ALEN HORVAT

Osjećam se kao dio saudijske reprezentacije!

Utorak, 22. studenog 2022. 14:43 Napisao/la  Igor Vranić

Ova je utakmica pokazala koliko je jaka saudijska liga, većina standardnih saudijskih reprezentativaca nisu standardni u svojim klubovima, kaže trener Al-Batina

Alen Horvat
Alen Horvat

Alen Horvat gledao je pobjedu Saudijske Arabije protiv Argentine zajedno sa stručnim stožerom Al-Batina:

- Baš sam rekao stručnom stožeru da moramo ranije krenuti na trening! Obično krenemo sat i pol prije treninga, u utorak smo morali krenuti ranije, jer je odmah nakon utakmice počela ludnica na ulicama. Isto kao kao u Hrvatskoj, ističe Horvat.

Naglašava Horvat da se u Saudijskoj Arabiji odavno osjeća kao doma, evo kako je doživio pobjedu:

- Baš sam ponosan! Prije utakmice čuo sam se kući sa svojima i rekao im da imam pozitivnu tremu kao da igra Hrvatska. Nevjerojatno! Ponosan sam kao Hrvat koji godinama radi u ovoj zemlji, koji ima veliki respekt prema ovoj zemlji. Sedam godina radim u ovom dijelu svijeta, jednu godinu radio sam u Emiratima, šest godina radim u Saudijskoj Arabiji. Osjećam se kao dio današnje reprezentacije! Kada sam došao u Al-Nassr dvojica, trojica igrača ušli su u reprezentaciju, zadržali su taj status do danas. Radio sam sa šest sadašnjih reprezentativaca od kojih je jedan počeo utakmicu, dvojica su ušla u igru, ostali su sjedili na klupi. Al-Brikan je počeo utakmicu, ušli su Al-Amri i Al-Ghannam, to su igrači s kojima sam radio u Al-Nassru i s kojima sam još uvijek u kontaktu, govori Horvat.

Saudijska pobjeda je svakako iznenađenje, ali igra nije s obzirom kako je Saudijska Arabija igrala sat vremena protiv Hrvatske u zadnjoj pripremnoj utakmici pred svjetsko prvenstvo:

- Moram reći da me pobjeda nije iznenadila! Što se tiče same utakmice, ovo je bila tipična pobjeda trenera! Tipična pobjeda taktike i još jedan dokaz da se nogomet mijenja, da nogomet traži igrače prostora, sve brže igrače, pomalo ide u zaborav nogomet u kojemu lopta ide u stranu..., priča Horvat.

Svaka čast saudijskom izborniku, Francuzu Herveu Renardu, ali saudijski igrači impresonirali su taktičkom disciplinom i nadasve fizikom: nisu praktično izgubili ni jedan duel u zadnjoj trećini u utakmici protiv protivnika za kojega je igrao Leo Messi:

- Dosta smo puta razgovarali otkada radim ovdje, rekao sam već prije sedam godina da su me fizički oduševili. To su sve snažni igrači! Nedostajala im je taktička disciplina, sedam godina iz dana u dan gledam kako se sve mijenja, kako napreduju u radu sa stranim trenerima i kako upijaju znanja. Oni su voljni učiti, a osim toga oni su fanatici. Saudijci su fanatici koje vole svoju zemlju! Na kraju je onda normalno da je utakmica završila ovako kako je završila s onako dva različita trenera. Jedan se maksimalno pripremio za utakmicu, a drugi je rekao da njemu ne treba hotel, nego želi boraviti u kampu, jer igrači svaki dan vole roštiljati. Nije izbornik argentinske reprezentacije došao u Katar roštiljati nego osvojiti svjetsko prvenstvo! S ovakvim pristupom neće ga sigurno osvojiti, kaže Horvat.

Riječki stručnjak radi u gradu Hafar Al-Batinu, vodi momčad Al-Batina zajedno s pomoćnicima Danielom Šarićem i Mladenom Posavcem, u stožeru su stručnjak za fizičku spremu Davor Lješević, trener vratara Ivan Grabovac i analitičar Rade Ljepojević.

Al-Batin je stanku dočekao na zadnjem mjestu, Horvat je morao igrati s igračima iz škole nogometa zbog toga jer je FIFA ljetos zabranila klubu ulazne transfere:

- Ova je utakmica pokazala koliko je jaka saudijska liga, a ja sam morao prvi dio sezone igrati s juniorima. Ljudi u Hrvatskoj moraju znati da većina standardnih saudijskih reprezentativaca, uključujući strijelca prvog gola Al-Shehrija, nisu standardni igrači u svojim klubovima! Svaki klub ima sedam vrhunskih stranaca! U potrazi smo za novim igračima, pratimo igrače na pozicijama koje moramo popuniti, svi problemi su riješeni i od 1. siječnja možemo dovesti nove igrače. Bit ću sretan ako dovedemo sedam stranaca, koliko ih smije igrati, govori Horvat.

S obzirom na veliku platežnu moć, hoće li dres Al-Batina u nastavku sezone nositi neko zvučno (prez)ime iz europskog nogometa?

- Ne mogu govoriti o imenima, moram biti korektan prema gazdama u klubu. Oni inače preferiraju južnoameričke igrače, Brazilce i Argentince! Nadam se da će se nakon ove utakmice predomisliti!