BRANKO MUSIĆ

Za stjecanje iskustva bitno je da igrači ne preskaču stepenice

Ponedjeljak, 08. studenog 2021. 12:18 Napisao/la  KS

Ne opterećujem se time koji ćemo biti na kraju. Opterećuje me samo jesmo li kompetitivni. Vidim li to u ekipi? Definitivno da, kaže trener košarkaša Kvarner junior

Branko Musić i Dražen Padovan, dopredsjednik KK Kvarner 2010
Branko Musić i Dražen Padovan, dopredsjednik KK Kvarner 2010 Foto: Kristian Sirotich

Možda je na papiru derbi četvrtog kola Druge lige – Zapad bila utakmica između Kraljevice i Pule 1981, koja je u konačnici i odgođena zbog tehničkih problema, ali je pravi derbi ipak odigran u Crikvenici.

Košarkaši Crikvenice dočekali su mladu ekipu Kvarner junior i nakon produžetka dohvatili treću pobjedu.

Ne iznenađuje pobjeda Crikvenice, koliko iznenađuju dobre igre mlade riječke momčadi na startu prvenstva.

- Žao mi je zbog poraza, Crikvenica je jedna od boljih momčadi u ligi, a mi smo mladi sa svim juniora. Međutim, ne moram žaliti zbog načina na koji smo odigrali utakmicu. Mi smo juniorska ekipa s time da je uz nas Drljača, koji je godinu dana stariji, odnosno mlađi senior, i naš kapetan Vigo Bart je kadet. Drljača, Bart i Volčanšek su članovi prve momčadi, oni igraju na dvojnu licencu. Izgubili smo u Karlovcu utakmicu koju smo većim dijelom vodili, sada smo protiv Crikvenice isto dobro igrali i izgubili u produžetku. Dobili smo Kraljevicu i Labin, rekao bih da iznenađujuće dobro igramo, započet će Branko Musić, trener Kvarner juniora, samozatajni stručnjak koji već godinama u Rijeci kvalitetno radi s mladim snagama.

Kvarner 2010 je posrnuli velikan riječke košarke, koji se pokušava osloboditi svih tereta iz prošlosti, vratiti na neke izgubljene pozicije, ali je Kvarner 2010 u isto vrijeme i razvojna ekipa, koja ima svoju razvojnu ekipu u Drugoj ligi – Zapad. Ima li to smilsla?

- Definitivno! Ovo je za nas kao klub vrlo bitno, da ti mladi igrači dobiju više minuta, da steknu iskustvo igranja protiv starijih igrača, da prvi put probaju seniorsku košarku. Bilo bi dobro kada bi većina mlađih igrača iz regije igrala ovu Drugu ligu, što neki i igraju, recimo u Kraljevici igraju neki igrači FSV-a. Druga liga mora biti razvojna i ne samo Druga liga, i Prva liga mora biti razvojna, pa čak i neki klubovi u Premijer ligi moraju imati razvojnu funkciju. Razlike između tih liga su bitne, ali za stjecanje iskustva bitno je da igrači ne preskaču stepenice. Mnogi tu rade greške, žure se, idu u veći rang natjecanja i onda ne dobiju minute, a klupa nikoga nije napravila igračem. Mislim da igrači ne bi trebali preskakati stepenice, nego da uz kvalitetan rad dođu do onoga što žele.

Kvaliteta Druge lige – Zapad?

- Liga je bila zadnjih godina dosta u padu, ali ove godine je bolja nego zadnje tri, četiri godine. Pula je ispala iz Prve lige ali je i dalje ostala u rosteru, Stoja se pojačala, neki iskusniji igrači su u Kraljevici, protiv nas nisu igrali, ali će igrati kroz sezonu.

Stoja i Pula se nameću kao prvi favoriti?

- Pula ima dosta igrača koji nisu iz Pule, vjerojatno su uložili u to da se vrate u Prvu ligu. Stoja je vratila neke svoje starije igrače i ima dosta dobre mlade igrače, tu je i Crikvenica koja može iznenaditi. Kraljevica je nezgodna ekipa kada su svi na okupu, tu su Surina, Salamun, Šamanić, igrači koji su prošli Premijer ligu. Oni kada su kompletni svima mogu zagorčati život.

Gdje je tu mjesto Kvarner junioru?

- Ne razmišljam o poretku, samo želim da igramo onako kako smo igrali do sada. Da u svakoj utakmici budemo komepetitivni i to mi je bitno. Igrači moraju u ovoj dobi naučiti i igrati na rezultat, moraju naučiti što je pobjeda, što je poraz. No, ne opterećujem se time koji ćemo biti na kraju. Opterećuje me samo jesmo li kompetitivni. Vidim li to u ekipi? Definitivno da. Naravno cilj je da se ovi igrači koji su pri prvoj ekipi i tamo pokušaju nametnuti, da i tamo dobiju minutažu pa da sve ovo zajedno ima smisla, da to njima bude konačna nagrada.

Za mlade igrače nikad nije vrijeme?

- Mladi igrač se mora nametnuti radom i hrabrošću, a druga stvar je ta što mora obavljati poslove. Svi mladi igrači bi željeli ući i biti prva opcija u napadu. A to ne ide tako. Ideal je da ti mladi igrač uđe i da ti rezultat ne pada, odnosno da nešto donese, neku energiju. Nema trenera koji će dobrog mladog igrača ostaviti na klupi, zaključit će Branko Musić.

loading...