DANILO BUTOROVIĆ

Odluka o prekidu sezone u Engleskoj nije realna

Subota, 21. ožujka 2020. 21:51 Napisao/la  Igor Vranić

U propozicijama lige stajalo je da se prvenstvo mora završiti do 1. lipnja, što je sada indikativno produženo na neodređeno vrijeme, kaže pomoćnik Slavena Bilića

Danilo Butorović
Danilo Butorović

U Engleskoj se trenutačno živi pod otprilike isti mjerama zaštite od koronavirusa kao u Hrvatskoj, sezona je prekinuta, momčadi više ne smiju trenirati.

U Championshipu zadnji je igrače raspustio Marcelo Bielsa, menadžer vodećeg Leedsa koji nakon 37 kola ima bod prednosti pred West Bromwich Albionom (WBA) koji vodi Slaven Bilić.

- Trebali smo početi 4. travnja, pa su nastavak sezone odgodili za 30. travnja s time da ni taj datum nije konačan tako da smo u neizvjesnoj situaciji. Za dva dana trebali bismo se sastati u klubu da raspravimo što trebamo raditi, kakve upute da damo igračima. Trenutačno igrači rade prema individualnim programima kod kuće, kontroliramo ih različitim sustavima mjerenja, pokušavamo iz održati u tonusu dok ne saznamo kada ćemo opet moći trenirati, kaže Danilo Butorović, pomoćnik Slavena Bilića.

Leeds i WBA ne bi puno izgubili da se prvenstvo prekine, prva dva kluba izravno idu u Premiership:

- Mislim da takva odluka nije realna, previše bi klubova bilo zakinuto. Takva odluka ni pravno nije utemeljena pa bi vjerojatno uslijedio niz reakcija. Već sada su klubovi u velikim minusima zbog prihoda od televizijskih prvaka i gledatelja, pročitao sam da su gubici klubova prve i druge lige već sada dosegnuli brojku od oko 700 mil. eura. U propozicijama lige stajalo je da se prvenstvo mora završiti do 1. lipnja, što je sada indikativno produženo na neodređeno vrijeme. Na sastanku svih klubova proteklog tjedna, klubovi su jednoglasno donijeli odluku da žele završiti prvenstvo na bilo koji način, govori Butorović.

Klubovi vrše veliki pritisak da se sezona nastavi zbog velikog novca, igrači su najviše izloženi ako se sezona nastavi:

- Nitko se nikada nije sreo s ovakvom situacijom, morat ćemo razmišljati kao u slučajevima kada se igrači vraćaju nakon ozljeda, pa ih polako uvodimo u ritam utakmica. Problem je da takvi igrači počinju s manjom minutažom, mi nećemo imati takvu mogućnost. Pitanje je što će biti s igračima, mogućnost ozljeda bit će puno veća ako se prvenstvo bude moralo igrati u bržem ritmu, ne vjerujem da ćemo imati vremena za pripreme, smatra Butorović.

Prije prekida momčad WBA ušla je u pozitivnu seriju, Slaven Bilić proglašen je menadžerom mjeseca, prevaziđena je kriza s početka godine:

- Bili smo u dosta dobrom stanju što se tiče rezultata i forme kada je sezona prekinuta. U ovoj ligi nitko još nije uspio tijekom cijele sezone držati visoki nivo, nema ni jedne momčadi koja kvalitetom može tako dominirati. Uglavnom se pozitivne serije svode na šest, sedam utakmica, a onda se događaju padovi. Previše se utakmica igra, negdje mora doći do zastoja, svaka je momčad zbog toga opasna. Nakon duže serije bez poraza, izgubili smo utakmicu od Wigana, tada 22. na ljestvici. Mi smo tada bili prvi, pa nitko nije obratio pažnju da je prema rezultatima u zadnjih osam kola u tom razdoblju WBA bio prvi, a Wigan drugi. Ovdje trenutačna forma puno znači. Upali smo u krizu početkom godine, bilo se teško izvući, morali smo neke stvari promijeniti. Igra se u takvom ritmu da nemamo puno vremena raditi s igračima, najviše se može pomoći kroz razgovore. Presložili smo momčad, unijeli smo drugačiju energiju, počeli smo izgledati brže i agresivnije, počeli smo seriju pozitivnih rezultata koji su doveli do toga da Slaven bude proglašen menadžerom mjeseca, kazuje Butorović.

Ako se sezona nastavi, WBA i Leeds nastavljaju neizvjesnu borbu za prvaka:

- Teško je govoriti o prednosti devet kola prije kraja ako je razlika samo jedan bod. Što se tiče rasporeda, Leeds ima nešto bolji raspored, ali jedni i drugi smo gubili bodove u utakmicama protiv momčadi iz donjega dijela ljestvice. Pitanje je u kakvom ćemo biti stanju kada počnemo igrati. Mi imamo veći kadar nego oni, možemo više rotirati dok se kod njih svaki izostanak osjeti, rekao je Butorović.

Danilo Butorović otišao je iz Orijenta 1919 na početku trećeligaške sezone, a sada su WBA i Orijent 1919 u sličnim pozicijama, obje su momčadi druge u drugim ligama:

- Naravno da redovito pratim što se događa u Orijentu 1919, izuzetno mi je drago zbog dečki i ljudi koji vode klub. Premašili su sva očekivanja, želim im puno sreće ako se sezona nastavi. Ako se ne nastavi, čestitam im na svemu što su napravili do sada, zaključuje Butorović.

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT