Počinje drugi dio sezona u dvjema međužupanijskim nogometnim ligama

Utorak, 27. veljače 2024. 21:36 Napisao/la  Igor Vranić

Na kraju svake sezone treba biti jako dovitljiv da bi se sve posložilo prema interesima lokalnih centara moći

Matija Brdar (OŠK Omišalj)
Matija Brdar (OŠK Omišalj) Foto: Luka Tabako

U subotu, 2. ožujka, nastavlja se natjecanje u dvjema međžupanijskim ligama u Središtu Rijeka, u nominalno četvrtom i petom rangu natjecanja otkada je ustanovljena jedinstvena treća liga (Druga NL).

U Članku 43. propozicija piše kako se popunjava Druga NL:

- U natjecateljskoj godini 2024./2025. Drugu NL činit će 16 klubova i to: Klub (klubovi) koji je/su u prvenstvu 2023./2024. ispao/li iz Prve NL, klubovi koji su u prvenstvu 2023./2024. igrali u Drugoj NL, a nisu se plasirali u Prvu NL, klubovi koji su se plasirali do zaključno trinaestog (13) mjesta u Drugoj NL u natjecateljskoj godini 2023./2024. te tri (3) kluba iz kvalifikacija četrnaesto (14.) plasiranog Druge NL 2023./2024. i pet prvaka (ili kluba plasiranog do 3. mjesta određene skupine šta će biti precizirano Propozicijama Treće NL) pet skupina Treće NL.

To znači da će prvak Treće HNL - Zapad igrati kvalifikacije za popunu Druge NL, vodeći Rovinj (31) i drugoplasirani Uljanik (30) izraziti su favoriti za naslov prvaka.

Oba istarska kluba imaju uvjete za natjecanje u Drugoj NL, pojačani Vinodol (25) na trećem mjestu još uvijek nema infrastrukturu potrebnu za viši rang.

Čini se da je borba za ostanak spala na dva imena (Medulin 1921, Crikvenica), prema propozicijama natjecanja zadnji klub svakako bi trebao ispasti.

Budući da su propozicije natjecanja u HNS-u podložne svakojakim izmjenama koje na kraju amenuje Izvršni odbor HNS, popuna Treće HNL - Zapad svake sezone posebno je zanimljiva vodećim klubovima Četvrte NS NL Rijeka.

Broj klubova u Trećoj HNL - Zapad ovisi o puno faktora u rasponu od uvijek otvorene mogućnosti da se liga proširi s 14 na 16 klubova do toga da u Treću HNL - Zapad s 14 klubova uđe samo jedan klub iz Četvrte NL NS Rijeka.

Evo dva oprečna primjera!

Ako Krk sačuva status trećeligaša u Drugoj NL i ako se prvak Treće HNL - Zapad plasira u Drugu NL, u Trećoj HNL - Zapad u formatu s 14 klubova iduće sezone otvaraju se dva mjesta pod uvjetom da zadnji klub ispadne iz Treće HNL - Zapad.

Ako Krk ispadne iz Druge NL i ako prvak Treće HNL - Zapad ne uspije ostvariti plasman u Drugu NL, u Trećoj HNL - Zapad u formatu s 14 klubova nema mjesta ni za prvaka Četvrte NL NS Rijeka nakon što zadnji klub Treće HNL - Zapad ispadne.

Drugim riječima, natjecateljski ustroj HNS u nižim od Druge NL osmišljen je poput puzli, na kraju svake sezone treba biti jako dovitljiv da bi se sve posložilo prema interesima lokalnih centara moći.

Jedino je važno da nezadovoljnih u HNS-ovoj obitelji bude što manje, u tom kontekstu puno je zanimljivije natjecanje u Četvrtoj NL NS Rijeka budući da je barem pet prvoplasiranih klubova spremno već ove zime igrati Treću HNL - Zapad ako treba.

Dva od njih pet igraju međusobno u prvoj utakmici ove godine, Lokomotiva i OŠK Omišalj igraju derbi 14. kola.

Utakmice 14. kola Treće HNL - Zapad,
subota (15):

Nehaj - Uljanik
Rovinj - Pazinka-Pazin
Vinodol - Crikvenica
Halubjan - Naprijed
Rudar - Kraljevica
Pomorac 1921 - Cres (14)
Medulin 1921 - Buje (14)

Utakmice 14. kola Četvrte NL NS Rijeka,
subota (15)

Lokomotiva - OŠK Omišalj
Borac - Mladost Fažana
Draga - Novalja
Žminj - Funtana
Klana - Banjole
Lovran - Otočac
Gospić 91 - Umag

Standings provided by Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.