Matjaž Kek neće dobiti toliko vremena i strpljenja kao Elvis Scoria

Ponedjeljak, 04. ožujka 2013. 10:24 Napisao  I. V.

Trenutak u kojemu je Kek preuzeo momčad nije pogodan za trenera koji protežira viziju igre, promjene se odmah moraju dogoditi

Matjaž Kek od ponedjeljka počinje raditi s momčadi. Novi trener Rijeke u dogovoru s klupskim čelnicima odlučio je momčad preuzeti nakon utakmice (1:1) protiv Istre u Puli. Kek je utakmicu u Puli gledao zajedno s predsjednikom Damirom Miškovićem, iza nekoliko Kekovih kurtoaznih rečenica tipa: Obje su momčadi iskazale borbenost, ova je utakmica poticaj za daljnje uspjehe, sigurno se kriju nove ideje u igri.

Što se tiče eventualnih promjena načina igre Rijeke u nastavku prvenstva, u ovom trenutku jedino polazište je dosadašnji Kekov rad. Kao trener Maribora i slovenske reprezentacije Kek je protežirao igru (4-3-2-1) s jednim središnjim napadačem, dvojicom bočnih napadača, trojicom veznih igrača i četvoricom igrača u zadnjoj liniji.

Ako bude ustrajan u primjeni svojih ideja, Kek u Puli nije imao što vidjeti budući da je Rijeka pokušavala nešto odigrati u sasvim drugačijem rasporedu. Kekovim promišljanjima puno je bliži bio trener Istre Igor Pamić, koji igra slično kao i slovenski stručnjak.

Budući da je momčad preuzeo usred prvenstva, Kek se prvo mora prilagoditi zatečenoj selekciji igrača. Rijeka ima nekoliko igrača koji se mogu uklopiti u provjereni Kekov sustav igre, ali je pitanje koliko je novi trener spreman preuzeti rizik drastičnih promjena. Naizgled se čini da gore ne može i da ni jedna promjena ne može naštetiti. Međutim, iskustvo upozorava da uvijek može slabije. Jedino je sigurno da Kek odmah mora početi mijenjati krvnu sliku momčadi koja ne izgleda dobro.

Budući da u zadnjim utakmicama momčad izgleda lošije nego na početku prvenstva, Kek počinje projekt stvaranja moćne Rijeke praktično od početka, što znači da će mu trebati podrška, vremena i strpljenja. Podršku deklarativno ima, a sudeći prema atmosferi oko kluba vremena i strpljenja neće dobiti kao prethodnik.

Trenutak u kojemu je Kek preuzeo momčad nije pogodan za trenera koji protežira viziju igre, promjene se odmah moraju dogoditi. Ne bude li u idućih nekoliko utakmica uočljivih pomaka u igri Rijeke, Keku će neminovno vrijeme brzo isteći prvo u svlačionici, a odmah zatim na tribinama. Već viđeno!

Kako prvenstvo odmiče sve je manji stvaralački prostor između velikih očekivanja i velikog razočaranja

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.