HNS najviše može pomoći klubovima i lokalnim samoupravama ako odmah prekine natjecanja u drugoj i trećim ligama

Utorak, 24. ožujka 2020. 13:11 Napisao/la  Igor Vranić

Ako već mora kalkulirati s natjecanjem u Prvoj HNL, HNS nema nikakvog razloga kalkulirati s natjecanjima u drugoj ligi i pet trećih liga

HNS najviše može pomoći klubovima i lokalnim samoupravama ako odmah prekine natjecanja u drugoj i trećim ligama

Hrvatski nogometni savez (HNS) donio je odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja do 31. ožujka 2020. godine.

Odluka je donesena sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za sport o odgodi svih međunarodnih i nacionalnih sportskih natjecanja svih razina.

HNS je također donio odluku da se prvoligaška sezona mora završiti do 28. lipnja, a ta je odluka donešena sukladno preporuci UEFA-e.

Krajem ožujka HNS će donijeti odluku o novoj odgodi natjecanja opet u konzultaciji sa Središnjem državnim uredom za sport, odluku o prekidu natjecanja izvjesno neće donijeti sve dok vrijede preporuke UEFA-e.

Klubovi iz najboljih europskih liga vrše pritisak na UEFA-u da se sezone u najbogatijim ligama završe na bilo koji način.

Najbogatiji klubovi pokušavaju ublažiti financijske gubitke koji će nastati zbog strukture prihoda, prihodi od televizijskih prava, gledatelja i sponzora u prosjeku čine više od pedeset posto budžeta klubova u ligama petice.

Budući da hrvatski klubovi nemaju takvih mogućnosti prihoda, HNS nikakvu štetu ne bi nanio klubovima kada bi prekinuo prvenstvo u Prvoj HNL!

Prvoligaški hrvatski klubovi imaju zamemarive izravne financijske koristi (gledatelji, tv prava) od natjecanja, koje se do 28. lipnja ionako ne može završiti u optimalnim uvjetima ako ne počne početkom svibnja.

Ako već mora kalkulirati s natjecanjem u Prvoj HNL, HNS nema nikakvog razloga kalkulirati s natjecanjima u drugoj ligi i pet trećih liga.

Kada bi HNS odmah prekinuo sezonu u drugoj i trećim ligama, stvorili bi se izvanredni uvjeti u kojima bi svi nižerazredni klubovi opravdano mogli smanjiti troškove čime bi se neizravno rasteretila sredstva lokalnih samouprava.

Nižerazredni nogomet barem devedeset posto sredstava namiče od lokalnih samouprava.