Trener je treneru na kraju ipak trener!

Petak, 09. ožujka 2012. 11:10 Napisao  I. V.

Juričićev uspjeh prije svega ovisi o tome hoće li novi sportski direktor u sebi uspjeti zatomiti trenera

Srećko Juričić vratio se na Kantridu i preuzeo jednu od važnijih klupskih pozicija. Postao je sportski direktor što znači da će osmišljavati i provoditi sportsku politiku koju određuje budući vlasnik Gabriele Volpi, koji nikada nije čuo za Juričića. Prema šturom opisu radnog mjesta, Juričić će za selekciju igrača i stručni rad biti odgovoran budućem predsjedniku Damiru Miškoviću, koji će sportskog direktora godišnje plaćati oko 80.000 eura.


Juričićev povratak dočekan je fanfarama, kao što to obično biva kada se javno govori o klupskim zaslužnicima. Predsjednik na odlasku Robert Komen o Juričiću govori ostrašćeno isto kao što je govorio o prethodniku Nikici Milenkoviću. Srećko je sigurno "čovjek domaćeg ambijenta", kako glasi omiljena Komenova sintagma. Sve ostalo nije tako izvjesno kako se čini.


Prvo treba naglasiti da se o Juričićevu povratku intezivno govori još od razdoblja predsjednika Sanjina Kirigina, koji je bivšeg igrača i trenera htio vratiti na trenersku klupu. Već u to doba kronični nedostatak kvalitetnih ljudi, koji bi dugoročno personificirali klub, uvjetovao je ideju da Juričić preuzme ulogu izvršnog dopredsjednika. Funkcija izvršnog dopredsjednika podrazumjeva angažman čovjeka koji cjelovito osmišljava klupsku politiku, sportsku i poslovnu. Izvršni dopredsjednik nije podložan izravnoj odgovornosti  za rezultat kao sportski direktor, što mu jamči sigurnost u ostvarivanju dugoročnih ciljeva.


Juričić je nadomak povratku bio u doba predsjednika Roberta Ježića. Izvršni dopredsjednik Juričić je trebao postati prije nego što je počela Ježićeva revija direktora (Brleković, Mihalović, Koljanin) za jednokratnu upotrebu. Iako je Ježić nudio veću plaću nego Mišković, u svim tadašnjim razgovorima iz Juričića je uvijek progovarao trener!


Koliko god ishodišno bio srodan, posao sportskog direktora itekako se razlikuje od trenerskog posla. Nije dovoljno poznavati samo struku nego i tržište, a Juričić na domaćem tržištu nije boravio dvadesetak godina. To je manji problem od činjenice da je Juričić priznati trener koji se nikada nije bavio trenerima! A trener je treneru na kraju ipak - trener!


Juričićev uspjeh prije svega ovisi o tome hoće li novi sportski direktor u sebi uspjeti zatomiti trenera! Iskusni Ćiro često govori: jednom trener, uvijek trener! Ako je točno da u Juričićevu trogodišnjem ugovoru stoji klauzula po kojoj sportski direktor može otići čim dobije prvu trenersku ponudu, Ćiro dobro zna što govori.
   

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.