ANDRO ŠVRLJUGA

Nisam mislio da ću ostati tako dugo u Litvi

Subota, 09. siječnja 2021. 13:34 Napisao/la  Igor Vranić

S obojicom sam radio u Žalgirisu, Niko me je doveo, kaže Švrljuga o bivšem treneru i direktoru Gorice, Valdasu Dambrauskasu i Nikoličuisu Mindaugasu

Andro Švrljuga
Andro Švrljuga

Andro Švrljuga krajem prošle godine zaključio je jedno poglavlje u životu, nakon što mu je istekao ugovor sa Suduvom vratio se u Hrvatsku.

Švrljuga je 2012. godine iz Rijeke otišao u Litvu, igrao je za dva najbolja litvanska kluba, po tri titule prvaka osvojio je u dresovima Žalgirisa i Suduve:

- Dugo sam izdržao! Kada sam odlazio u Litvu, nisam mislio da ću ostati tako dugo, mislio sam da će mi Litva biti samo prolazna stanica. Zaredali su dobri rezultati, igrao sam dobro, cijenili su me tako da nisam ni osjetio potrebu negdje otići. U Litvi sam imao sve što sam želio osim što mi je nedostajala obitelj. Dok su djeca bila mala, obitelj je bila sa mnom, kasnije su se vratili u Hrvatsku, pa je bilo sve teže i teže. Jasno da bih se brže vratio doma da nije bilo rezultata, na kraju se sve gleda kroz rezultate. Recimo, ove sezone nismo ništa osvojili, prvenstvo smo izgubili u zadnjem kolu, otpočetka se vidjelo da nešto ne štima, odmah su se promijenili sportski direktor i trener. Unatoč tome vodili smo od prvoga do zadnjega kola u kojemu smo izgubili titulu prvaka. Da nismo izgubili, možda bih ostao još jednu sezonu. Kada igraš Ligu prvaka, klub ima više novaca. Nama se budžet drastično smanjio, predsjednik je odlučio prodati klub. Nije produžio ugovor ni jednom igraču, a igračim pod ugovorima rekao je da slobodno mogu potražiti nove klubove.

S vama su igrala dvojica bivših igrača Rijeke Josip Tadić i Domagoj Pušić?

- Njima su ugovori isto istekli, obojica su slobodni, traže nove klubove. Naša je momčad uglavnom bila sastavljena od igrača s Balkana plus nekoliko litvanskih reprezentativaca, bili smo stvarno dobri, imali smo dobroga trenera koji je otišao. Nakon toga sve se srušilo.

Ako govorimo o kvaliteti litvanskog nogometa, Mihret Topčagić je iz Suduve u 32. godini otišao u Osijek, koji najavljuje borbu za titulu prvaka?

- Topčagić i Nenad Bjelica surađivali su u Wolfsbergeru, riječ je o kvalitetnom igraču. U svakoj ligi može se pronaći kvalitetan igrač, a koliko je realno da će pojačati Osijek, pokazat će vrijeme. Njegove brojke govore da je kvalitetan igrač, koliko sam čitao došao je kao zamjena za Miereza, mislim da to može dobro odraditi.

Trener Valdas Dambrauskas i sportski direktor Nikoličuis Mindaugas nametnuli su se u HNL-u tijekom mandata u Gorici?

- S obojicom sam radio u Žalgirisu, Niko me je doveo! Niko je sve odlučivao, on je najzaslužniji za uspjehe Žalgirisa, on je počeo dovoditi hrvatske igrače, klub je osvojio prvu titulu prvaka nakon desetak godina. Doveo je Dambrauskasa, odmah se vidjelo da zna iako je tada bio stariji od nekih igrača svega nekoliko godina (fotografija dolje). Jako je mlad počeo, vidjelo da ima sluha, poštivali smo ga. Niko ga je kasnije doveo u Goricu, ostvarili su dobre rezultate.

U 35. godini ne namjeravate završiti karijeru?

- Normalno da bih još volio igrati. Imao sam ponude iz litvanske lige, ali me to nije zadovoljilo. Mislio sam da u Hrvatskoj mogu pronaći klub u kojemu ću karijeru privesti kraju, ali to nije ispalo kao što sam ja zamislio. Vjerojatno ja gledam drugačije od drugih, ja mislim da još uvijek mogu igrati, svjestan sam da mnogi misle da sam star...

Prijelazni rok još nije počeo?

-
To za mene ništa ne znači, slobodan sam već mjesec dana. Možda sam malo nagao, volio bih sve odmah riješiti. Pokušavam pronaći nešto što bi me zadovoljilo, ne mislim prestati. Ako ne nađem klub u kojemu ću biti zadovoljan, okrenut ću drugu stranicu u životu.