GORDAN BOŽIĆ Ocjenu rada daju rezultati, u Prvoj ligi zahtjevi postaju veći

Utorak, 24. travnja 2018. 11:51 Napisao/la  SC

Valter Matošević je veliko rukometno ime, trener koji je posložio momčad  i odveo je u Prvu ligu. Iskreno se nadam dugoj suradnji, kaže predsjednik RK Mornar-Crikvenica

Gordan Božić, predsjednik RK Mornar-Crikvenica
Gordan Božić, predsjednik RK Mornar-Crikvenica

Rukometni klub Mornar-Crikvenica nakon godinu dana izbivanja vratio se u Prvu ligu.

Momčad je odigrala uspješnu sezonu, trener Valter Matošević ukomponirao je igrače dvaju dojučerašnjih klubova i pokazao da se na momčad u budućnosti može ozbiljno računati.

Još više od uspjeha na terenu veseli činjenica da je novonastali klub uspješno odradio svoju prvu sezonu i u ostalim segmentima, te se mora odati priznanje i svim djelatnicima u klubu.

Predsjednik kluba, Gordan Božić, ne krije zadovoljstvo sa do sada učinjenim, iako je itekako oprezan i svjestan mogućih zamki koje stoje na putu stabiliziranja kluba u budućnosti.

- Spajanje rukometnih klubova Mornara i Crikvenice je projekt koji je započeo prije dvije godine. Muški rukometni sport nije imao baš blistavu budućnost u Crikvenici. Oba kluba su djelovala, ali bili su svjesni svojih mogućnosti. Sjeli smo i pregovarali, više puta i odustajali, mirili se. Na kraju smo  s puno kompromisa ušli u novi klub. Ocjenu daju rezultati. Ušli smo u Prvu ligu, za mene i upravu to je veliki uspjeh. Osobno sam vrlo zadovoljan spajanjem. Rukometni klub Mornar – Crikvenica je na dobrom putu da pametnim i postupnim radom stvori stabilnu sredinu. Muški rukomet u Crikvenici ide dalje. Projekt spajanja bio bi gotovo nemoguć bez posredovanja grada. Od početka ozbiljnijih razgovora i postavljanja temelja novog kluba, grad je kao treća strana bio uključen i aktivno je sudjelovao u njegovom realiziranju. Sa strane grada i kluba za sada su ispoštovani svi dogovori i uvjeren sam u realizaciju daljnjih. Puno toga ovisi o nama i našem radu, ali nagrada za dobar rad ne bi trebala izostati.

Stari dugovi još uvijek vise za vratom?

-  Pitanje dugova bio je i najveći izazov u spajanju  Mornara i Crikvenice. Gašenjem Crikvenice isti bi nestali. Nismo to željeli napraviti. Želja nam je bila da u novi klub uđemo ravnopravno tj. sa svim pravima i obavezama prema, igračima, trenerima, članovima upravama. U novi klub smo unijeli  dio identiteta klubova čiji su se igrači, treneri i uprave borili kroz generacije. Nova uprava je preuzela postojanje dugova, mogućih kostura iz ormara i spremna je to riješavati. Vremena i zakoni su se promjenili. Pravilnik o financiranju udruga, nažalost, ne poznaje plaćanje igrača u vidu naknada za igranje. Još manje plaćanje dugova istima. Klub to može riješavati samo kroz vlastitu djelatnost, donacije. Sredstva za to trenutno su mala i za neke dugove bi trebalo puno godina da se riješe. Radimo na tome da se to ubrza. Stalno udaramo u zid novih zakona, propisa. Pokušavamo pronaći izlaz iz ove trakavice i u stalnom smo kontaktu sa igračima. Vjerujem u skorašnji konačni dogovor.

Koliko će se pratiti trend domaćih igrača u seniorskoj momčadi?

-  Domaći igrači su prioritet kluba. Uvjet je da ih imate i da isti imaju kvalitetu za igranje zadane lige. Spajanjem klubova većina igrača je ostala u klubu i nastavila igrati. Ovim putem im želim čestitati na igri, borbenosti i zalaganju. Ulaskom u Prvu ligu zahtjevi će biti puno veći i nadam se da ćemo nastaviti funkcionirati u pozitivnom smjeru. Postavili smo kriterije koji mogu biti samo viši, a zbog propozicija natjecanja imati ćemo i drugu  momčad, gdje će igrati mladi uz sigurno i nekolicinu starijih koji neće moći odgovoriti  zahtjevima Prve  lige. Nikoga se ne mislimo odreći . Tko ne zasluži mjesto u prvoj momčadi morati će se dokazivati u drugoj.

