28. Rally Opatija: Skupocjeni automobili početkom svibnja ponovo stižu na Kvarner

Ponedjeljak, 08. travnja 2019. 17:41 Napisao/la  SC
28. Rally Opatija: Skupocjeni automobili početkom svibnja ponovo stižu na Kvarner

 

Prvenstvo Hrvatske u rallyu nastavlja se prvog svibanjskog vikenda na području Kvarnera i Istre.

Međunarodni 28. Rally Opatija vozit će se 4. i 5. svibnja, a bodovat će se za Prvenstvo Hrvatske, Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Centralnoeuropske zone, Mitropa rally kup te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine.

Stoga će u Hrvatsku ponovo stići posade iz zemalja regije i još jednom pokazati da vole opatijski rally koji im uz sportsko nadmetanje nudi dašak glamura, prirodne ljepote, ugodnu mediteransku klimu te izvrsnu gastronomsku ponudu.

Ovogodišnji Rally Opatija održat će se u subotu i nedjelju s novim itinererom.

Prvi se dan nije mijenjao i nudi dva brzinska ispita na cesti Ružići – Breza. Novost je da se ti brzinci zovu po imenu kluba organizatora AK Opatija.

Nedjeljni brzinski ispiti nosit će nazive po klubovima suorganizatorima – AK Rijeka, AK Ina Millenium i AK Delta Sport.

Ukupna kilometraža rallya iznosi 441,21 km, od čega 102,14 km brzinaca. Starno-ciljni portal nalazit će se u središtu Opatije, ispred tržnice. Prijave za natjecanje primat će se do petka, 26. travnja, u ponoć. Lista prijavljenih bit će objavljena tri dana kasnije na službenoj stranici natjecanja www.rally-opatija.eu.

Prošle godine Opatiju je osvojila slovenska posada Rok Turk i Blanka Kacin u Peugeotu 208 T16 R5.

Za samo 11,4 sekunde bila je brža od pobjednika iz 2017. godine Viliama Prodana i Zorana Raštegorca koji su nastupili u Škodi Fabiji R5. Rekordni broj pobjeda drže Slovenci Tomaž Kavčić i Peter Zorenč, koji su ukupno četiri puta osvojili opatijski rally.

Uz bok su im Juraj Šebalj i Toni Klinc s tri slavlja. Aktualni prvaci Hrvatske Krisztian Hideg i Istvan Kerek dva put su pobijedili u Opatiji, 2015. i 2016. godine.

Hideg i Kerek trenutačno su vodeći u domaćem prvenstvu, koje je prvu utrku sezone imalo u Kumrovcu početkom ožujka. Drugo mjesto drže Prodan i Raštegorac koji ove sezone nastupaju u Renaultu Clio R3. Automobil klase R3 vozi i trenutačno trećeplasirani u hrvatskom prvenstvu Juraj Šebalj.

Zajedno s novim suvozačem Ivanom Pogačićem nastupa u vozilu sa stražnjim pogonom, Toyoti GT86 CS.

Već sada više od 30 posada upisalo se na neobaveznu listu pretprijava, a organizator očekuje da bi se na startu moglo naći više od 70 posada.

Rally Opatija drži hrvatski rekord sa 108 automobila na startu natjecanja 2016. godine.

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT