TONČI MIKAC

Mlaka je postala najbolji klub na svijetu

Srijeda, 09. listopada 2019. 12:25 Napisao/la  Igor Vranić

Grad Rijeka je referentna točka na kuglačkoj karti svijeta! Ima dugačku tradiciju! Isti uspjeh ostvario sam 1985. godine s drugim riječkim klubom, kaže tvorac najbolje ekipe Svjetskog kupa u kuglanju

Mlaka je postala najbolji klub na svijetu

 

Kuglačice Mlake osvojile su Svjetski kup pobjedom protiv njemačke Victorije Bamberg, donedavno nedodirljive ekipe u svjetskom kuglanju.

Od finale utakmice Svjetskog kupa odigrane u njemačkom Ludwigshafenu, promijenio se svjetski poredak:

- Nema većeg uspjeha! Postali smo najbolji klub na svijetu, ponosno ističe Toni Mikac.

Mlaka je postala najbolja kuglačka ekipa na kugli zemaljskoj, iznad je samo nebo!

Što činiti dalje  nakon što najbolja ekipa na svijetu na kraju ove godine dobije još jednu nagradu za najbolju ekipu Grada Rijeke:

- Da, šesti put zaredom, ha, ha... Umjesto priznanja mogli bi nam dati malo više novca, ha, ha... Što dalje? Da ne postoji cilj, ne bi bio zanimljivo! Ovakve rezultate treba ponavljati najviše zbog cura koje bi time razvile potencijale do kraja. Sada su vidjele kako izgleda kada si najbolji na svijetu, kako izgleda kada možeš pobijediti svakoga! Jednostavno, da još više napreduju, kaže Mikac.

Nije se Mlaka slučajno popela na svjetski tron, Mikac je proteklih godina neizravno najavio ovakav uspjeh:

- Jesam za one koji znaju čitati između redaka, podsjeća Mikac.

- Pet godina radim na tome, sada počinje šesta sezona. Slažem kockicu po kockicu, svake smo godine bili sve bliže cilju, ništa ne može ostvariti preko noći ni kada imaš novca. Važna je bila selekcija igračica u smislu da je trebalo prepoznati potencijale. Sve igračice bile su nepoznate kada su došle u Mlaku, nakon puno rada danas su tri, četiri igračice postale ponajbolje na svijetu, a vrlo su mlade, imaju 23, 24, 25 godina... Mislim na Anu Jambrović, koja je došla kao darovita juniorka, nisam ni sanjao da će postati ovakva igračica, Mirna Bosak je eksplodirala, njih dvije postale su peta i šesta igračica na svjetskoj rang-listi. Treća je Milana Pavlic, sve tri su došle kao mlađe juniorke... Trebalo ih je prepoznati i onda s njima odraditi ovakav ciklus. To su vrlo mlade cure, nije njihov razvoj ovisio samo o treninzima. Šlag na tortu je kada smo ove sezone doveli Mađaricu Anitu Mehesz, koja je druga igračica na svjetskoj rang-listi. Zajedno s Valentinom Gal i Marinom Bašić Palković složio sam ekipu kojoj Victoria Bamberg više nije mogla parirati! Da bi pobijedio Victoriju Bamberg, u ekipi moraš imati svih šest vrhunskih igračica! Oni su tri strankinje naturalizirali, imaju njemačke reprezentativke i ne možeš igrati protiv njih ako nemaš šest vrhunskih igračica! Pet nije dovoljno, naglašava Mikac.

Ne može se postati najbolji na svijetu ako nemaš optimalne uvjete za rad:

- Grad Rijeka je referentna točka na kuglačkoj karti svijeta! Ima dugačku tradiciju! Isti uspjeh ostvario sam 1985. godine s drugim riječkim klubom, tada su za KK Rijeku igrale Biserka Perman, Florijana Sobol, Sonja Mikac... Imamo znanje koje se prenosi zahvaljujući tradiciji... To mogu najbolje usporediti s razdobljem kada sam radio u Torpedu, koji je tada bio najbolji fakultet na svijetu. U Torpedu su radili ljudi koji su crpili znanje iz tradicije duge 150 godina, nigdje na svijetu nisi mogao naučiti to što si mogao naučiti u Torpedu... Isto je s riječkim kuglanjem! Naravno da se dosta toga promijenilo, baza je manja, danas treba imati više novca, u tom segmentu nemamo optimalne uvjete.  Sve drugo je posloženo, kaže Mikac.

Kažu da je najteže ponavljati uspjehe, Mikac nakon 34 godina opet vodi najbolju ekipu kuglačica na svijetu iz Rijeke. Odakle motivi?

- Ja živim sport! Očito da razumijem sport! U zadnjem razdoblju života imao sam više vremena posvetiti se kuglanju budući da sam sve ostalo u životu posložio. Došao sam do vrha u znanstvenoj karijeri (Mikac je prof. dr. sc., objavio je više od 100 znanstvenih radova, op. a.) i povukla me je želja da svima pokažemo što možemo. U određenom razdoblju života u nekim uspjesima više uživaš, ne možeš s trideset godina uživati u nekim uspjesima isto kao kada si sve položio u životu. Motivirala me želja da postanemo najbolji klub na svijetu! Mlaka je nastala u garaži prije četrdeset i četiri godine, danas smo postali najbolji klub na svijetu! Uvjete moraš imati, novca moraš imati, ali ako nemaš motiva i znanja, ništa ti ne može pomoći! U ovom razdoblju uživam u životu, jedino što više ne mogu igrati nogomet, ha, ha... Teško mi pada, ali ne mogu!, priznaje Mikac da je u duši  ipak nogometaš, koji je najbolji nogomet igrao u Opatiji.

Otkada Mlaka službeno ima najbolju kuglačku ekipu na svijetu, preostaje riješiti životnu dilemu: voli li Mikac više nogomet ili kuglanje?

- Joj...?! Niste trebali postaviti takvo pitanje! Nisam siguran! Morao bih dobro razmisliti....

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT