Jakovarski boćari: Predstavljena monografija BK-a Sveti Jakov

Utorak, 20. srpnja 2021. 08:24 Napisao/la  SC
Ivica Šaban predsjednik BK Sveti Jakov, Irena Krmpotić ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica i Ivica Šubat autor monografije
Ivica Šaban predsjednik BK Sveti Jakov, Irena Krmpotić ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica i Ivica Šubat autor monografije

Tvrdo ukoričena monografija "Jakovarski boćari", autora Ivice Šubata, predstavljena je na prigodnoj svečanosti kojom je obilježen i klupski rođendan u Društvenom domu u Jadranovu.

Svečanosti su, osim članova kluba i boćarskih zaljubljenika prisustvovali i predsjednica Gradskog vijeća Grada Crikvenice Vesna Car Samsa, pročelnica upravnog Odjela za društvenu djelatnost i lokalnu samoupravu Grada Crikvenice Jasminka Cvitković, crikvenički gradski vijećmik Ivan Smojver te Miljenko Butković, dopredsjednik Zajednice sportova PGŽ i predsjednik Boćarskog saveza PGŽ.

- Prvo, hvala Upravi kluba i predsjedniku Šabanu koji su mi ukazali povjerenje. Moram spomenuti mog prijatelja iz djetinjstva Vjekoslava Matetića, danas trenera u Svetom Jakovu koji me nagovorio na ovo i zapravo me na neki način začarao boćanjem nakon prvih kontakata sa ovim sportom prije deset godina. Moj prvi sport je bila košarka, a sada sam na svakoj utakmici Svetog Jakova i boćanje mi je malo po malo kroz godine postalo glavni sport. Jakovarski boćari je prvo publicističko izdanje koje obrađuje neku temu vezanu uz Jadranovo, a kako sam ja Jakovar to me čini posebno ponosnim. Osim toga, malo je boćarskih klubova u Hrvatskoj koji imaju svoju monografiju. BK Sveti Jakov već odavno nije mali klub u sportskim razmjerima o čemu govore rezultati, do izdavanje ove knjige je vrlo značajno i kao pokazatelj da je klub ozbiljna sportska udruga i u drugim segmentima, rekao je autor monografije Jakovarski boćari Ivica Šubat, dodavši kako je knjiga potpuno domaći proizvod nastao u redakciji NP Neriz Nakladnik knjige je BK Sveti Jakov, a sunakladnik Gradska knjižnica Crikvenica.

U knjizi Jakovarski boćari kronološki je obrađena povijest kluba od osnivanja do danas, a svakako treba istaknuti dragocjeno svjedočanstvo pokojnog Milutina Ahela zabilježeno prije desetak godina o boćanju u Svetom Jakovu Šiljevici između dva svjetska rata.

Druga cjelina vezana je uz djelovanje NK Jadranovo, od 1982. do 1992. godine na čijim je temeljima nastao BK Sveti Jakov.

Boćari Svetog Jakova nedavno su došli nadomak Superlige, nažalost nisu uspjeli te će iduće sezone igrati u Prvoj ligi – sjever.

No, uspjesi mladih boćara pronijeli su klupsko ime diljem boćarskog svijeta.

Naslovima svjetskog prvaka okitili su se Bruno Kraljić i Karlo Šaban, a brončane medalje na Europskom prvenstvu osvajali su Lovro Šipek i Filip Klarić.

Naslove pojedinačnog prvaka Hrvatske u mlađim kategorijama osvajali su Lucijan Srdoč, Zvonimir Maras, Karlo Šaban, Lovro Šipek, Filip Klarić, Žarko Jerčinović, Adrian Šipek i Luka Tus.

Posebno treba istaknuti da je naslov državnog prvaka u seniorskoj konkurenciji 2015. godine osvojio Zvonimir Maras.

Svi oni su u više navrata nosili dres hrvatske reprezentacije.

Velike zasluge za njihove rezultate pripadaju Vjekoslavu Matetiću koji ih je vodio i trenirao od prvih boćarskih dana.

Matetićev trenerski rad prepoznat je od strane HBS-a, pa je on danas izbornik U23 seniorske reprezentacije Hrvatske te pomoćni trener u mlađim selekcijama.

- Boćanje je najtrofejniji hrvatski sport, a u našoj županiji i gradu Rijeci imamo preko 70 klubova. Puno stvari se mora poklopiti tijekom 25 godina da jedan klub opstane, a posebno da ima rezultate kakve ima Sveti Jakov. Sveti Jakov sada ima bolje rezultate, nego klubovi iz Rijeke što možda više nitko neće ponoviti, rekao je Miljenko Butković, dopredsjednik Zajednice sportova PGŽ i predsjednik Boćarskog saveza PGŽ.