DOROTEA PEŠIĆ BUKOVAC

Nisam zagovornica preferiranja određenih klubova

Ponedjeljak, 20. lipnja 2022. 08:34 Napisao  I. V.

Ne vidim mogućnost da se drugim sportovima može više uzeti da bi se dalo ekipnim sportovima, kaže predsjednica Riječkog sportskog saveza

Dorotea Pešić Bukovac
Dorotea Pešić Bukovac

Vedran Devčić smatra da su riječki klubovi koji se bave loptačkim sportovima zakinuti raspodjelom sredstava iz gradskoga proračuna!

Predsjednik MRK-a Zamet smatra da odluka o financiranju skupine istih klubova treba postati zasebna stavka o kojoj treba odlučivati Odjel za sport i tehničku kulturu i/ili ured gradonačenika, Devčić posebno naglašava da je Riječki sportski savez zakinuo klubove koji su slovili nositeljima kvalitete riječkog sporta otkada je predsjednica postala Dorotea Pešić Bukovac.

- Zakon o sportu je precizan i kaže da se klubovi financiraju posredstvom Riječkog sportskog saveza. Mi smo ukinuli stavku nositelja kvalitete riječkog sporta, ali smo zato uveli kategoriju klubovi u loptačkim sportovima koja bi trebala biti zamjena za ukinutu stavku. Time se ništa nije promijenilo u odnosu na ekipne sportove. U proračunu Riječkog sportskog saveza za javne potrebe klubova ukupno se izdvaja 9.062,800 kuna. Od toga iznosa 5.340,825 kuna izdvaja se za ekipne sportove gdje ima 3.666 sportaša. Za sve ostale sportove izdvaja se 3.721,975 kuna, tu je riječ o 7.400 sportaša. Ne vidim mogućnost da se drugim sportovima može više uzeti da bi se dalo ekipnim sportovima, kaže Dorotea Pešić Bukovac.

Kako gledate na inicijativu da se financiranje određene skupine klubova izdvoji diskrecijskom političkom odlukom?

- Mislim da nije dobro da se bilo koga preferira! Naravno da se zalažem da se za sport izdvaja više novaca, za to se stalno borim i iskreno se nadam da će se kroz proračun sredstva za loptačke sportove povećati kroz podjelu sredstava prema pravilnicima. Nisam zagovornica preferiranja određenih klubova nego da sve bude transparentno i korektno. Osim toga, odluke u Riječkog sportskom savezu ne donosim samostalno nego postoje Izvršni odbor i Skupština saveza, koji donose odluke o financiranju klubova. Za razliku do MRK-a Zamet gdje samo jedan čovjek donosi sve odluke, jer Izvršni odbor praktično na postoji, zaključuje Pešić Bukovac.