Homo si teć: U nedjelju svi na Korzo, Festival sporta i rekreacije slavi 25. rođendan

Subota, 27. travnja 2024. 15:40 Napisao/la  KS

Sredstva od prodaje majica ove godine bit će namijenjena projektu "Moje mjesto pod suncem", koji skrbi o siromašnoj djeci grada Rijeke

Homo si teć: U nedjelju svi na Korzo, Festival sporta i rekreacije slavi 25. rođendan
Foto: Rijeka Run/Facebook

U nedjelju u 10.30 sati rijeke trkača 25. godinu za redom poteći će omiljenom riječkom gradskom šetnicom.

Baš u 10.30 sati započet će veliki finale Festivala sporta i rekreacije „Homo si teć“, temelje kojemu je prije 25 godina udario legendarni riječki sportski novinar Orlando Rivetti, zajedno s nekolicinom najbližih suradnika poput nedavno preminulog Luciana Sušnja.

Homo si teć te je 1998. godine bio zamišljen kao ulična sportska utrka građana rekreativaca s izrazitim naglaskom na njezinu humanitarnu notu, svi oni Riječani koji su se prije 25 godina zatekli na Korzu, svih ovih godina svjedočili su preobrazbi jedne ulične utrke u istinski Festival sporta i rekreacije, koji se danas proteže kroz čak tri tjedna i objedinjuje čak devet utrka, uoči velikom finalu udržan je „539 skok“ utrka Trsatskim stubama i „Molo longo trk“, utrka gatom Karoline riječke.

Nedjeljni finale utrke objedinjuje Polumaraton, Štafetu, Desetku, Erste Peticu, dm Mići trk, Memorijal Milke Milinković i naravno utrku građana Homo si teć, koje će u pravilnim razmacima započinjati baš na središnjem dijelu riječke žile kucavice.

U 10.30 sati tako će startati Polumaraton, Štafeta i Desetka, pet minuta kasnije na rasporedu je start Erste Petice, dm Mićeg trka, Memorijala Milke Milinković namijenjenog osobama s invaliditetom i slabovidnim osobama, te najmasovnije utrke građana Homo si teć, u 10.50 sati pak startat će Erste Petica.

Homo si teć najmasovnija je ulična utrka u Hrvatskoj, svake godine na riječkom Korzu okupi se više od 15 tisuća sportaša, rekreativaca, ljubitelja zdravog načina života, ali i onih građana koji su uvijek spremni pomoći jer od njezina pokretanja do danas utrka je zadržala onu humanitarnu notu, ove će godine tako sredstva od prodaje majica biti namjenjena projektu „Moje mjesto pod suncem“, koje skrbi o siromašnoj djeci ovoga grada.

Homo si teć pokrenuo je Orlando Rivetti, kum imenu bilo je još jedno slavno riječko pero, Vladimir Jugo – Veli, a svih ovih 25 godina utrka je opstala jer Riječani vole sport i vole pomagati onima kojima je pomoć potrebna.

I zato, vidimo se na Korzu, Homo si teć!

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.