 klubova.

Već sada je jasno da će se otvoriti najmanje dva mjesta, što znači da bi četvrtu ligu trebalo povećati za najmanje jedno mjesto da bi pravo na plasman stekli prvaci triju županijskih liga.

Ako se Opatija plasira u Drugu HNL i ako sva tri četvrtoligaša (Cres, Buje, Naprijed) dobiju trećeligaške licencije, četvrtu ligu ne bi trebalo ni povećati!

Kada bi se četvrta liga povećala za dva kluba, mogli bi se dogoditi da u ligu mora ući čak pet županijskih prvoligaša iz triju županija.

Kako će izgledati dvije županijske lige u PGŽ odlučuje županijski savez, vodeći klubovi (Pomorac 1921, Lošinj) očekuju plasmane u više lige.

Ispada da bi najpametnije bilo pričekati što će u kvalifikacijama učiniti Opatija da bi se mogle početi slagati niže lige.