ORIJENT 1919 - BSK Fausto Budicin: Kvaliteta momčadi očituje se kada se pogreške prestanu ponavljati

Četvrtak, 27. veljače 2020. 13:29 Napisao  I. V.

Mi smo momčad koja baš ne voli imati loptu u posjedu cijelo vrijeme, moramo se prilagoditi protivniku, kaže Edin Fatić

Edin Fatić, Marinko Koljanin i Fausto Budicin na presici prije utakmice protiv BSK-a
Edin Fatić, Marinko Koljanin i Fausto Budicin na presici prije utakmice protiv BSK-a

Nogometaši Orijenta 1919 u subotu (15) na Krimeji igraju prvu utakmicu u nastavku sezone, u 18. kolu protivnik je BSK iz Bijelog Brda.

- Berković ima tri žuta, Maružin je na terapijama, još nije počeo trčati, Fućak je bio bolestan, ali bit će u konkurenciji za momčad, priključio se Smolčić koji također ulazi u kombinaciju za utakmicu. Vraćaju se Monjac i Fatić, kratko je trener Fausto Budicin izvjestio o brojčanom stanju.

Orijent 1919 utakmicu protv BSK-a igra u pozitivnom ozračju nakon remija (2:2) u utakmici protiv Dinama II u Kranjčevićevoj.

- Kada gubiš dvaput protiv Dinama i na kraju osvojiš bod, moraš biti zadovoljan! Potpuno bismo bili zadovoljni da nismo primili dva jeftina pogotka. Prvi gol primili smo nakon loših reakcija, dvaput smo mogli napraviti prekršaj prije nego što smo dobili gol. Drugi gol primili smo tako da smo otvorili kontru s osam igrača i ostali na širokom prostoru. Dinamu smo praktično darovali dva gola, moramo učiti na greškama. Tu prije svega mislim na bolje prepoznavanje situacija, treba znati kada treba stati visoko, kada treba napraviti faul, kada treba stati na prvu stativu... Kvaliteta momčadi očituje se kada se pogreške prestanu ponavljati, smatra Budicin.

Bod u Zagrebu osvojen je pogotkom Kristijana Fućka u 90. minuti, Orijent 1919 se ove sezone prometnuo u momčad koja utakmice rješava u zadnjim minutama:

- Ništa nije slučajno, pokušavamo održavati koncentraciju do zadnje minute. Tijekom utakmice ima razdoblja kada padnemo u igri, što je normalno za većinu momčadi. Naša je odlika da pružamo maksimum i onda nas na kraju lopta nagradi, kaže Budicin.

U prvoj utakmici protiv BSK-a lopta baš nije darežljiva, Orijent 1919 je u Bijelom Brdu doživio najteži poraz (0:3).

BSK u subotu na Krimeju dolazi nakon domaćeg poraza (0:1) od Osijeka II:

- BSK je zaslužio više od poraza u toj utakmici iako je teško nešto konkretno reći budući da je teren bio u lošem stanju, a Osijek II je u drugom dijelu igrao s desetoricom igrača tako da je BSK igrao viktoriju. Nisu imali sreće u završnici. Doveli su sedam, osam novih igrača, prema mojem mišljenju jači su u svim linijama nego u prvom dijelu sezone. Došao je novi trener koji ima drugačiju ideju, kombinira rasporede 3-5-2 i 4-3-3 ovisno o protivniku. Mislim da će protiv nas tražiti prilike iz brzih kontri i prekida. Ono što se nije promijenilo u odnosu na prvi dio seone, fizički su ostali jaki, vole duel-igru, bit će teško igrati protiv njih, posebice kada stanu u središnji blok. Imaju igrače koji imaju prvoligaško iskustvo, kada ih ostaviš same kao što mi učinili u prvoj utakmici, znaju biti opasni. Imaju kvalitetu veću nego što pokazuje njihova pozicija na ljestvici. Ipak, u subotnjoj utakmici prvenstveno će se nas pitati! Imamo određenu kvalitetu, ali svaki protivnik zaslužuje respekt. Ako ne budemo odradili određene stvari u igri, oni imaju kvalitetu kazniti naše slabosti, upozorava Budicin.

Momčad Orijenta 1919 očito čeka utakmica na tzv. postavljenu obranu što u prvom dijelu sezone nije bio forte:

- U završnici prvoga dijela sezone igrali smo slične utakmice protiv momčadi koju su stajale otraga i pokušavale igrati na kontre. BSK je posebno dobar u duel-igri na sredini terena, morat ćemo tehnički biti na visokom nivuo da im ne damo prilike dolaziti u prilike nakon naših tehničkih pogrešaka. Morat ćemo biti malo pametniji nego što smo bili u prvoj utakmic protv njih i pametniji nego što smo bili nekim situacijama u završnici prvoga dijela sezone, govori Budicin.

Tijekom priprema Orijent 1919 je igrao pretežito protiv jačih momčadi, pa Budicin nije dobio puno povratnih informacija o tome kako će se momčad ponašati u igri na postavljene obrane:

- U subotu nas čeka utakmica slična utakmici koju smo odigrali protiv Rudara u Poreču. Rudar se branio tako da je stajao u dvjema linijama na dvadeset metara, mislim da će nam ta utakmica pomoći u pripremi subotnje utakmice, zaključuje Budicin.

Edin Fatić nije igrao zbog Dinama II zbog privatnih obveza, pouzdani veznjak ponovo je na raspolaganju treneru:

- Dobro smo se pripremili za BSK! Prvu utakmicu izgubili smo 0:3, ali rezultat nije bio realan. Vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmica pred punim tribinama, da ćemo pokazati što znamo i da ćemo osvojiti bodove. Protiv Dinama II ostvarili smo dobar rezultat koji moramo potvrditi protiv BSK-a. Oni su dobra momčad, imaju jaki srednji blok, vjerojatno će se protiv nas povući i čekati prilike iz kontri. Još ćemo ih analizirati, znamo da imaju novog trenera i nove igrače, igraju u drugačijem sustavu. Mi smo momčad koja baš ne voli imati loptu u posjedu cijelo vrijeme, moramo se prilagoditi protivniku. Uoči nastavka sezone najvažnije je da je okosnica momčadi ostala na okupu, uz nekoliko dobrih pojačanja vjerujem da ćemo biti bolji nego na jesen, kaže Fatić.

Teren na Krimeji često nije prednost za momčad koja želi steći veći posjed lopte:

- Trenirali na njemu u ponedjeljak, bio je u dobrom stanju. Zadnjih dana trenirali smo na Krasici, čuvamo ga, govori Fatić.