Ne treba trošiti riječi o treneru Valteru Matoševiću, već samo pitati do kada ostaje u klubu?

- Valter Matošević je veliko rukometno ime. To je sve šta smo znali o njemu.  Bila nam je čast da je prihvatio doći u klub i preuzeti zatečeno stanje momčadi. Nakon sezone za Valtera mogu reći samo – veliki profesionalac. Trener koji vlada situacijom u svakom trenutku, reagira na svaki izazov. Trener koji je na kraju posložio momčad  i odveo je u Prvu ligu. Ponovit ću se – ocjenu daju rezultati. Uspostavili smo dobru komunikaciju, gotovo na dnevnoj bazi  rješavamo probleme u hodu, dogovaramo se. Do kada će to trajati? Iskreno, nadam se dugo.

Prva liga je zahtjevnija. Razmišljate o pojačanjima? Kakva su očekivanja?

- Trener zna gdje smo i gdje idemo. Nakon sezone zna  s kime zacrtane ciljeve može i ostvariti. Zna i koje pozicije treba popunit. Razgovori s postojećim igračkim kadrom počinju završetkom natjecateljske sezone. Zatvarat će se pomalo igračka križaljka i vidjet ćemo gdje smo, te koga treba dovesti. Pojačanja će biti u svakom slučaju ciljana i iskoristiva. Gomilanje nikako. Trener će u odabiru prve momčadi imati slobodne ruke i podršku uprave, a cilj će biti stabilizirati klub oko sredine tablice. Vratiti klub na mjesto gdje pripada, a to je vrh crikveničkog sporta. Vratiti prepoznatljivost, profesionalnost, gostoljubivost i fair play. Odgajati mlade generacije na tim temeljima. Imamo upravu i trenere koji to moraju osigurati.

Situacija s podmlatkom je također u usponu?

- Prvi put smo u dobroj situaciji sa podmlatkom. Školovali smo nove trenere tako da u klubu, uz trenera prve momčadi i kondicijskog trenera imamo još pet licenciranih  trenera. Pokrenuli smo školu rukometa i odaziv je dobar. Ako ne uspijemo u dogovoru sa PŠR-om, pojačat ćemo angažman u školama početkom nove sezone. Dječaci 2006. godište se dobro razvijaju i ekipirani su. Mlađe kadete morat ćemo dopuniti i staviti ih u sustav natjecanja. Kadeti su trenutno najpopunjeniji i spremni da daju nekolicinu igrača u drugu, a neki i u prvu seniorsku momčad. Dogovor je da imamo sve dobne skupine. Pohvalio bi sve trenere na velikom trudu i požrtvornosti u radu sa mladima. Moramo se potruditi da osiguramo sredstva i termine za toliki broj djece. Nadamo se da će trenutni problem oko termina biti riješen izgradnjom nove dvorane. Trenutno je broj i vrijeme termina veliki problem. Na upravi je da u dogovoru sa ostalim klubovima i gradom to ostvari. Smisao sporta je ići naprijed, postavljati više granice, želimo raditi s djecom da jednog dana stasaju u igrače seniorske momčadi. Pripremili smo program koji će najmanjima dati zabavu i igru,  a vremenom i dobru pripremu za budući sastav seniora. Jaka seniorska momčad može i mora im biti motiv za sva odricanja na tom putu. Moram spomenuti i pozdraviti naše mlade  navijače, grupu Ultrasi koji nas vjerno bodre na domaćim utakmicama. Bravo dečki!

  Komentar ženske ekipe Murvica, iduće sezona Crikvenica ima dva prvoligaša ?

  -  Želim i ovim putem uputiti iskrene čestitke ŽRK-u Murvica. Bravo ekipa, treneri, uprava...  Ostvarili su povjesni rezultat. Veseli me da će u gradu postojati dva prvoligaša i time svrstati rukomet u vrh sporta grada Crikvenice. Nažalost,  još nas je puno rukometaša u maloj sredini. Četiri kluba kreću u bitku za financije, termine djecu, donacije. Izgubiti će se puno snage i vremena umjesto da se iskoristi za dobrobit rukometa. Pokrenuli smo inicijativu za osnivanje saveza rukometa u gradu Crikvenici. Ukratko, četiri glasa, jedan čimbenik. Savez pregovara sa gradom, dvoranama, igračima, trenerima, nešto slično zajednici sportova. Savez zna tko što treba i dogovorno to omogućuje. Gdje smo? Tamo gdje su Mornar i Crikvenica bili prije dvije godine. Treba se riješiti strahova, vlastitih interesa, želja za dominacijom, ega. Rekli bismo, nemoguće. Moguće! Primjer je RK Mornar-Crikvenica. Zajedno smo jači!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.