Branko Kajfeš: Ako se djeca vrate u škole, nema razloga da se ne bave sportom

Srijeda, 13. siječnja 2021. 20:02 Napisao/la  KS

Pregovara se s nacionalnim stožerom, pokušavamo ih uvjeriti da sportovi niti do sada nisu bili izvori zaraze, kaže povjerenik liga mladeži

Branko Kajfeš
Branko Kajfeš

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite  mladi sportaši ne smiju trenirati, jedino je aktivno natjecanje u Prvoj HNL za juniore.

U ovom trenutku u Središtu Rijeka treniraju jedino juniori Rijeke, Orijenta 1919 i Istre 1961, ostali treniraju gdje stignu:

- Planiramo da će lige našeg Središta, odnosno mlađi i stariji pioniri, kadeti i juniori početi s natjecanjem 7. ožujka. S tim da imamo i niže razine natjecanja, ali koje bi počele tjedan dana kasnije jer ima manji broj klubova. Ostao nam je i  velik broj odgođenih utakmica, to imamo u planu odigrati tjedan ili dva ranije, a ako bude potrebno, još ćemo pronaći neki termin. Uglavnom,  pregovara se s nacionalnim stožerom, pokušavamo ih na neki način uvjeriti da sportovi niti do sada nisu bili izvori zaraze, a pogotovo u nogometu koji se igra na otvorenom, započet će Branko Kajfeš, tajnik Nogometnog središta Rijeka i povjerenik liga mladeži.

Zbog pandemije koronavirusa i zabrane treniranja najveći teret iznijela su upravo djeca, kojoj je onemogućeno organizirano bavljenje sportom pa se neorganizirano okupljaju na igralištima izvan svake kontrole.

- Nitko ne može pohvatiti niti gdje su, niti što rade. Očekujemo da će te mjere što ranije popustiti. Nadamo se da će se naći nekakav zajednički jezik, neće niti ovo trajati sto godina. Mi vidimo da ima razumijevanja, ali je možda još uvijek prisutan veliki oprez. No, ako se djeca od prvog do četvrtog razreda i maturanti vrate u škole onda nema apsolutno nikakvog razloga da im se onemogući bavljenje sportom, barem u ovim sportovima koji su na otvorenom. Osim toga, trenira se u grupama i pazi se na dezinfekciju, klubovi su do sada jako disciplinirano provodili sve mjere, nismo imali nikakvih problema, svi su korektno sve ispoštovali. I sve je to funkcioniralo. Imali smo formiran i zajednički koordinacijski stožer za čitavu regiju, razmjenjivali smo informacije na razini regije, a glavni koordinator nam je bio glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević, nastavit će Branko Kajfeš, uz dodatak da su po pitanju popuštanja mjera svi vrlo optimistični.

- Očekujemo da će se nakon 31. siječnja dogoditi nešto pozitivno i da će se klubovima dopustiti treniranje s mlađim uzrasnim kategorijama. Naravno, očekujemo smirivanje epidemiološke situacije i u čitavoj Hrvatskoj i u našoj regiji. A onda bi to bio povod da nam Stožer dopusti da klubovi s mlađim uzrastima počnu trenirati, zaključit će Branko Kajfeš.