DAMIR MILINOVIĆ

Nemamo nikakva prava ni u normalnim okolnostima

Nedjelja, 19. travnja 2020. 19:14 Napisao  I. V.

Bilo bi dobro kada bismo omogućili igračima i trenerima da im teče staž, to je kod nas potpuno neregulirano, kaže Slaviša Bradić

Damir Milinović
Damir Milinović

Treneri koji su bili bez posla kada je počela pandemija koronavirusa u nezahvalnom su položaju:

- Taman sam bio u završnim pregovorima s jednim klubom kada se ovo dogodilo. Nitko se ovome nije nadao! Sada će biti još teže pronaći klub, posebice u inozemstvu. Što je, tu je! Nema druge nego biti strpljiv i čekati da se situacija normalizira. Sada nikome nije do nogometa, samo slušamo izvještaje civilne zaštite i razgovore o gospodarskoj krizi. Pitanje je kako će klubovi funkcionirati, kaže Damir Milinović.

Kao većina trenera, Milinović je u hrvatskom nogometu radio kao obrtnik.

Kada je otišao u Koper, zatvorio je obrt u Hrvatskoj, slovenski poslodavac plaćao je hrvatskog trenera prema slovenskim zakonima, u travnju prošle godine Milinović je raskinuo ugovor s Koperom.

Vratio se kući, logično je da obrt nije htio ponovo otvoriti prije nego što dobije novi posao, otkada je prošla godina dana.

- Mi nemamo nikakva prava ni kada smo bez posla u normalnim okolnostima, a kamo li sada!? Kad nemaš klub, nemaš nikakva primanja, nemaš ništa... Nadam se da će sezona što prije nastaviti i završiti. Valjda će nakon toga opet biti posla, zaključuje Milinović.

S obzirom na situaciju s koronavirusom, nezaposleni treneri još dugo vremena neće imati gdje raditi, a malo je trenera poput Nenada Bjelice naplatilo raskide ugovora u milijunima kuna.

- Treneri obično ništa ne prijavljuju u Hrvatskoj dok rade vani. Ovdje treneri uglavnom imaju obrte pa time ostvaruju prava kao i svi drugi. Ima i kod nas trenera koji se nisu prijavljivali, pa sada ispada kao da su radili u "fušu" i ne mogu ostvariti nikakva prava. Takvi su sada nigdje! Svi koji su bili prijavljeni kao obrtnici ostvaruju pravo na državne potpore, kaže tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić.

Milinovićev slučaj dobar je primjer neuređenog statusa profesionalnih trenera u Hrvatskoj.

Nezaposleni treneri se mogu se prijaviti ni na zavod za zapošljavanje da bi im barem tekao radni staž:

- Bilo bi dobro kada bismo omogućili igračima i trenerima da im teče staž, to je kod nas potpuno neregulirano, naglašava Bradić.