DANIEL GOSPIĆ Ostaju mi brojna prijateljstva koja sam stekao diljem Hrvatske, Europe i svijeta

Srijeda, 29. siječnja 2020. 18:18 Napisao/la  V. P.

Mogu reći da imam jako puno prijatelja, pogotovo u Španjolsko, tamo se stvarno nitko ne može osjećati zapostavljenim, kaže najbolji hrvatski podvodni ribolovac 

Daniel Gospić i Oscar Cervantes
Daniel Gospić i Oscar Cervantes Foto: Valentina Prokić

Najbolji hrvatski podvodni ribolovac, Daniel Gospić ,maestralnom je pobjedom na Semani Master, tradicionalnom međunarodnom natjecanju u Palma de Mallorci, okončao natjecateljsko poglavlje u svojoj karijeri podvodog ribolovca.

Gospić je pobijedio zajedno sa španjolskim kolegama Oscarom Cervantesom i Pedrom Carbonellom sa čak 15 tisuća bodova više od drugoplasirane ekipe, a on i Cervantes zajedno su ulovili nevjerojatne 43 ribe za šest sati natjecanja.

- Malo smo se više potrudili da pobijedimo ove godine, jer smo lani bili drugi. Bili smo zadovoljni s tim drugim mjestom, jer prošle godine nismo imali pregleda već smo na neviđeno skakali po pozicijama. Ove godine smo se malo više potrudili. Vidio sam da je i Oscaru značilo puno to kada sam rekao da bih htio pobijediti u njegovom društvu svoje zadnje natjecanje te smo se potrudili da to dobro odradimo, počeo je svoju priču Daniel Gospić.

Cervantes i Gospić natjecanje su odradili na vrlo dubokim pozicijama.

Par riba su ulovili na 34 metra, a sve drugo između 38 i 43 metra, te jednu kirnju na čak 50 metara.

- Cervantes je malo više naviknut na taj duboki lov jer u Španjolskoj se i ljeti i zimi lovi dosta dublje nego kod nas. No, ni meni nije bio problem u dva dana pregleda vratiti staru kondiciju i loviti kao u najboljim danima. Mogu reći da sada bolje lovim nego prije jer sada lovim toliko smireno i opušteno da mogu stvarno na jako velikim dubinama loviti bez ikakvog straha, dodaje Gospić.

Obojica su ove godine odlučila preskočiti pojedinačno natjecanje, pozivni Masters, natjecanje najboljih svjetskih ribolovaca.

- To natjecanje je izgubilo sav svoje čari i smisao jer se stalno lovi na istom terenu. Na jednom mjestu ima par dubljih pozicija koje već svi znaju jer se dugo lovi u toj zoni. Sam sebi sam prošle godine rekao da ću ići još jednom na ekipno natjecanje u paru sa Oscarom da uživamo i završimo to na najbolji način, pojasnio je podvodni ribolovac Škarpine iz Nerezina.

Gospić se pobjedom na Mallorci odlučio oprostiti od svih natjecanja.

- Ovo je stvarno oproštaj! Kao što sam nacionalna i internacionalna natjecanja završio pobjedom u Malom Lošinju na Euro-afričkom prvenstvu 2017. godine, tako sam sada odlučio zatvoriti poglavlje svih natjecanja s ovim u Palma de Mallorci u društvu Oscara i Pedra, jer puno je ljepše sve to s nekime odraditi zajedno nego sam. Pojedinačnih natjecanja sam prošao puno i mogu reći da stvarno nemam za čime plakati, kaže Daniel Gospić.

Za koji mjesec proći će 22 godine od kada se Gospić počeo natjecati.

- Toliko godina je prošlo od kada sam se aktivno počeo natjecati, sa svojih 16 godina. Sjećam se svog prvog klupskog prvenstva, tada sam bio u malološinjskoj Udici i mama mi je morala napisati suglasnost da mogu pristupiti natjecanju. Odmah nakon tog prvog klupskog na kojem nisam imao nikakvog uspjeha, ništa nisam uhvatio, na natjecanju povodom 50. godina Udice  znam da sam s kolegom Nikolom Ćukom osvojio deseto mjesto. To mi je bilo prv malo ozbiljnije natjecanje i već sam onda počeo nešto loviti, prisjetio se podvodni ribolovac.

Tijekom 22 natjecateljske godine, osim vrhunskih rezultata, Gospić će ih pamtiti po ljudima koje je susretao.

- Ostaju mi sva prijateljstva koja sam stekao diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Na drugi kraj svijeta teško da ću otići, ali prijatelje u Europi nadam se jednom, dvaput godišnje posjećivati. Moći ću izvući četiri, pet dana da uživam s prijateljima  u ribolovu. Mogu reći da imam jako puno prijatelja, pogotovo u Španjolskoj gdje se svi međusobno cijene, tamo se stvarno nitko ne može osjećati zapostavljenim, zaključio je Daniel Gospić.