MARINKO LAZZARICH

Orijent oduvijek bio miljenik čitavog čakavskoga prstena

Četvrtak, 28. studenog 2019. 21:54 Napisao  I. V.

U knjizi su oživjele priče stogodišnje klupske povijesti, u čast i spomen brojnih zanesenjaka, igrača i djelatnika koji su dio svoga života posvetili voljenom klubu, kaže autor monografije

Marinko Lazzarich
Marinko Lazzarich

 

Marinko Lazzarich autor je monografije o Orijentu 1919, koja će prvi put biti predstavljena u subotu na Svečanoj akademiji povodom proslave stogodišnjice kluba.

- Monografija Neka bude Orijent plod je studioznoga istraživanja arhivske građe, periodike i tiska, brojnih susreta i razgovora sa sudionicima minulih zbivanja, sve u cilju objektivnoga prikazivanja razvoja nogometne igre na Sušaku. HNK Orijent 1919 ujedno je i nakladnik izdanja. Recenzenti su prof. dr. Željko Bartulović i docent Vilko Petrić, a stručni savjetnik Ivan Paškvan. Likovno i grafičko oblikovanje potpisuje Branko Lenić, dok je autor dojmljive naslovnice Leonard Haramija. Publikaciju broji 450 stranica i otisnuta je u riječkoj Tiskari Zambelli, u studenom 2019. godine, kaže Lazzarich koji monografiju potpisuje kao autor i urednik.

To znači da je Lazzarich odredio put kojim će čitatelji proći kroz povijest kultnog sušačkog kluba:       

Nogometu predan duže nego akademskoj karijeri
 Izv. prof. dr. sc. Marinko Lazzarich radi na Učiteljskom fakultetu, Katedra za metodike nastavnih predmeta humanističkih znanosti i umjetnosti.
Široj sportskoj javnosti prvi put je postao poznat, kada je 2008. godine predstavljen kao autor monografije HNK-a Rijeka.
Manje je poznato da je Lazzarich nogometu predan puno duže nego akademskoj karijeri, sedamdesetih godina riječki nogomet intezivno je počeo živjeti u školi nogometa HNK-a Rijeka. Prije točno 40 godina igrao je finale Kvarnerske rivijere (fotografija dolje)
Desetak godina nakon monografije Kantrida bijelih snova, Lazzarich je monografijom Neka bude Orijent upotpunio svoj doprinos boljem razumijevanju povijesti riječkog nogometa kroz prizmu dvaju najznačajnijih riječkih nogometnih klubova.
- Sportska je dimenzija knjige Neka bude Orijent upotpunjena navođenjem prijelomnih društvenih i političkih događaja koji su se odrazili i na odnose u nogometu, u državnim tvorevinama u čijem se sastavu Hrvatska našla tijekom burnoga dvadesetoga stoljeća. Htio sam naglasiti važnu značajku sportskoga suživota na Krimeji - prožimanje Orijenta i primorskoga kraja. Klub bogate povijesti oduvijek je bio miljenik žitelja Primorsko-goranske županije, grada na Rječini i čitavoga ¨čakavskoga prstena, sve do Gorskoga kotara, naglašava Lazzarich.

Sadržaj monografije tematski je ovako podijeljen:

- Nakon Uvoda slijedi povijesni pregled sportskih zbivanja na Krimeji, kronološkim redom od 1919. godine do današnjih dana. Potom sam naveo popise klupskih djelatnika, članova uprava i portretira trenere Orijenta. Posebnu pozornost posvetio sam omladinskom pogonu i navijačima, predočio sam pregled važnijih međunarodnih susreta na Krimeji i turnira u organizaciji kluba. Nisu zaboravljeni ni Orijentovi suvremenici u zanimljivoj literarnoj galeriji likova. Sve je potkrijepljeno mnoštvom fotografija, karikaturama Miše Cvijanoviča i slikovnim prilozima kao dokumentom prohujaloga vremena. Završni dio knjige opsežan je statistički pregled prvenstvenih natjecanja po sezonama, s postignutim rezultatima, tablicama i popisom igrača u svakoj godini. Svoj literarni doprinos knjizi dali su poznati riječki sportski novinari Igor Duvnjak i Igor Vranić, svojim esejima s tematikom crvenih s Krimeje, kaže Lazzarich.

Priča o Orijentu prije svega posvećena je svima koji su postali dio klupske povijesti:

- U sto godina postojanja Orijent na sportskom polju bilježio uspone i padove. Katkad su njegove aktivnosti zamrle, kadšto mu je prijetilo i potpuno gašenje, no uvijek su klupski čelnici nalazili snage i znanja zadržati djelovanje ¨staroga hrasta¨. Orijentov je curriculum vitae ispunjen nebrojenim usponima i padovima, grafikon sportskih (ne)uspjeha složena je krivulja koja svjedoči burnom stoljetnom bivstovanju. Radost i tuga ciklično su se izmijenjivali u redovima sušačkoga simbola. U knjizi su, stoga, oživjele priče stogodišnje klupske povijesti, u čast i spomen brojnih zanesenjaka, igrača i djelatnika koji su dio svoga života posvetili voljenom klubu. Orijentova je povijest bogata događajima na zelenom travnjaku i izvan njega, u što će se čitatelji uvjeriti kada prelistaju monografiju, zaključuje Lazzarich.


Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT