NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO

Crnković, Matković i Mihelić dobitnici

Srijeda, 19. veljače 2020. 13:49 Napisao/la  SC
Tihomir Crnković
Tihomir Crnković

Tihomir Crnković, Ivan Matković i Radovan Mihelić dobitnici su ovogodišnjih nagrada za životno djelo u izboru Zajednice sportova PGŽ.

TIHOMIR CRNKOVIĆ
Rođen 21. travnja 1954. godine u Ogulinu, odbojkaš i odbojkaški trener. U Rijeci je završioTehničku školu –brodostrojarskismjer i diplomirao na Pedagoškoj akademiji sa zvanjem nastavnika tjelesnog odgoja. Odbojkom se počeo baviti u Osnovnoj školi, kao igrač nastupao je za Ok Partizan –Zamet, OK Rijeku i OK Grobničan te bio član kadetskei juniorske reprezentacije SR Hrvatskei Jugoslavije. Osvojio je Hrvatskujedinstvenu ligu, te nastupao u 1. i 2. saveznojligi Jugoslavije.   Uz igračku započeo je i uspješnu trenersku karijeru te osnovao Odbojkaški klub Grobničan u kojem djeluje nepunih četrdeset godina u kontinuitetu. Odgojio je veći broj članova koji su nastupali za državne selekcije kadeta i juniora te nekolicinu seniorskih reprezentativaca. Profesionalnu karijeru od 1979. do 2019. proveo je u Osnovnoj školi Čavle kao nastavniktjelesnog odgoja. Kao voditelj Školskog sportskog društva postigaojezapažene rezultates učenicima. Veliko iskustvo kao sportski djelatnik stekao je kao tajnik OK Grobničan od 1984. do 2018., te član Izvršnog odbora Odbojkaškog saveza PGŽ od 2000. do 2018. godine. Danas je predsjednikKluba i najzaslužnijipojedinacza razvoj i sve postignute uspjehe odbojkaškog sporta u Čavlima.

IVAN MATKOVIĆ
Rođen 27. siječnja 1942. godine na Sušaku, kineziolog, plivački, vaterpolo i kondicijski trener. U Beograduje završio XIII. gimnaziju i diplomirao na Visokoj školi za fizičkovaspitanje sa zvanjem profesora tjelesnog odgoja. Kao dječak vježbao je gimnastiku i plivanje. Bio je član PVK Partizana i u plivanju slobodnim stilom postao višestruki prvak Srbije i državni rekorder. Na Fakultetu u Beogradu je radio kao asistent, docent, izvanredni i redoviti profesor predmeta plivanje i vaterpolo. U dva mandate je bio prodekante dekan FFK-a. Kao autor i koautor objavio je 19 knjiga (plivanje) te više od 100 znanstvenih i stručnih radova.  Radio je kao trener u Eksperimentalnoj plivačkoj školi Jugoslavenskogzavoda za fizičku kulturu i medicinu sporta, u PVK Partizan, trener plivačke reprezentacije SFRJ te sudjelovao na Olimpijskim igrama u Munchenu. Bio je i kondicijski trenereu VK Partizan, osvojio LEN kup te je obnašao dužnost stručnog savjetnika i kondicijskogtrenera vaterpolske reprezentacije SR Jugoslavije koja je na Europskom prvenstvu osvojila zlato. S vaterpolo reprezentacijom Hrvatske sudjelovao je naOlimpijskim igrama u Ateni, Svjetskom i Europskom prvenstvu. Od odlaska u mirovinu 2001. djeluje u Rijeci kao pomoćni i kondicijski trener VK Primorje. Bio je predsjednik Stručnog savjeta Plivačkog saveza Jugoslavije, Komisije za stručno tehnički rad JSD Partizan te osnivač PK Rijeka. Kao iznimni stručnjak tijekom dugogodišnjeg djelovanja dao je nemjerljiv doprinos plivanju i vaterpoluu ex-Jugoslavijii Hrvatskoj.

RADOVAN MIHELIĆ
Rođen 1. svibnja 1952. godine u Zagrebu, odbojkaš, sportski liječnik i djelatnik. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci, te u Zagrebu specijalizirao ortopediju 1982. g. Odbojku je počeo igrati u Opatiji kao srednjoškolac, natjecao se u Regionalnoj ligi do kraja studija. Bio je na Specijalizaciju u Baselu gdje je učio artroskopiju i sportske ozljede koljena a kasnije u New Yorku usavršio je kirurgiju i artroskopiju ramena.  Po završetku aktivnog bavljenja sportom bio je dužnosnik po klubovima. PredsjednikMuškog odbojkaškog kluba te član Upravnog odbora i paralelno klupski liječnik. Bio je liječnik ženske odbojkaške reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj i Češkoj te muške reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Argentini. Kao liječnik specijalist od 1977. do odlaska u mirovinu radio je na Klinici za Ortopediju i fizikalnu medicinu Sveučilišta u Rijeci te na katedri za ortopediju u fizikalnu medicinu MEF-a bio docent i izvanredniprofesor. Objavio je 12 stručnih i znanstvenih radova vezanih uz sporti tridesetak radova iz struke. Član je Udruge zdravstvenihdjelatnika u sportu u kojoj je desetgodina obnašao dužnost predsjednika, Društva sportskih liječnika, predsjednik Sekcije za artroskopiju i sportsku traumatologiju Zbora liječnika Hrvatske te nekoliko Europskih strukovnih udruženja.

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT