×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 50

Demonstracija sile bez korištenja pameti

Četvrtak, 05. travnja 2012. 10:41 Napisao/la 

Ako će klubovi plaćati kazne zbog incidenata navijača na gostujućim stadionima, onda je osiguranje potpuno suvišno

Demonstracija sile bez pameti. U redu, možda zvuči pregrubo, ali nije daleko od istine. Kojom se logikom vode u Hrvatskom nogometnom savezu, ponekad je nemoguće shvatiti. Koliko god se trudili. Osim ako priča nije nimalno slučajna. Ministar Željko Jovanović odlučio je uživo pogledati susjedski derbi Istre 1961 i Rijeke. Navijači su, naravno, sasvim očekivano, upalili nekoliko baklji zbog kojih je utakmica prekinuta i sve je otišlo u novu dimenziju neshvatljivosti...

Prvo i osnovno, utakmica se igrala u Puli. Organizator je, analogno toj nepobitnoj činjenici, Istra 1961. Da, naravno, na stadionu Aldo Drosina je bila i Armada, zbog čije je bakljade utakmica, navodno, prekinuta dva puta, iako se svi koji su neposredno svjedočili uporno zaklinju kako se radi o – jednom prekidu. Na kraju dana, nije previše bitno, jer je Rijeka zbog nekoliko baklji Armade zaradila kaznu, iako se, podcrtavamo, igralo u – Puli. Logika? Zaboravite logiku. Neke je stvari nemoguće shvatiti.

Kakve veze ima Rijeka s paljenjem baklji Armade? Što su, zapravo, trebali napraviti čelnici Rijeke da bi izbjegli uplatnicu s 50 tisuća kazne? Pretresati članove Armade, igrati se policajaca, iako je istih, baš kao i osiguranja, na i oko stadiona Aldo Drosina bilo toliko da su se neki ozbiljno prepali kako je negdje u blizini izbio rat.  Ako ćemo tako, onda su organizatori, redari, policija, specijalna policija, tajna policija i sva ostala svita onih koji bi trebali osiguravati red i mir – suvišni. I mogu se zabaviti nekim drugim „disciplinama“.

Zna li netko, uopće, u općem kaosu koji drma hrvatski nogomet gdje je granica paradoksalnosti. Utakmice se, iako u UEFA to uopće nije predvidjela, prekidaju zbog „pet baklji“, pa ispada kako je HNS avangarda koja postavlja nove pravilnike. Prekidi, u pravilu, stižu kada baklje padaju na ili u blizinu travnjaka.  A što ako se dogodi da baklje ne padnu na travnjak, ali se zbog dima i smanjene vidljivosti utakmica prekine šest puta zaredom? Hoće li u tom slučaju sudac reći „ajmo doma“, da bi kasnije klubovi sudionici „iskeširali“ određenu sumu zbog nestašnosti vlastitih navijača?

Zakonski je, naravno, sve pokriveno, jer su u HNS-u filigranski precizno kreirali akte koji im dopuštaju svakakve mogućnosti.  Iako ostaje potpuno nejasno što je to Rijeka „skrivila“ u Puli. Ubuduće će na Kantridi, uz sve probleme koji ih prate, morati kreirati odred stručnjaka verziranih za pirotehniku, koji će imati svetu zadaću sprječavanja bakljade na stadionu gdje „bijeli“ gostuju. Bolje da dio budžeta potroše na njih, nego na paradoksalne kazne koje smisao pronalaze samo u glavama onih koji ih izmišljaju. I na kraju, ako netko doista misli kako su navijači i njihove baklje ključni problem hrvatskog nogometa, onda bi morao potražiti drugi posao...

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.