ZAVRŠNICA LIGE PRVAKA Tonči Mikac, trener Mlake: Imamo svojih šansi iako smo u padu forme

Utorak, 29. ožujka 2016. 09:53 Napisao/la  Igor Vranić

Ove sezone u polufinalu igramo protiv objektivnog favorita Final Foura, protiv njemačkog prvaka Victorije Bamberg igramo na njihovoj kuglani, kaže Mikac


Kuglačice Mlake idućeg vikenda u bavarskom gradu Bambergu igraju Final Four Lige prvaka. Mlakarice se bore za europsku krunu netom nakon što su obranile titulu državnih prvakinja...

- Ovo je drugi put zaredom da smo osvojili prvenstvo, treći put ukupno. Uvijek je teže braniti, pritisak je veći. Mislim da smo ove sezone otišli korak dalje nego prošle sezone, bili smo iskusniji, homogeniji... Na prvom mjestu bili smo od prvoga kola do kraja... Idućeg vikenda igramo završnicu Lige prvaka u kojoj smo prošle sezone bili treći. Ove sezone u polufinalu igramo protiv objektivnog favorita Final Foura, protiv njemačkog prvaka Victorije Bamberg igramo na njihovoj kuglani. Dobili smo ih u zadnjoj utakmici odigranoj u Svjetskom kupu, imamo svojih šansi iako smo u padu forme pri kraju prvenstva. Pritisak je svoje učinio, stalno smo bili lovina tijekom sezone. Nema nam druge nego se osvježiti ovaj tjedan pred utakmicu protiv Bamberga, pa što bude. Nije ni njima svejedno, bit će dodatno oprezni nakon što smo pobijedili u zadnjoj utakmici.

Koliko ste zadovoljni riječkim i hrvatskim kuglanjem kao predsjednik saveza?

- Što se Mlake tiče, zadovoljan sam, pokazali smo i ove sezone da smo među prva tri kluba u Europi. Najbolja smo riječka ekipa nekoliko godina zaredom. Ne znam je li to odraz lošeg stanja u ostalim ekipama, ali ne mogu se zanemariti naši rezultati. Kada se govorimo o kuglačicama, onda je Rijeka uz Zagreb jedan od dva centra u Hrvatskoj. U muškoj konkurenciji smo slabiji, nemamo snage da najbolje igrače okupimo u jednom klubu, pa da budemo konkurentni. Na nacionalnoj razini problem je što kuglanje nije olimpijski sport, stalno se mučimo sa sredstvima iako za sada imamo rezultate. Idemo u dobrom pravcu, za mjesec dana domaćini smo Svjetskog prvensva u Novigradu.

 Kuglanje nije ni blizu olimpijskim spotovima?

- Bilo je blizu, pokušalo se prije čini mi se osam godina. Kuglanje je ušlo među zadnjih pet pokaznih sportova, na kraju se nije uspjelo dogovoriti koja bi disciplina trebala biti pokazna. Ako nisi olimpijski sport, dugoročno imaš problem u sustavu financiranja.

Ne možemo izbjeći nogomet koji je ipak izvorno obiteljski sport, sin Marin trenira momčad Naprijeda?

- U prvom dijelu gledao sam dosta utakmica, ove sezone nisam pun gledao, bilo je loše vrijeme. Prvu sam gledao utakmicu protiv Lokomotive. Vrte se tu negdje iznad sredine, izgubili su od momčadi iznad... Liga je izjednačena, osim Grobničana i Jadrana nitko ne odskače. Pričamo dosta, mislim da mu tu i tamo mogu koju pametnu reći. Ambiciozan je, voli pričati o detaljima. U trenerskom poslu stekneš iskustva o kojima ne razgovaraš s kolegama ako niste na istoj valnoj dužini, govorim o metodogoliji priprema i vođenja ekipe... Vidi se da je zadovoljan kada od mene dobije potvrdu da nešto dobro radi, drago mi je ako mu mogu pomoći. Kičma me stisla, pa su mi liječnici rekli da ne bih smio više igrati nogomet... Nedostaje mi! Nogomet je kompleksna igra s puno igrača na velikom terenu, puno je mogućih kombinacija. Cruyff je rekao da je nogomet jednostavna igra, ali najteže je igrati jednostavno, što ima logike. Često studentima znam reći da je najteže biti jednostavan u zadanom vremenu. Lakše je o temi pričati unedogled, ali moraš znati selekcionirati podatke i reći najbitnije u zadanom vremenu. To je već kreacija, u tome se treneri najviše razlikuju.

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT