KOSTRENSKI PRIJEPORI

Sporna raspodjela proračunskih sredstava

Nedjelja, 28. siječnja 2018. 12:10 Napisao/la  Igor Vranić

Predsjednik Pomorca tvrdi da načelnik nije ispunio obećanje

Dražen Vranić i Mario Sintić
Dražen Vranić i Mario Sintić

 Sportska zajednica Općine Kostrena utemeljena je krajem 2016. godine, na početku 2018. godine proračunska sredstva klubovima prvi put su podijeljena prema kriterijima zajednice 15 klubova.

I eto odmah prvih prijepora, čelništvo Pomorca 1921 smatra da je zakinuto u podjeli sredstava u odnosu na obećano.

- Načelnik Dražen Vranić i predsjednik Odbora za sport Teodor Jokić na sastanku u klubu obećali su nam da neće dirati sredstva namijenjena školi nogometa. Što se tiče seniora, kada smo lani pokrenuli seniore, dobili smo dodatnih 65.000 kuna za polusezonu. Sada smo dobili 90.000 kuna za cijelu sezonu, već smo tu zakinuti. Ostali smo na istom, samo su nam uzeli sredstva iz škole nogometa i prebacili u seniore, kaže predsjednik Pomorca 1921 Mario Sintić.

Načelnik Dražen Vranić negira izjavu predsjednika Pomorca 1921:

- Apsolutno nismo nikome ništa obećali! Niti jednom klubu nije ništa obećano! Sportska zajednica provela je normalni postupak na osnovu prijava koje su podnijeli klubovi, Izvršni odbor sportske zajednice imenovao je povjerenstvo koje je ocijenilo sve prijave i programe. Sredstva su klubovima podijeljena u skladu s pravilinikom, odnosno prema financijskim rezultatima iz prošle sezone. Ove godine se prvi put moglo točno vidjeti kolike su realne potrebe svih klubova. Što se tiče Pomorca, klub je dobio isto sredstava kao i prošle godine. Ukupna izdvajanja za potrebe sporta povećala su se za 200.000 kuna upravo zbog stavke financiranje sporta seniora, koju smo prikazali u rebalansu prošle godine. Dakle, u proračunu za 2018. godinu predvidjeli smo povećanje sredstava za seniore, u konkretnom slučaju i za Pomorac, kaže Vranić.

Što se tiče brojki, Općina Kostrena u 2018. godinu za potrebe sporta izdvojila je ukupno 1.960.000 kuna kojima od ove godine raspolaže Sportska zajednica Općine Kostrena.

Dakle, izvršna vlast više nema izravnog utjecaja na raspodijelu sredstava, pa nije baš jasno što je načelnik uopće mogao obećati Pomorcu:

- Na sastanku Skupštine sportske zajednice prošle godine i u razgovorima sa svim klubovima jasno sam rekao sam da će se raspodjela sredstava vršiti prema programu i pravilniku kojega je Skupština sportske zajednice donijela prije nego što sam postao načelnik, u skladu s time su usvojeni programi klubova. Svi su klubovi 2018. godine dobili otprilike isto sredstava kao prošle godine. Pomorac je prošle godine dobio više sredstava zbog seniora u rujnu mjesecu nakon rebalansa proračuna. Treba reći da se za Pomorac izdavajaju dodatna sredstva koja nisu prikazana kroz ove stavke, KD Kostrena održava stadion u Žuknici što nije mali iznos. Kada se sve ukupno zbroji za Pomorac se godišnje izdvoji blizu milijun kuna, govori Vranić.

Jeftino politikanstvo
Općina Kostrena od 2013. godine, točnije od zadnje godine mandata načelnika Miroslava Uljana, kontinuirano godišnje ukupno izdvaja oko milijun kuna za Pomorac.
Jedina je razlika da od 2014. godine stadion i igralište više ne održava klub, pa sredstva za održavanje dobiva KD Kostrena.
Još uvijek aktualne ćakule da je bivša načelnica Mirela Marunić otjerala klub u stečaj nikada nisu bile utemeljene na proračunskim stavkama nego na jeftinom politikanstvu u predizbornim kampanjama. Vranić je nastavio izdvajati praktično ista sredstva kao Uljan i Marunićka.
Pomorac je u stečaju završio zbog dugova nesposobnih i neodgovornih uprava, a ne zbog političkih predznaka izvršnih vlasti.
Iako o raspodjeli sredstava ne odlučuje načelnik nego klubovi posredstvom sportske zajednice, to ne znači da načelnik neće pokušati pomoći:

- Uvijek postoji mogućnost da se nešto u proračunu korigira ako postoje kvalitetni programi, zbog toga smo prošle godine u rebalansu dali više sredstava Pomorcu. Vjerujem da će se Sportska zajednica potruditi pronaći sponzore, ja ću se također zauzeti da se pokušaju pronaći sponzorska sredstva koja se kasnije mogu raspodijeliti klubovima, zaključuje Vranić.

Od ukupno 1.960.000 kuna koliko Općina Kostrena izvaja za sport, 1.675.000 kuna izdvaja se za sportske programe 15 klubova.

Od toga 400.700 kuna iznose ukupni troškovi korištenja dvorane za sve klubove, što znači da se točno 1.274.500 kuna izdvaja za sportske programe u 2018. godini.

Pomorac 1921 dobio je 395.000 kuna, skoro trećinu ukupnog iznosa:

- Nisu mi jasni prigovori iz Pomorca, možda su mislili da će proračun biti veći. Imamo sredstava koliko imamo, svaki od 15 klubova dobio je onoliko koliko mu pripada prema kriterijima koje je donijela Sportska zajednica sukladno pravilniku, koji je objavljen na službenim stranicama Općine Kostrena s obzirom da mi svoje stranice nemamo. Pravilnik je donijela Skupština sportske zajednice, imenovali smo povjerenstvo koje je bodovalo pristigle prijave. Pomorac je dobio najviše bodova, 60 od mogućih 64. Pripalo mu je 395.000 kuna što je maksimum koji su mogli dobiti. To je nekih 5.000 kuna manje nego što su dobili prošle godine. Izvještaj povjerenstva potvrdila je Skupština sportske zajednice sa samo jednim glasom protiv. Moram reći da Pomorac 1921 nije glasovao protiv izvještaja, kaže Tanja Malec, predsjednica Sportske zajednice Općine Kostrena.

Zašto Pomorac 1921 nije glasovao protiv izvještaja povjerenstva?

- Nismo dobili ono što su nam obećali načelnik i predsjednik Odbora za sport na sastanku u klubu, ali što da radimo! Prihvatili smo odluku Skupštine, razgovarat ćemo ponovo na kraju sezone. Što se tiče iznosa koji dobivamo od općine, od ukupno 300 djece koja se u Kostreni aktivno bavi sportom, 170 dječaka trenira u Pomorcu. Dakle, Pomorac brine za više od pola djece koja se bave sportom u Kostreni, a dobivamo trećinu sredstava! Zajedno sa seniorima i veteranima, Pomorac 1921 ima više od 200 aktivnih natjecatelja registriranih u HNS-u. Samo dječaci godišnje odigraju 198 utakmica, tu ne računam utakmice seniora, niti nastupe mlađih uzrasta u završnicama Kupa što nam bitno povećava troškove, zaključuje Sintić.

Pomorac 1921 vodi na ljestvici druge županijske lige bez izgubljenog boda, izvjesno je da će iduće sezone zbog natjecanja u prvoj županijskoj ligi troškovi biti još veći.