ARAMIS NAGLIĆ

Zamjeram to što je izbornik sjedio na dvije stolice

Utorak, 06. srpnja 2021. 13:43 Napisao/la  KS

Problemi se ne rješavaju, baza je sve manja, od toga ćemo sve teže dobiti kvalitetu. Izgubili smo kriterije vrhunske košarke, nemamo je blizu, kaže proslavljeni riječki reprezentativac

Aarmis Naglić i Dino Rađa
Aarmis Naglić i Dino Rađa

Hrvatska košarkaška reprezentacija nije se uspjela plasirati na Olimpijske igre, izabranici Veljka Mršića zaustavljeni su u polufinalu turnira u Splitu od Nijemaca.

Kao i svaki put uoči nastupa košarkaške reprezentacije očekivanja su bila velika, naročito kada se priključio Bojan Bogdanović, a pravo je pitanje jesu li bila realna? 

- Sada kada gledam sastav naše reprezentacije i sastave drugih  reprezentacija, mislim da je to bilo malo optimistično očekivanje, pogotovo što selekcija koju imamo ipak nije bila dovoljno kvalitetna. Nedostajala nam je moderna četvorka, vidi se nedostatak na playu u pravim utakmicama, naši bekovi nisu na razini drugih bekova. Mislim da je naša kvaliteta upitna, svake godine odgovaramo na ova ista pitanja i mislim da nama nedostaje srednji sloj kvalitete igrača. Mi u Euroligi jednostavno nemamo igrača. Zašto? To su šire teme, ima objektivnih i subjektivnih problema, ali ako se želimo osvrnuti na ovo što imamo onda je to najkraća ocjena, kaže Aramis Naglić, član Stručnog savjeta HKS-a.

Turnir u Splitu pokazao je da su sve reprezentacije imale nekakav sustav igre, samo Hrvatska nije imala nikakav?

- Trebalo je unaprijed razmišljati o tome da se stvara sustav igre koji bi odgovarao Bogdanoviću prije svega, kao prvoj zvijezdi. Na taj način se trebala pripremati reprezentacija i njemu stvarati jasno mjesto i jasnu ulogu. Kada je Bogdanović vidio da je vrag odnio šalu i kada je krenuo igrati, onda je to uz njegove poene izgledalo ružno jer mi jednostavno nemamo igru i svi problemi su produkt isključivo njegove kvalitete. Totalno smo kastrirani na svakoj poziciji, Hezonja je čovjek otvorenog terena, Žižić igra u Maccabiju uz odlične bekove i poene zabija iz pick&rola... Mi smo sami sebe kastrirali, mislim da je to bilo i pomalo olako shvaćeno. Savezu najviše zamjeram to što je izborniku dopušteno da sjedi na dvije stolice tijekom sezone. Umjesto da je koncentraciju 200 posto usredotočio na reprezentaciju, proučavanje protivnika, razgovore s igračima, on je veliku energiju gubio na rad u Zadru. To je bilo na  njegovu inicijativu, što smatram da nije bilo u redu.

Dino Rađa je bio dosta grub nakon turnira, iako je vjerojatno rekao istinu?

- Dino je trebao biti puno taktičniji, odluke se moraju donositi tamo gdje se donose, on je jedan od odgovornih ljudi, on i Stojko će sigurno donijeti odluku u Savezu i vući poteze. Veliki dio ljubitelja košarke smatra da smo mi i dalje vrh košarke u svijetu, uvijek govorim da je za nas uspjeh biti na svakom velikom natjecanju. Ovo je za nas veliki udarac, kvalifikacije smo imali kući, sve je pripremano da si otvorimo put za nastup na Olimpijskim igrama. No, ovo je naša realnost i moramo se s time pomiriti. Moramo čekati mlade snage, a neke su već trebale biti s reprezentacijom, ali sada je sve razglabanje o tome kako će biti u sustavu, radu HKS-a, mladim igračima, to su teme široke i u ovom trenutku nema se smisla upuštati u to.

Košarka se vrti u začaranom krugu već godinama, svi znaju gdje su problemi, svi problemi su uspješno detektirani, ali se ne mogu riješiti?

- Problemi se ne rješavaju, baza je sve manja, od toga ćemo sve teže dobiti kvalitetu. Izgubili smo kriterije vrhunske košarke, nemamo je blizu, nemamo dodira s njom i proglašavamo velikim igračima one koji to nisu. A tu ne mislim na naše NBA igrače. Mi to vidimo kada dođemo u dodir s reprezentacijama koje čak i nisu senzacionalne reprezentacije, ali su ispale bolje od nas, zaključio je Aramis Naglić.