MONOGRAFIJA GALEBA

Impresivni dar za 85. rođendan jedriličarskog kluba

Petak, 30. studenog 2018. 10:35 Napisao/la  SC

Kostrenski Galeb jedan je od najtrofejnijih klubova

Brojni članovi i prijatelji kluba došli su na predstavljanje vrijedne monografije JK Galeb
Brojni članovi i prijatelji kluba došli su na predstavljanje vrijedne monografije JK Galeb

Jedriličarski klub Galeb ove godine obilježava 85 godina djelovanja.

Svoju dugu i uspješnu sportsku povijest zabilježili su u impresivnoj monografiji na 392 stranice sa više od 800 fotografija.

Monografija je predstavljen na svečanoj Skupštini kluba održanoj u Narodnoj čitaonici u Kostreni, monografiju je dizajnirao i grafički uredio Davor Perović.

- Galeb je za mene više od kluba. Uz njega je vezan veći dio mog života. Nakon toliko godina provedenih u jedrenju i Galebu, pripala mi je izuzetna čast obnašati dužnost presjednika kluba. Osjećam se ponosnim i privilegiranim što sam imao priliku biti dio njegove povijesti. Rad na monografiji, koliko god je bio zahtjevan u smislu vremena, bio je jedno posebno iskustvo. Kroz svaku fotografiju, ime i događaj, postajali smo svjesni koliko je Galebova povijest bogata i uspješna, koliko je ljubavi i truda utkano u tih 85 godina i koliko je važno sačuvati sve te trenutke, događaje i ljude od zaborava. Želio bih da i buduće generacije Galebaša nastave bilježiti povijest i uspjehe našeg kluba i da s nekom novom monografijom Galeb proslavi svoj stoti rođendan, rekao je predsjednik JK Galeb Milko Volarić.

Jedriličarski klub Galeb jedan je od najstarijih i najtrofejnijih klubova na istočnoj obali Jadrana.

Od njegova osnutka, 19. studenoga 1933. godine, Galebove natjecateljice i natjecatelji sudjelovali su na šest olimpijskih igara, osamdesetak svjetskih prvenstava, sedamdesetak europskih prvenstava, univerzijadama, četirima mediteranskim prvenstvima, dvadesetak balkanskih prvenstava i niz nacionalnih prvenstava.

Galebašice i galebaši osvojili su osam svjetskih odličja, petnaest europskih medalja, četrnaest medalja na balkanskim prvenstvima i jednu medalju na univerzijadi.

Na državnim prvenstvima osvojeno je preko sto trideset medalja te nebrojeno mnogo medalja i pokala na ostalim regatama diljem Hrvatske i svijeta.

Galebovi suci i suci potekli iz Kluba, sudili su na niz domaćih i međunarodnih prvenstava, uključujući Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva te prestižni America´s Cup.

Kako bi zabilježili sve te uspjehe kao i svakodnevni društveni život Kkuba, a želeći se nadovezati na monografiju izdanu 1983. godine, u jesen 2012. godine započet je rad na novom izdanju.

Želja je bila objaviti monografiju za osamdeseti rođendan kluba, 19. studenoga 2013. godine.

Tekstualni dio monografije u tom je roku dovršen, međutim prikupljanje fotodokumentacije pokazalo se kao mnogo veći izazov.

Na kraju je monografija dovršena za 85. rođendan Kluba, 19. studenoga 2018.

U izradi monografije korištena je dokumentacija iz prethodne monografije kao i iz klupskog arhiva, te članova koji su fotografijama bilježili klupski život te ih stavili na raspolaganje.

Život kluba satkan je od života njegovih članova, kroz priče Galebaša i uz brojne fotografije dočarana bogata klupsku povijest.

- Prethodna monografija izdana je povodom Galebovog pedesetog rođendana. Ponosni smo što danas, 35 godina kasnije, možemo predstaviti novu, impresivnu monografiju koja na 392 stranice i kroz više od 800 fotografija nastavlja bilježiti priču o našem klubu i njegovoj slavnoj povijesti. Najteži dio posla bio je prikupiti, odabrati i potpisati fotografije imenima i datumom nastanka. Željeli smo obuhvatiti čim veći broj članova i događaja iz sportskog i društvenog života kluba, tako da se rad na monografiji na kraju pretvorio u višegodišnji projekt. Unatoč činjenici da neke od fotografija možda ne zadovoljavaju današnje grafičke standarde jer potječu iz nekog drugog vremena, govore o bogatom životu kluba i njegovih članova i zato su nam vrijedne i kao takve objavljene. Zahvaljujemo svima koji su pridonijeli radom i ustupili fotografije. Zahvaljujemo Općini Kostrena, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, svim sponzorima i donatorima bez kojih ove monografije ne bi bilo, rekao je jedan od autora monografije Dean Pavlak.

 

 

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT