A-2 LIGA KOŠARKAŠA

Počela dugačka stanka u podijeljenoj ligi

Četvrtak, 07. travnja 2016. 12:30 Napisao/la  Stjepan Lončarić

Uz prvaka Stoju u vrh spadaju Šanac, Crikvenica, Kastav i Kraljevica 


Košarkaši sa zapada, krenuli su na dugi odmor, koji će potrajati jako dugo. Više od 200 dana...

Naravno, odmaraju svi osim novog prvaka Stoje iz Pule, koja već u subotu (9. travnja) kreće u novi ciklus natjecanja. U kvalifikacijama za popunu A-1 lige ove godine igraju Međimurje, Borovo, Jazine Arbanasi, Hermes Analitica i Stoja.

Liga koja je iza košarkaša bila je vrlo izjednačena, iako po kvaliteti ne i jedna od boljih u posljednjih desetak godina. Opća značajka prvenstva označena je već u prvim kolima koja su naglasila novi omjer snaga u prvenstvu i izraženu polarizaciju kvalitete klubova.

Tijekom prvenstva postignuto je 19914 koševa, a dvije utakmice odlučivale su se u produžetku. Najučinkovitija momčad je jesenski prvak Šanac, koji je imao i najčvršću obranu. Čak u 26 navrata klubovi su postizavali 100 i više koševa. Najviše je to pošlo za rukom Puli u 6 utakmica, Stoji i Crikvenici po pet puta, Šancu 4...

Uz Stoju u skupinu klubova koji su igrali dobro, prepoznatljivo, efikasno, a mogli su pobijediti na svojem parketu sve protivnike, a bez problema i u gostima su Šanac, Crikvenica, Kastav i Kraljevica.

Ipak, svaka od ovih momčadi imala je i nekoliko vezanih slabijih izdanja, koja su ih stajala višeg plasmana. Čak je i Stoja početkom sezone imala dva poraza i dugo vremena bila isključena iz borbe za visoki plasman.

Momčad trenera Vladimira Korošeca nanizala je zatim dugu seriju neporaženosti, sve do posljednjeg kola i pravovremeno je uskočila na prijestolje.

Šanac je imao slabiji nastavak u drugom dijelu, dok je Crikvenica igrala lijepu i lepršavu košarku, ali pogreške iz prvog dijela prvenstva više u nastavku nije uspjela ispraviti.

Kastav je sredinom drugog dijela prvenstva upao u krizu, ali je diobom trećeg mjesta potvrdio kvalitetu rada i širine baze.

U rang dobro organiziranih klubova, koji su imali i dojmljivih utakmica, idu svakako Kraljevica, ali i Pula 1981, koja je krajem jesenskog dijela prvenstva imala veliki broj ozlijeđenih igrača, pa je ušla u probleme sa sastavljanjem kvalitetne takmičarske petorke.

Jadranka je igrala uglavnom u nijansama crno-bijelih boja. U svojoj 40. godišnjici aktivnosti, igrači trenera Starčevića igrali su vrlo dobro na Malom Lošinju, dok su rezultati na gostovanjima ovisili od igrača koji bi sjedali u autobus i kretali na duga putovanja.

Labin je u proljetnom dijelu složio respektabilan sastav, najprije izbjegao posljednje mjesto pa je sa šest pobjeda u konačnici ostavio vrlo dobar dojam. Zamet je mlada, druga momčad Kvarnera i idealna prilika za kaljenje kadeta, koji bi trebali jednoga dana postati nosioci kvalitete u prvoligašu.

Ghia Staff će od jeseni promijeniti ime, a sa druge strane Kraljevica je u završnici prvenstva dobila sponzora, čiji naziv je dodala imenu kluba. Lijepa košarkaška priča...

Rovinj i Istrauni na začelju su karavane. Istrauni se je mučio sa realizacijom, o čemu najbolje govori podatak da su studenti iz Pule postizali po utakmici neznatno više od 54, a primali 90 koševa.

Dugo razdoblje klubske uprave moraju iskoristiti za ozbiljnu pripremu za narednu sezonu, jer je ona najvjerovatnije i posljednja u dosadašnjoj formi u kojoj su se košarkaši natjecali posljednjih 12-13 godina.

Za reorganizaciju sustava trebat će loviti pozicije bliže vrhu, ojačati rostere, poboljašti logistiku, a prije svega napuniti novčanike.

loading...