DEAN KLARIĆ Volio bih da igračice zadrže visoki nivo i da osvojimo Kup europskih prvakinja

Subota, 29. prosinca 2018. 20:49 Napisao/la  V. P.

Prvi puta u povijesti trebalo bi biti organizirano Svjetsko prvenstvo za djevojke do 18 ili do 23 godine. Ja se potajno nadam da bih mogao postati izbornik te vrste, kaže trener Čavle - Škole boćanja

Dean Klarić, trener BK Čavle - Škola boćanja
Dean Klarić, trener BK Čavle - Škola boćanja

Boćarki klub Čavle - Škola boćanja jedan je od najuspješnijih boćarskih kolektiva. Protekla godina bila je vrlo uspješna za klub.

- Možda čak i odlična, jer smo vratili titulu prvakinja Hrvatske u Čavle. Osvojili smo treće mjesto u Kupu europskih prvakinja. Možda smo očekivali malo više, jer smo igrali na domaćem terenu, ali za protivnike smo imali vrsnu ekipu i rezultat je realan. Trebalo je malo više sreće. U Regionalnoj ligi se isto dogodilo, ali smo završili na drugom mjestu. Finale smo izgubili praktički sa zadnjom disciplinom. I individualni rezultati naših igračica su bili vrlo kvalitetni, zadovoljno analizira učinjeno trener Čavle - Škole boćanja Dean Klarić.

Čavle - Škola boćanja ima dvije ženske ekipe posložene tako da ne bude prevelika koncentracija igračica, jer onda ne mogu sve igrati.

- Mi nismo sport koji privlači puno djece i zato moramo čuvati djecu koju dobijemo. Druga ekipa igra županijsku ligu, stječu iskustvo i u nekom trenutku će se priključiti prvoj ekipi. Imamo i četiri dečka, imali smo ih više, ali nogomet na Grobniku privlači najveći broj mladih dečki. Oni se natječu zajedno sa najmlađim curicama u juniorskoj ligi u kojoj također imamo dvije ekipe. Starije cure igraju sa curama iz županijske lige, dodaje Klarić.

Da bi se privuklo djecu trebalo bi više raditi na promociji i animaciji.

- Ja sam jedini trener u klubu i teško mi je uz svoj stalni posao trenirati i još raditi promocije, obilaziti škole i animirati djecu. To sve treba pokazati, a škole nemaju adekvatni prostor za to već treba ići u dvoranu. Možda će u skoroj budućnosti biti, jer je Francuska uložila u boće s kojima se može igrati na parketu. Oni puno ulažu u boćanje, posebno zbog Olimpijskih igara 2024. na kojima bi trebalo biti i boćanje, kaže Dean Klarić.

U 2019. godini Klarićeva želja je da njegove igračice zadrže nivo igre.

- Dosegle su visoki nivo i volio bih da ga zadrže. Naravno, škola je najvažnija i to sve treba povezati i organizirati da škola ne pati. Želja je u Kupu europskih prvakinja doći stepenicu više. Još se tri godine održava kod nas u Čavlima, pa se nadam da ćemo ga uspjeti i osvojiti. Nadam se da će još koja cura iskočiti uz Carrolinu Bajrić u reprezentativnoj vrsti. Od 2013. godine smo imali po dvije cure u reprezentaciji, što je i logično jer smo u sedam godina osvojili pet titula prvakinja Hrvatske. Izuzev Jelovice i dvije djevojke iz Komiže sva ostala kvaliteta je koncentrirana kod nas u Čavle - Školi boćanja, smatra boćarski trener.

Boćarski klub Čavle - Škola boćanja ima punu podršku Općine Čavle, načelnice i Općinskog vijeća.

- Bez takve podrške ne bi bilo ni nas. Financiranje sporta u Hrvatskoj je na niskim granama. Poslovni subjekti nisu motivirani  da ulažu u sport. Mi bismo voljeli imati sponzore, velikog ili više malih koji su zainteresirani ulagati u mladost, tako da curama ne fale ni oprema, ni boće, ni ništa za pravilan sportski razvoj, kaže Klarić.

Dean Klarić je i pomoćnik izbornika ženske reprezentacije, a čini se da bi mogao postati i izbornik ženske selekcije do 18 ili 23 godine.

- Prvi puta u povijesti trebalo bi biti organizirano Svjetsko prvenstvo za djevojke do 18 ili do 23 godine. Do kraja siječnja trebala bi biti donesena odluka. Ja se potajno nadam da bih mogao postati izbornik te vrste, nakon osam godina rada u Školi boćanja. Vidjet ćemo kakva će biti stvarnost. Broj mladih igračica, ako se izuzme naš klub je vrlo malen, mislim da se može nabrojati na prste jedne ruke te se nadam da ima šanse za mene, ako se formira prvenstvo za te selekcije, dodaje Dean Klarić.

Najtrofejnija hrvatska boćarica Nives Jelovica izjavila je kako nije isključen njen prelazak iz Labina u Čavle - Školu boćanja.

- Kod nas nažalost nema novaca. Cure dobivaju sportsku stipendiju, ali samo one koje žive na području Općine Čavle, ostake nemaju stipendiju. Jelovici sam ponudio mogućnost razvoja trenerske karijere nakon prestanka aktivnog igranja boća. Kod nas može raditi sa mladima. Ja bih volio da zaigra kod nas jer ona nije nikada osvojila Kup europskih prvakinja, a mi smo sredina koja je zrela da to uspije, posebno s njom. No, ne znam je li to dovoljno da ju privučemo u ovim trenucima, zaključio je Dean Klarić.

Copyright © SportCom.hr :: Dizajn i izrada StudioIT